|
|
|
|
|
|
Doğayı verandalarda yaşayın
Evle bahçe arasında köprü oluşturan verandalarda oturmak insana ayrı bir keyif verir. Burada mevsimlerin ritmik ve doğal hareketlerini rahatça izleyebilirsiniz
Bir pencerenin önünde kollarımızı dayayarak etrafımızı seyretmek son derece dingin ve eğlencelidir. Aynı zamanda şayet bu baktığınız gözünüzün alabildiğince uzanan bir doğa parçasıysa çok dinlendiricidir. Bu manzara insan için sonsuz bir ilham kaynağıdır. Bununla beraber tabiatın içindeymişcesine hafif hışıltısını, kokusunu içimizde daha iyi hissederiz. Evle bahçe arasında bir geçit ya da köprü oluşturan verandalar bunun için ideal yerlerdir. Burada oturarak mevsimlerin ritmik hareketlerini, değişim ve gelişimlerini izleyebiliriz. İlkbaharda ekilen çiçeğin yazın tomurcuk verişini görmek, sonbaharda dökülen kırmızı yaprakların doğal halı dokusuna dokunmak, kışın buzlardan gelen parlak ışıkları seyredebilmek heyecan vericidir. Evinizin önüne veranda yapmayı düşündüğünüzde bunun hem ev, hem de bahçe ile bütün olacağını unutmamalıyız. Dolayısıyla boyut ve anlam olarak bahçeden farklı da olsa aslında bahçenin içinde, hem bahçenin, hem de evin bir devamı şeklinde algılanır. Bahçe tanzimi ve kullanılacak mobilyalar birbirleriyle uygun belirlenmelidir. Güzel kokulu çiçeklerin yanında olması insanı mutlu eder. Bahçe gezintileriniz için aromatik bitkileri yolun iki tarafına da ekerek hoş parfümlü bir güzergah yaratabilirsiniz. Bunun için yaz kış etkisini yitirmeyen bergamot, kekik, papatya vb. seçilebilir. Gene verandaların yakınında hafif bir su sesi ile de hoş bir atmosfer yaratabilirsiniz. Verandaların dekoru içinde düşünebileceğimiz bir küçük çeşme ya da havuzcuğun içine koyacağınız parlak çakıl taşlarından yansıyan ışıkları izlemek de hoş olabilir. Verandalar çay molası verilip, derin sohbet anlarının yaşandığı, havadar bir bölümdür. Ilık bir meltem rüzgarı kitap okurken sayfaların kendiliğinden çevrilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda akşam sefaları için de loş bir ışıkla değerlendirilebilir. Dolayısıyla havaların uygun olduğu dönemlerde, evin içinden çok yaşanılan yerdir verandalar.
MUTLULUK BAHÇELERİ Kışın genelde boş bırakılan bahçe ya da terasta bitkileri öyle titizlikle seçebilirsiniz ki, sürekli bir "bitki sergisi" yaratabilirsiniz. Saksılar küçük alanlarda bile orijinal bir farklılık yaratırlar. Verandaları aynı zamanda saksı çiçekleriyle de süsleyebilirsiniz. Sandıklar, sepetler, şişeler de bu dekorun hoş bir parçası olabilirler. Bu konuda mobilyalarla uyuma dikkat etmek gerekir. Artık farklı malzeme ve modelde o denli çok çeşit görebiliyoruz ki, bu seçimi yaparken artık bir hayli zaman harcamanız gerekebilir. Ama sonuçta bu vakti harcamaya değer. Bahçeler bize mevsimlerin ritmini hatırlatarak içimizdeki dinginliği arttırırlar. Bahçe ile uğraşırken biliriz ki, kendi belirlediğimiz süreçler, tarihler tabiatın kuralları önünde önemini bir nebze de olsa kaybederler. Mevsimlerin değişimi ile bahçedeki farklı ambianslarına hayran kalıp, çiçeklerin, meyvelerin ve yaprakların düzenli gelişimini izlemekten zevk almamız mümkün değildir. İlkbaharda, yeni yeni uç verdiğinde oluşacak çiçeklerin renkleri, yazın, evlerimizi çiçek parfümlü kokuların sarması, sonbaharda ağaçlardaki meyvelerin reçel kavanozlarındaki nefis çeşitliliği, kışın doğanın yenilenmeye hazırlık aşamasındaki dinginliği heyecanla beklenir. Tabiatta su ve güneşin renk değişimlerine çok hoş katkıları olmakta. Renklerin ve ışığın yoğunluğu, yaprakların mevsimlere göre değişimi içimizde barış, dinlenme, veya meditasyon hissi uyandırır. Bir bahçenin kapısında adımınızı atar atmaz, hem özel bir alana girmiş oluyor, hem de doğanın bir ufak parçasını elinize almış oluyorsunuz. Çatısız bu alanda ilk hissedilen tabiatın hem sonsuzluğu, hem de onun bir bölümüne sahiplik duygusunun verdiği mutluluktur. Küçük bir balkon ve teras bile bu hissi verebilir. O yüzden bu illaki büyük bahçeleri olanların yaşayabileceği bir ayrıcalık da değildir. Sadece küçücük bir toprak parçasına bile bu gözle bakabilmeyi istemektir esas olan. Orada neyi nasıl yeşerteceğimizi, nasıl yaşayacağımızı hayal etmektir. Ve bunu da hepimizin yapabileceğine inanıyorum.
Meltem Etcheberry
|
|
|
|
|
|
|
|
|