  |
|
Ege'nin inci gerdanlığı Cunda
İşte yine haftasonu gelip çattı. Güneş pırıl pırıl, ılık rüzgar teninizi okşuyor ve bahar çiçekleriyle bezeli yollar sizi çağırıyor. Ege'den çok özel bir köşenin adresini vereceğiz size bugün. Zeytinin, zeytinyağının ve Ege mutfağının başkenti Cunda'nın....
Hafızalara Cunda olarak kazındı bu bir dönemin adası, şimdinin karayoluyla kıyıya bağlanan yarımadası. Ama resmi adı Alibey Adası olarak geçiyor evraklarda, tabelalarda. Karayolu, Cunda'yı bir başka cennet tatil köşesi Ayvalık'a bağlıyor ki, o da önümüzdeki haftalarda bu sayfada yerini alacak. Cunda'nın en önemli caddesi, restoranların sıra sıra dizili olduğu sahili. Bu uzun cadde, güzel tatil beldesinin 'piyasası' ve aynı zamanda da çeşit çeşit ağız tatlarını bulabileceğiniz bir 'lezzet bulvarı'. Bunlar arasında Cunda'nın ünlü tostçuları, lokmacıları, sakızlı dondurmacıları, pamuk helva, kağıt helva ve buzlu badem satıcıları yer alıyor. Caddenin en önemli mekânlarından biri de yıllara meydan okuyan, içeri girdiğinizde sandalyeleri, masaları ve duvarlarındaki tarihi dev aynalarıyla kendinizi bir film platosuna hissetmenizi sağlayan ünlü Taş Kahve. İçinde kırlangıç kuşlarının uçtuğu, adanın yaşlı sakinlerinin birbirlerine Rumca takıldığı bu kahvede içilen bir bardak ada çayı, kışın griliğine kurban ettiğiniz yaşama sevincini geri çağıracak her yudumda...
HERŞEYİN ŞARABI YAPILIYOR Öğle güneşi yerini öğleden sonrasının tatlı serinliğine bıraktığında hiç bilmediğiniz ara sokaklara dalın. Cunda'nın Rum taşçı ustalarının elinden çıkan muhteşem mimari dokusunun içine gizlenmiş, kapılarında yapılış tarihlerinin yazılı olduğu birbirinden ilginç evler, dükkanlar, pansiyonlar eşlik edecek size bu keyifli yürüyüşte. Bu mevsimde çiçek açan portakal ağaçları da cabası... Adanın tepesine doğru ilerlediğinizde küçük, damları çökmüş ama duvarlarındaki freskleri hala eski canlılığını koruyan iki kilisecik göreceksiniz. Arkanızda da boylu boyunca uzanan Ege'yi ve ufuk çizgisine paralel seyreden Midilli'yi... Dönüşte ara sokaklardaki küçük peynircilere uğrayın. Koyun peyniri, yoğurdu, çeşit çeşit zeytinler ve altın sarısı zeytinyağları, kış günlerinde sofralarınızda Ege rüzgarı estirecek. Şarap sevenler için de bir cennet Cunda. Adalılar, her şeyin şarabını yapmakta bin yıldır usta... Tadın, hak vereceksiniz.
ÖYKÜ YAZICIOĞLU Haber Merkezi
|