Telekomünikasyon Kurumu 27 şirkete törenle Uzak Mesafe Telefon Hizmeti lisansını verdi. Rekabet tüketiciye ucuz telefon görüşmesi olarak yansıyacak
Telekomünikasyon sektöründe "ucuz alo"nun önünü açacak olan Uzak Mesafe Telefon Hizmeti lisansları dün törenle dağıtıldı. Başvuru yapan 71 şirketin yaklaşık 27'si belgelerini tamamlayarak lisans aldı. Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Ömer Arasıl diğer başvuruların belgeler tamamlanır tamamlanmaz sonuçlandırılacağını söyledi. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom'un 1.5 milyar dolarlık yıllık cirosunu oluşturan uzak mesafe telefon hizmeti pazarının rekabete açıldığını vurguladı. Yıldırım, "Sizden Türk Telekom'un pazarını tırtıklamanızı değil, pazarı büyütmenizi istiyorum" dedi. Koç, Sabancı, Çukurova, Doğan, Borusan, gibi büyük grupların yanı sıra iddialı giren başka şirketler de var. Eskinin internet şirketleri interset servis sağlayıcılığında yakalayamadıkları karlılığı, telefon hizmetinde yakalamayı hedefliyor.
ÖNCE ŞİRKETLER A tipi lisans alan Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal öncelikle şirketlerin internet üzerinden ses taşıma izni ile yeni olanaklara kavuşacağını söyledi. Ünsal, "Şirketler yurtdışı konuşmalarda faturada yüzde 70'lere varan düşüşler görecek" dedi. B tipi lisans alan telekom şirketlerinden INKO Genel Müdürü Koçer, telefon görüşmelerindeki bu ucuzluğun nedenlerini ise şöyle açıkladı: "Türk Telekom'un tekel statüsünün ortadan kalkmasıyla doğan rekabet ortamı, telefon faturalarının düşmesinin en önemli nedeni. Öte yandan, alternatif operatörlerin bir de teknolojik avantajı var. Türk Telekom'un mevcut altyapısı üzerinden yapılan telefon görüşmelerinde, her bir telefon görüşmesi için özel bir hat kullanılıyor. Oysa, alternatif telekom operatörleri, bu görüşmeleri İnternet üzerinden yaptıracağı için maliyet düşecek." A tipi lisans alan firmalar Superonline Telekom, Koçnet, Eser Telekom, Sabancı Telekom, Doğan Telekom, Global Telkom, Borusan Telekom.