|
 |
|
 |
SSK'dan sünnete yasak
Kurum, kanamayı durduran ilacın masrafı 5 milyarı bulunca ödemeyi kesti. 2 yılda sünnet olmayı bekleyen yüzlerce hemofili hastası birikti. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ise sünnetin tedavi masraflarını karşılıyor.
Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) kanamaları ancak özel ilaçlarla durdurulabilen hemofili hastalarının 5 milyar lirayı bulan sünnet masraflarını ödemeyi kesmesi, sünnet olmayı bekleyen SSK'lı hasta sayısında patlama yaşanmasına neden oldu. Şu an sadece İzmir Tepecik SSK'da 60, İstanbul Okmeydanı SSK'da da 42 hemofili hastasının sünnet olabilmek için 2 yıl önce durdurulan ödemelerin tekrar başlamasını beklediği belirtildi. Ege Hemofili Derneği'nin belirlemelerine göre ise Ege'de 100, Türkiye genelinde de bazıları 20 yaşını geçmiş yaklaşık 500 kişinin SSK'nın bu kararıyla mağdur olduğu tahmin ediliyor.
YARDIM İSTİYOR 7 yaşındaki Recep K. da SSK'nın hemofilili hastaların sünnet masraflarını ödemeyi durdurmasıyla mağdur olan yüzlerce çocuktan biri. Recep'in doğuştan hemofili hastası olduğu 1 yaşındayken dişinin kanamasıyla ortaya çıktı. Babasının sigortasıyla pahalı olmasına rağmen Faktör ilaçlarını kullanabilen küçük Recep, hemofili hastalığına yakalandığının anlaşılmasından sonra hayatının ikinci şokunu sünnet için götürüldüğü SSK Tepecik Hastanesi'nde yaşadı. Hematoloji Bölümü görevlileri oğlunu sünnet ettirmeye getiren baba Erkan K.'ya, olumsuz cevap verdi. 5 milyar lirayı kendisinin ödemesinin mümkün olmadığını belirten baba Erkan K., "Zar zor geçinirken, önümüze bir de böyle bir engel çıktı. Evimiz bile kira. Oğlumu sünnet ettirmek bizim için gurur meselesi. Böyle bir acıya dayanamayız. Biz de her anne baba gibi oğlumuzun bu mürüvetini görmek istiyoruz. Devletimizin bu konuda anlayış göstereceğini umuyoruz" dedi. Sünnet kıyafeti giyen arkadaşlarına her zaman çok özendiğini belirten küçük Recep de "Hastanedeki doktor amcalar ilaçlarım konusunda sürekli yardım ediyor, bana çok iyi davranıyorlardı. Niye sünnet etmediler, anlamadım" dedi. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur, mensubu veya bakmakla yükümlü olduğu hemofili hastalarının sünnet olabilmesi için gerekli tedavi ve ilaç masraflarını karşılıyor. Çocuklarını sünnet ettirmek isteyen Bağ-Kur'luların, üniversite ve araştırma hastanelerinden sağlık raporu almaları gerekiyor. Raporda hematoloji uzmanları ve Türkiye Eczacılar Birliği'nin onayı olması şartı bulunuyor.
DİYANET ÜSTLENSİN Öte yandan SSK'lı hemofililerin bu durumu ilahiyatçılar ve doktorlar arasında dini içerikli yeni bir tartışma başlattı. Dini konulardaki tartışmalarda sıksık boy gösteren Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, SSK'lı hemofili hastalarının sünnet masraflarının karşılanmamasının haksızlık olduğunu belirterek, "Sünnet bir Müslüman'ın biyolojik mührüdür. Mutlaka yaptırılmalı. Eğer olmuyorsa Diyanet Vakfı bu hastalara yardım etmeli" dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eskicioğlu ise, "Bu hastaların sünnet olup olamayacağına doktorların karar vermesi yeterlidir. Sünnet olamayan kişi dinden de çıkmaz. Bu adı üzerinde sünnettir, farz ve vacipten sonra gelir" dedi. Öte yandan bir açıklama yapan Ege Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, Emekli Sandığı'nın kendisine bağlı hastalarının sünnet masraflarını karşıladığına dikkat çekerek, "Memur çocuğu sünnet olabilecek ama işçi çocuğu olamayacak. Bu uygulama kanuna aykırı. Resmen çifte standart. Mağdur olan hemofili hastaları hakkını dava açarak arayabilir" diye konuştu. Kavaklı, "sünnet olmayan hemofililer kendilerine gavur dendiğini söylüyorlar ve evlenmeye utanıyorlar" dedi.
Erkan DOĞAN (MERKEZ)
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|