|
|
|
|
Turşucu kardeşler
Dedelerinden kalma turşuculuk geleneğini Şişli'deki dükkanlarında devam ettiren Nigar ve İpek Öğretmen kardeşler, hayal ettikleri gibi bir dükkanı işletmeyi başardı
Turşu tezgahlarının başında daha çok erkekleri görmeye alışık olabilirsiniz. Ama Şişli'deki Soydan Turşuları'na uğradığınızda sizi alışık olduğunuz görüntünün aksine iki genç kız karşılıyor. 32 yaşındaki Nigar ve 25 yaşındaki kardeşi İpek Öğretmen'in işlettiği Soydan Turşuları, aslında 1940'lı yıllardan beri İstanbullular'a turşu satıyor. "Yaprakçı Tahir" olarak bilinen ve kendi elleriyle yaptığı turşularıyla ünlü olan dedeleri Tahir Öğretmen'in ilk kez Beşiktaş Balık Pazarı'nda açtığı dükkan, bugün torunları sayesinde Ortaköy, Bakırköy ve Şişli'de de müşterilerine birbirinden lezzetli turşular satmaya devam ediyor. Dedelerinden kalma geleneği sürdüren Nigar ve İpek Öğretmen turşularla iç içe büyümüş. Çocukken sürekli olarak turşu kuran anne ve babalarına yardım eden kardeşlerden İpek Öğretmen, Marmara Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü mezunu. Nigar Öğretmen ise Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü'ne devam ediyor. Üniversiteli olmalarına rağmen her zaman dükkanlarının başında durmayı istediklerini söyleyen kardeşler bu isteklerini Şişli'de iki yıl önce açılan dükkanla gerçeğe dönüştürmüş. Ailede turşuculuğun bir gelenek olduğunu, ama kızların bu alana hiç yönlendirilmediğini söyleyen Nigar Öğretmen, dükkanın başına geçmeye karar verdiklerinde diğer aile bireylerinin "Nasıl yapacaksınız, altından kalkabilir misiniz?" diye sorduklarını anlatıyor. Soydan Turşuları'nın satışını kızlar yaparken turşuları da Bursa Gedelek'te babaları kuruyor. İpek Öğretmen, kendilerinin de turşu kurmayı bildiklerini ama babalarından bazı püf noktalarını öğrenmeleri gerektiğini söylüyor. "Hanginiz turşu kurma konusunda daha beceriklisiniz?" sorumuzu ise Nigar, kardeşinin bu işlere daha yatkın olduğunu söyleyerek yanıtlıyor. Kardeşlerin favori turşularına gelince... Nigar Öğretmen en çok Çengelköy salatalığının turşusunu seviyor, kardeşi İpek ise pancar, lahana, erik turşularından ama ille de acı olanlarından yana kullanıyor oyunu. Turşuculuğu bırakmayı düşünmediklerini, amaçlarının dükkan sayısını artırmak olduğunu söyleyen Öğretmen kardeşlerin ilk hedefi Anadolu yakasında da bir şube açmak. Soydan Turşuları markasının patentini alan kardeşler, ileride çocuklarının da kendilerinin yaptığı gibi bu aile geleneğini devam ettirmelerini diliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|