|
 |
|
 |
  |
|
Aileler dikkat
Çocuğunuz uyuşturucu kullanıyorsa bunu nasıl anlarsınız?
* ÇOCUKTA hiç alışılmadık, tuhaf davranışlar oluştuysa... * SİNİRLİ hale gelip aileden uzaklaşmaya başladıysa... * GECE tanımadık kişilerle bilinmeyen yerlere gidiyorsa... * EVDEN para çalıyorsa, harcamaları aniden yükseldiyse... * CEBİNDE, eşyalarında tozlar bulduysanız, görmezden gelmeyin...
*** Aileden uzaklaşır, konuşması değişir
Psikiyatrist Arif Verimli, çocukların bağımlılıklarını iki yıl saklayabildiğini belirterek aileleri "Konuşma şekli değişir ve para çalarsa şüphelenmeye başlayın" diye uyarıyor.
Uyuşturucu batağının herkesi yakalayabileceği gerçeğini kabullenmek ve 'Benim çocuğum yapmaz' yanlışına düşmemek, beyaz ölümle mücadelenin ilk şartı. Modern çağın getirdiği en büyük problemlerden biri anne ve babanın çalışmak zorunda kalması ve çocuğuna vakit ayıramaması. Çocuklar için özellikle büyüme evrelerinde anne babayla paylaşımın yerini hiçbir şey tutmuyor. Uzmanlar, ailelerin çocuklarının günlük sorunlarına ve isteklerine önem vermeleri gerektiğinin üstünde duruyor. Onlara önemsendiklerini hissettirmek, zaman ayırmak ve diyalog kurmak gerekiyor. Çoçuğu en çok yaralayan ise "Git annen ya da baban halletsin" cevabını duymak. Sorduğu soruya geç cevap vermek ya da başkasının cevap vermesini sağlamak yarardan çok zarar getiriyor. En önemli olan şey çocuğu 'bugün' mutlu edebilmek. BİLGİ DIŞARIDA DEĞİL ÇOCUK sorunlarını, sorularını, başka kişilere yönelerek gidermelerine neden olacak arayışlara girmelerini engellemek gerekiyor. Anne babada bulamadığı bilgiyi, paylaşma duygusunu dışarda başka arkadaşlara yönelerek araması, çocuğu madde bağımlılığına götüren en tehlikeli anayol. Paylaştığı kişi madde bağımlısıysa çocuğun bağımlısı olma riski de çok fazla.
HAYIR DEMESİNİ BİLSİN ANNE babaların, çocuklarına 'hayır' demesini öğretmesi de tehlikenin önünü kesen en önemli etkenlerden biri. Psikiyatrist Doç. Dr. Arif Verimli, "Esrarın zihni çalıştırdığına, mutlu ettiğine yönelik kandırma yöntemleri var. Problemleri olan genç, sorunları bu tür maddelerle çözebileceğini düşünerek adım atabilir. Aileler çocuklarına sorgulamayı öğretmeli. Üstelik hayatta her zaman mutlu olunmaz. Kalıcı mutluluklar dünya tarihinde ne zaman görülmüştür ki? Çocuklara ve gençlere, bunlarla mücadele edebilmenin yolları öğretilmeli. Aileler çocuklarına sıkı bir hayat eğitimi vermeli. Sorunlarla mücadele edebilecek, başkalarının ısrarı karşısında boyun bükmeyen çocuklar yetiştirmek gerekli" şeklinde uyarılarda bulunuyor. Uyuşturucu maddeyi veren, tanıştıran kişinin hiçbir zaman yabancı olmadığını da vurgulayan Arif Verimli, "Mutlaka arkadaş, tanıdık biridir. Bu tür maddelerin sık bulunduğu ortamlara girip çıkmak, gece kulübü, bar gibi yerlerde bulunmak, kullananlarla arkadaşlık yapmak alıştırıyor" şeklinde konuşuyor.
İKİ YIL GİZLEYEBİLİR AİLELERİN hangi çocuklarının madde kullanıp kullanmadığı anlayabileceğini belirten Verimli, ipuçlarını şöyle sıralıyor: "Çocukta hiç alışık olunmayan davranışlar, garip davranması, sinirli olması, aileden uzaklaşıp tanımadıkları arkadaşlarla bilinmeyen yerlerde geçen geceler geçirmesi şüphelendirebilir. Akıllı ve dikkatli olmak ve çocuğa açık seçik sormak gerek. Akıllarına getirmeyelim düşüncesi yanlış çünkü zaten biliyorlar. Önce reddebilir ama günün birinde itiraf eder. Gençler madde kullandıklarını iki yıl kadar saklayabiliyorlar. O nedenle velilerin iyi birer gözlemci olması gerekiyor."
EVDEN PARA ÇALAR ARİF Verimli'ye göre ailelerin şüphelenmesi gereken diğer durumlar ise çocuğun sık sık hastalık bahanesiyle ilaç almak, iğne yaptırmak istemesi, çok hareketliyken durgunlaşması, derslerindeki başarının düşmesi, evden para çalması ve "ispiyon, sinyal çekmek" gibi kelimeler kullanmaya başlaması.
Pervin Metin-Ali Balcı
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|