kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kültür ihraççısı Türkler
Kültür ihraççısı Türkler
Avrupa'da 3 milyon 767 bin Türk yaşıyor
Türk firmalarında Almanlar da çalışıyor
Belçika'da Türkler'in yüzde 40'ı işsiz

Avrupa'ya Türk damgası

AB'de yaşayan Türkler, hem kültürde hem de ekonomide söz sahibi oldu. Türkler'in yıllık katkısı 70 milyar Euro'ya ulaştı

Fransa'nın ciddi dergisi Courier International, "Kültür ihracatçısı Türkler" başlıklı makalede şu saptamalara yer verdi: "Avrupa'daki Türkler, işadamlarıyla, müzisyen, sinemacı, politikacı ve sporcularıyla Türkiye'yi çoktan AB üyesi yaptılar."
Boğaziçi sandığımızdan daha yakın
Avrupa'nınTürkiye'den neden korktuğunu anlamak mümkün değil. Türkiye ile müzakere tarihi yaklaştıkça Avrupa daha çok Türk etkisi altına giriyor. Boğaziçi, bize sandığımızdan çok daha yakın."
SADECE NÜFUS DEĞİL EKONOMİK GÜÇ
"TÜRKLER sadece nüfusla değil, bulundukları ülke ekonomilerine katkıyla da kendilerini gösteriyor. Türkler'in Avrupa ekonomisine yıllık katkısı 69 milyar Euro'yu bulmuş durumda."


***

Kültür ihraççısı Türkler

Fransa'nın ciddi gazetesi Courrier International'dan büyük jest... Gazetede yer alan bir makalede Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşayan Türkler'in Türkiye'yi yıllar önce AB üyesi yaptığı öne sürüldü.

Avrupa'da yaşayan Türkler'in, Türkiye'yi zaten Avrupa Birliği'ne (AB) üye yaptığı dile getirildi. Martin Hablitzel imzalı Courrier International gazetesinde çıkan "Kültür ihraçcısı Türkler" başlıklı makalede; Türkiye ile müzakerelere başlama tarihi yaklaştıkça Avrupa ülkelerinin daha çok Türk etkisi altına girdiği belirtilerek, "Boğaziçi bize inandığımızdan çok daha yakın" denildi. Fransa'nın önde gelen ciddi gazetesi Courrier International'da; Türkler'in zaten AB'nin içinde olduğu vurgulanarak Avrupa'nın pekçok ülkesinde yaşayan Türkler'in, işadamlarıyla, müzisyenleriyle, sinemacılarıyla, politikacılarıyla, sporcularıyla Türkiye'yi yıllar önce AB üyesi yaptıkları ileri sürüldü.

BÜYÜK KATKILARI VAR
MAKALEDE,
"İkinci Dünya Savaşı'nda yerlebir olduktan sonra Almanya'nın ekonomik muzicesini gerçekleştirmesi döneminde binlerce Türk işçisi Batı Almanya'ya fabrikalarda çalışmak üzere geldiler. Bugün ise Türkler, Almanya'nın en kalabalık yabancı nüfusuna sahip. Aynı zamanda da bulundukları ülkelerin ekonomilerine de gözardı edilemeyecek katkılar sağlıyorlar" görüşüne yer verildi. Avrupalı Türkler'in yaşadıkları ülkeyi her alanda başarıyla temsil ettikleri vurgulanan makalede şöyle denildi: "Almanya yıllar sonra dünya sinemasında en önemli yarışmalardan biri olan 'Berlin Altın Ayı Ödülü'nü kazandı. Bu başarının adı Hamburg'da yaşayan Türk kökenli yönetmen Fatih Akın'dır. Uluslararası müzik piyasasında da Almanya Türkler'i ön planda. Tom Jones'un mutheşem dönüşünü sağlayan albümünü Hagen şehrinde yaşayan Mustafa Gündoğdu (Mousse T.) hazırladı. 1994'te Almanya Parlamentosu'na seçilen milletvekili Cem Özdemir'i, Dr. Lale Akgün ve Ekin Deligöz takip etti. Ozan Ceyhun ise Almanya'yı Avrupa Parlamentosu'nda temsil ediyor. Şimdi de işadamı Vural Öğer, SPD'nin Hamburg bölgesinde liste başı olarak 13 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine giriyor."

KREUZBERG ÖRNEK SEMT
GAZETENİN
verdiği rakamlara göre AB'de tam 82 bin 300 Türk işadamı var. Bunlar 411 bin AB'liye imkanı tanıyor. EuroTürkler'in Avrupa ekonomisine katkısı ise yılda 68.9 milyar Euro... Bu da AB'deki gayrısafi hasılanın yüzde 2.3'üne tekabül ediyor... Gazetede "Avrupa'nın, Türkiye'den neden korktuğunu anlamak mümkün değil. Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Berlin'deki Kruezberg semti, New York'un Little Italy veya China Town'una benziyor. Tam bir çok kültürlülük örneği... Burada Türk damgasını görüyorsunuz ve Almanlar buna değer veriyor. Döner kebap moda oldu. Haftasonu eğlenmeye giden gençler, her eğlence öncesi ya da sonrası mutlaka kebapçıya uğruyor. İrlanda'da kurulan 'Abrakebabra' bir çok Amerikan fast-food örneğinde olduğu gibi 'fast-food' zinciri olma yolunda hızla ilerliyor."


DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Heyecanını yenen kazanacak
 Güllüoğlu Yunanlılar'ı ihya etti
 Tren gelir, 'hızlı' gelir
 Yüksek Mahkeme'de başkanlık yarışı
 Tokyo'ya 12 metrelik Truva atı heykeli
 Gurbetçi işçiye ambulans uçak
UMUR TALU
Ne desem ki...
Öğretimin engebeli yollarındaki "kader"...
EMRE AKÖZ
Polonezköy'de 24 saat
Yıllar var ki...
MEHMET ALTAN
Fransız Kemalistler...
Paris- Kemalizm, üretim...
Kim bu nükleer Türkler?
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (IAEA) Türkiye'yi karıştıracak...
'Ben de BBG izlerim'
İngiltere Başbakanı Tony Blair'den TV itirafı: Açıkçası televizyon...
Başkan Demirören
Başkan Demirören
6 bin 833 üyenin oy kullandığı olağanüstü kongrede Demirören, Orman'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.