| |
|
|
"Bildiğiniz üzere..."
Okuma, yazma oranı "yüzde yüz." Kız çocuğunu okula göndermeyen aile "yok." Nasrettin Hoca beldesi "okuma sevdalısı." Yoldan birini çevirin, size "Kurtuluş Savaşı'nı" anlatıversin. Veya "üretimi... Tüketimi... İhracatı... Enflasyonu." "Kıbrıs'ı... AB'yi... Irak savaşını." Onlar "Nasrettin Hoca'nın kültürlü torunları.
Beldede "minderin üzerine" oturduk, sırtımızı "halı yastığa" dayadık, çayımızı yudumlarken... Belediye Başkanı Cemal Dedebağı da "bildiğiniz üzere" diye "derse" başladı. Bu "ders" beldeye gelen herkese "ayaküstü veriliveren" brifing gibi bir şey. "Bildiğiniz üzere" girizgahı da işin "havası."
"Bildiğiniz üzere" Nasrettin Hoca, eski adı Hortu, şimdiki adı Nasrettin Hoca olan bu diyarda, 1208'de doğdu. İlk eğitimi köyün imamı olan babası Abdullah Efendi'den aldı. Sonra Sivrihisar'da, medresede okudu. 1237'ye kadar kendi köyünde ve Sivrihisar'da yaşadı. İmamlık, öğretmenlik yaptı. 1237'de, ilim merkezi ve Selçuklu'nun başkenti olan Konya'ya gitti. Selçuklu Hükümdarı Sultan 2. Alaattin Keykubat'a danışman oldu. Bu arada Karatay Medresesi'nde eğitime devam etti. Mevlana ile dost oldu. 1243'te, Kösedağ savaşında, Selçuklular, Moğollar'a yenildiler. Selçuklu, dağıldı. Selçuklu hükümdarı, dönemin alp erenleri olan Yunus'u, Mevlana'yı, Şeyh Ede- bali'yi ve Nasrettin Hoca'yı çağırdı. Ve dedi ki: Ey alp erenler. Selçuklu devleti yıkıldı. Ama Türk devletsiz, Türk bayraksız, Türk yurtsuz yaşayamaz. Bayrağı dalgalandıracak ve yeni bir yurt kurabilecek akla, bilgiye, beceriye sahip olan Ertuğrul beyi, Bile- cik-Söğüt'e gönderiyorum. Sizler, Anadolu'nun sözü geçen alp erenlerisiniz. İnsanları bilgilendirin. Ertuğrul beye yönlendirin. Söğüt'te aşiretten beylik, beylikten devlet, devletten bir cihan imparatorluğu kurulmasında emeği geçenlerden biri de Nasrettin Hoca'dır. Konya'daki görevi biten hoca, Akşehir'de göreve devam eder. Ama doğduğu köyden kopmaz, fırsat buldukça ziyarete gelir. Ve bildiğiniz üzere 1284'te hakkın rahmetine kavuşur.
|