Özyeğin: Makro ekonominin düzelmesi zaman alan bir şeydir. Ama öyle 1-2 aylık bir hapşırmayla da bozulmaz. Türk ekonomisinin gerçek anlamda rayına oturması bana göre, 5- 6 yıl alacaktır. Bunun da 3 yılı geçti.
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve kurucusu Hüsnü Özyeğin, "Makro ekonominin düzelmesi zaman alan bir şeydir. Ama öyle 1-2 aylık bir hapşırmayla da makro ekonomi bozulmaz" dedi. Fiba Holding'in 1994 yılında Hollanda'da kurduğu Finansbank (Holland) NV'nin 10. kuruluş yıldönümü Amsterdam Borsa Binası'nda verilen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özyeğin, Finansbank (Holland) NV'nin 8 kişiyle kurulduğunu ve bugün faaliyetlerini 232 personelle yürüttüğünü belirterek, "Şuna inanıyorum ki Finansbank hem Türkiye'de hem de yurt dışında yabancı bankalarla rekabet edebilir düzeyde bir banka. Türk bankacılık sektöründeki insan kalitesi, bankacılık sektöründeki teknolojik gelişme buna müsait" diye konuştu.
AVRUPA İLE YARIŞIRIZ Özyeğin, geçen yıl Avrupa Çağrı Merkezi Ödülü aldıklarını ifade ederek, Türk bankacılık sektörünün Avrupa ülkeleri ile yarışabilecek bir düzeyde olduğunu belirtti. Hüsnü Özyeğin, son bir ay içinde ekonomide yaşanan sorunlara ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Makro ekonominin düzelmesi zaman alan bir şeydir. Ama öyle 1-2 aylık bir hapşırmayla da makro ekonomi bozulmaz. Çünkü Türk ekonomisi bence 20 yıldır bozuluyor. Hatta 30 senedir bozuluyor. 30 senede bozulan bir ekonomiyi bir ayda, bir iki senede düzeltemezsiniz. Türk ekonomisinin gerçek anlamda rayına oturması bana göre 5 ile 6 sene alacaktır. Bunun da aslında 3 senesi geçti. IMF anlaşması 2001 Mayıs ayında yapıldı. Düzelmeye başlaması için 3 yılı geçti 2 senesi daha var. "
AMORTİSÖR GÖREVİ Özyeğin, faiz dışı fazla konusundaki tartışmalara da işaret ederek, şöyle devam etti: "Şimdi bizde faiz dışı fazla tartışmalar var. İtalya'da, Belçika'da faiz dışı fazla yüzde 4'ün üzerinde. Onlar da çok borçlu iki ülke Avrupa'da. Onlara AB bir şey empoze etmiyor. Onun için Türkiye öyle bir ayda bir krize girmez. Bugün Türkiye'de artık bir mali disiplin, bir hesap kitap var. Kötümser olmamamız lazım. Zaten makro rakamlarda bir bozulma yok. Ne oldu şimdi? Cari açığın yüksek olduğu ortaya çıktı. Onun mevsimsel olduğunu herkes izah etti. Dalgalı kur serbest piyasada amortisör görevi görür. Sistem hemen kendini ayarladı. Önce döviz ve faizler yükseldi. Ardından duruldu. Faiz artınca insanlar döviz bozup yine paralarını faize yatırdı. Amortisör görevi gördü. Bazıları 'sıcak parayı önleyelim, şunu yapalım, bunu yapalım' diyor. Bunlar çözüm değil. Ekonomi serbestse eğer kendi kendine ayarlanmalı."