|
|
|
|
'Bizim erkek hakları gider'
Kadın-erkek eşitliği maddesi görüşülürken AKP'li Sıvacıoğlu "Bu feministlere yarar" dedi
Anayasada değişiklik yapan AKP teklifi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. "Kadın- erkek eşitliğiyle" ilgili maddeye CHP'nin önerisiyle "Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlar" ifadesi eklendi.
AKP'li üyelerden 5'i karşı çıktı. Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, bu ifadeyle feminizmin anayasal güvenceye alınacağını öne sürerek "Feminist hareketler artacak, erkekler haklarını kaybedecek" dedi.
*** Feminizm korkusu
Kadınlara pozitif ayrımcılığı kısmen öngören Anayasa değişikliği, bazı AKP'lileri korkuttu: Feminizm tırmanacak, erkekler haklarını kaybedecek.
Avrupa Birliği'ne uyum için Anayasa değişiklik paketi hazırlayan AK Parti, CHP'nin desteğini almak için kadınlara pozitif ayrımcılığı kısmen kabul etti, ancak bu kez de kendi grubuyla ters düştü. TBMM Anayasa Komisyonu, dün Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı. CHP'lilerin "ilkesel olarak destekliyoruz" dediği paketin en tartışmalı maddesi, 'kadın-erkek eşitliği' oldu.
AK Parti'den Komisyon'a gelen paket, Anayasa'nın 10. maddesine "Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir'' ifadesi ekliyordu. CHP bu maddeyi yeterli bulmayıp, "kadınlara pozitif ayrımcılık" istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek, bunun üzerine "Devlet, kadınların ve erkeklerin eşitliğinin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür'' eklenmesi için önerge verdi. Ancak bunu da CHP 'az', bazı AK Partililer ise 'fazla' buldu.
"BİR KADININ BASKISI" CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, bu metnin kadın-erkek eşitliğini sağlamaktan uzak olduğunu savunurken, Ankara Milletvekili Oya Araslı da "Görüyorum ki bu konu erkek arkadaşların hoşuna gitmiyor. İlgi duymadılar ve dışarı çıkıyorlar'' dedi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu da, "Yüzleri yok da ondan hocam...'' karşılığı verdi. Araslı'nın tavrı, AK Partililer'i kızdırdı. AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, üzerlerinde "psikolojik baskı'' olduğunu ileri sürerek, "Bir tek kadın üye, 25 erkeğe bir metni kabul ettirmek üzere'' dedi. Adıyaman'da fabrikalarda çalışan her 100 kişiden 80'inin kadın olduğunu, gazetecilerin de üçte ikisinin kadınlardan oluştuğunu anlatan Kutlu, "Siyasete girmeyen kadınları, sırf kota var diye zorla siyasete çekecek halimiz yok'' dedi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ise, pozitif ayrımcılıkla feminist hakların Anayasa'ya girerek güvence altına alınacağını iddia etti. Sıvacıoğlu, böylece feminist hareketlerin artacağını ve erkeklerin haklarını kaybedeceğini söyledi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek anayasal metinlere "ayrımcılık'' sözü girmesine karşı çıktı, "Ülke ayrımcılık lafından ürperiyor. Vatandaş anlamıyor'' dedi. AK Partili İpek de, pozitif ayrımcılığa kadınların karşı çıktığını söyledi, en büyük ayrımcılığın başörtü yasağı olduğunu belirtti.
AK PARTİ'DEN 5 RET Tartışmalardan sonra, İpek'in önergesi, CHP'lilerin de 'evet' oyu vermesiyle kabul edildi. Oya Araslı, tepkili CHP'lileri "Hiç yoktan iyidir. Şimdi kabul edelim, Genel Kurul'da önerge vererek değiştiririz" diye ikna etti. İpek'in önergesine, AK Parti'den ise Adana Milletvekili Abdullah Torun, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ali Bulut, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ve Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan ise 'ret' oyu verdiler. Bu maddenin ardından, Anayasa değişiklik paketinin 10 maddesi de kabul edildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, dokunulmazlıkla ilgili düzenleme olmadığı için bu pakete destek vermeyecekleri açıklamasına rağmen, Komisyon'daki CHP'li üyeler de kabul oyu verdi.
7 MAYIS'TA İLK TUR Anayasa paketi, YÖK'ten asker üyenin çıkarılmasını, DGM'lerin kaldırılmasını, TSK'nın Sayıştay denetimine açılmasını, uluslararası anlaşmaların esas alınmasını, basın araçlarına el konulamayacağını, ölüm cezasının kaldırılacağını öngörüyor. Yaşam hakkının sınırları ise, son anda verilen önergeyle yeniden daraltıldı, 'zorunlu haller' sınırı korundu. Anayasa paketi, 7 Mayıs'ta Genel Kurul'da görüşülecek.
NEYDİ, NE OLDU? Bürokratların hazırladığı ve Meclis'e gönderdiği madde: "Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olması esastır. Devlet, kadın ve erkeklerin her alanda eşit haklara sahip olması için kanuni ve idari düzenlemeler dahil gereken tüm önlemleri alır. Ancak, kanun önünde eşitlik ilkesi, özelliği nedeniyle belirli bir cinsiyet için diğerinden farklı olarak kanuni ve idari düzenlemeler yapılmasını veya başka önlem alınmasını engellemez." AKP, bu maddeyi, Anayasa Komisyonu'na şöyle sundu: "Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir." CHP itiraz edince, maddeye şu ifade eklendi: "Devlet, kadınların ve erkeklerin eşitliğinin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür."
|
|
|
|
|
|
|
|
|