kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onun adı başarı
Onun adı başarı
Engelli çocuğu hüzün veriyor
İspanya'dan yıldız yağacak
Müthiş kolleksiyoncu
Kartal'da İlk İspanyol

Bosque'nin gülmeyen yüzünün sırrı

Beşiktaş'ın anlaştığı dünya çapındaki teknik direktör Del Bosque dün İstanbul'a geldi. "Baba" lakaplı İspanyol çalıştırıcının Real Madrid'le iki Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bulunuyor.

6 Aylık Deneme mi?
10 yaşındaki oğlunun doğuştan engelli oluşu nedeniyle yüzü hiç gülmeyen Del Bosque'nin Real Madrid'den üç yıldızı kiralık olarak Beşiktaş'a getirmek istediği öğrenildi.


***

Onun adı başarı

Kasım 1999'da geçici olarak R.Madrid'i devralan İspanyol hoca, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Kıtalararası Kupa, 1 Süper Kupa, 2 İspanya Ligi ve 1 İspanya Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

Kongre öncesinde seçim kozu olarak Alman teknik direktör Matthaeus'la anlaştığını açıklayan Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, büyük bir sürpriz yaptı ve gerek futbolculuk, gerekse teknik direktörlük kariyeriyle göz kamaştıran Vicente Del Bosque'yi takımın başına getirdi. Şimdi Del Bosque'nin ilginç öyküsünü aktaralım: Kasım 1999'da Real Madrid Teknik Direktörü John Benjamin Toshack ile başkan Lorenzo Sanz'ın arası gerginleşmişti. Ligin 11. haftası geride kalmış, takım ise 15 puan alıp sekizinci sıraya kadar düşmüştü. Galli teknik adamın, gerek yönetim gerekse takım hakkında ağır sözler söylemesi üzerine Sanz'ın sabrı taştı. Toshack kovuldu.

Emanetten zirveye
Yerine getirilebilecek kimse yoktu. Bütün Avrupa'da sezonların neredeyse üçte biri tamamlanmış, kısacası her yerde taşlar yerine oturtmuştu. Karar alındı. Altyapıyı çalıştıran ve o güne kadar emanetçi olarak bilinen Vicente Del Bosque takımın yeni teknik direktörü oldu. Daha önce 1993 yılında Benito Floro ile 1996'da Jorge Valdano'nun gönderilmesinin ardından geçici olarak teknik direktörlük yapan Del Bosque Real'in dört yıl içinde göreve getirdiği 7'nci teknik adamdı. 1950 yılında Salamanca'da doğan Del Bosque, 2. lig takımlarından Cordoba (1970-71) ile Castellon (1971-73) formasını giydikten sonra Real Madrid'e transfer oldu. 11 yıl aralıksız bu takımda görev yapan Del Bosque, sayısız başarıyı oyuncu olarak yaşadı. 1975-1980 arası altı sezonda beş İspanya şampiyonluğu gören Del Bosque, 1974, 1975, 1980 ve 1982'de de İspanya Kupası'nı kazanan Real'in oyuncusuydu. Avrupa Kupaları'nda Real'in sessiz olduğu bir dönemde kariyerini sürdüren Del Bosque'nin, teknik direktör olarak en büyük kupayı iki kez kazanacağını o günlerde henüz bilmiyordu. Real kariyerinde 441 maça çıkıp 38 gol atan İspanyol hoca, 18 kez İspanya Milli Takımı'nın formasını giyip bir gol attı.

Devler Ligi sürprizi
20 Kasım 1999'da Del Bosque yönetiminde ilk maçına çıkan Real Madrid, evinde Real Sociedad ile 1-1 berabere kaldı. Bunun ardından takım Celta'ya 1-0, Bernabeu'da ise Real Zaragoza'ya 5-1 kaybetti. Ardından Del Bosque takımı Toshack dönemine göre daha başarılı bir rotaya soktu. Beyaz-şimşekler son 23 maçta 13 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 mağlubiyet alarak şampiyon Deportivo'nun yedi puan gerisinde ve beşinci sırada ligi tamamladı. Ancak Del Bosque asıl sürprizi Avrupa'da yapacaktı. Aslında Avrupa'da da işler umduğu gibi başlamamıştı. Şampiyonlar Ligi'nde 2. turda C Grubu'nda yer alan Real, Dinamo Kiev, Bayern Münih ve Rosenborg ile aynı grupta bulunuyordu. Ancak Bayern Münih'e iki maçta da yenilince işi zora giren Real Madrid, Dinamo Kiev'e ikili averajda üstünlük sağlayarak kendisini zar zor çeyrek finale taşıdı.

Ayakta alkışladılar
Bu kez rakip İngiltere'nin devi Manchester United'tı. İspanya'da 0-0 biten maçın rövanşında Real, 3-2 galip gelerek adını yarı finale yazdırmayı başardı. Del Bosque için yarı finalde hesaplaşma zamanıydı. Grupta iki maçı da kaybettiği Bayern Münih ile eşleşmişlerdi. Bernabeu'daki ilk maçta Anelka ve kendi kalesine Jeremies'in golleriyle 2-0 galip gelen Real artık finale çok yakındı. Almanya'da Bayern'in iki golüne karşılık Anelka'nın Kahn'ı bir kez daha avlamasıyla Real Madrid Şampiyonlar Ligi finalindeydi. 24 Mayıs'taki finalde Real'in rakibi bir başka İspanyol Valencia'ydı. 39. dakikada Fernando Morientes, durumu 1-0 yaparken, 67'de Steve McManaman farkı ikiye çıkartarak kupaya Real'e yaklaştırıyordu. 75'te Raul skoru 3-0'a taşıyarak Real Madrid'in Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu ilan ediyordu. Futbolcu olarak Avrupa'da kupa kazanamayan Del Bosque, teknik direktörlüğünün ilk sezonunda Real'i zafere taşıyordu. Zaragoza karşısında alınan 5-1'lik yenilginin ardından "Del Bosque gider" diyen basın şimdi onu ayakta alkışlıyordu.

Şampiyonluğa doğru
Haziran ayında kulüp başkanlığına Florentino Perez seçildi. Verdiği sözün ardından Luis Figo'yu Real'e transfer etti. Real Madrid'in hedefinde lig şampiyonluğu vardı. Taraftar, Avrupa'da elde edilen başarıyı unutmuş, geçen sezon alınan beşinciliği unutmamıştı. Ligin ilk haftasında rakip Şampiyonlar Ligi'nde karşılaştığı Valencia'ydı. 76. dakikada Mendieta'nın golü, Bernabeu'daki taraftarları şok etmişti. Ancak iki dakika sonra Raul beraberliği yakalayıp, 85'te yeni transfer Luis Figo durumu 2-1 yapınca Del Bosque yönetimindeki Real lige iyi bir giriş yapıyordu. İlk beş haftada üç galibiyet, iki beraberlik alan beyaz- şimşekler, Barcelona karşısında 2-0'lık sonuçla ilk yenilgisini alıyordu. Ardından Mallorca ve Numancia karşısında alınan mağlubiyetlere karşın Del Bosque'nin Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna dayanan kredisi tamdı. Takım toparlandı ve üst üste dokuz maçını kazandı. Şampiyonluk yaklaşıyordu.

Galip ÖZTÜRK

DİĞER SPOR HABERLERİ
 Sıra geldi sola
 İbrahim isyanda
 Hakan Şükür'den müjde
 İviç kronik sakat çıktı
 Tugay: Birileri beni istemedi
 Alpay'dan ağır sözler!
 Ocak'ta dönecek mi ?
 SAIDOU Malatya'da
 Trabzon hızlandı
 Euro 2004'e doğru
 Günün İçinden
 Bu sefer efes
 Pistonlar çalıştı Lakers çarpıldı:87-75
GÜRCAN BİLGİÇ
Vezir oyuna girdi
Fenerbahçe sezon başından beri...
DYP liderine göre AKP'ye verilen avans doldu
DYP liderine göre AKP'ye verilen avans doldu
16 beldede yapılan mini seçimde önceki 2 seçime göre oylarını artıran...
Protestoyu kırdı, kendi oyu ile muhtar seçildi
Protestoyu kırdı, kendi oyu ile muhtar seçildi
Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çamlıbel Beldesi'nin Cumhuriyet...
Midemdeki tüpten besleniyorum
Midemdeki tüpten besleniyorum
Filiz Akın, radyoterapi ve kemoterapi tedavilerine başlamadan önce üç...
Ortadoğu'nun dönüm noktası G-8 zirvesi
Ortadoğu'nun dönüm noktası G-8 zirvesi
ABD'de yapılan G-8 zirvesinden çıkması beklenen en önemli sonuç,...
Diaz ilişkisine noktayı koydu
Diaz ilişkisine noktayı koydu
Bir ayrılıp bir barışan Cameron Diaz ve Justin Timberlake...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.