Botaş,Nabucco projesi ile Orta Asya ve İran'dan alacağı doğalgazı AB'ye satacak. 2010 yılında yapımı tamamlanması planlanan doğalgaz boru hattı Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Viyana'ya kadar uzanacak.
***
Viyana kapılarını gazla zorlayacağız
Botaş, Nabucco Projesi ile İran ve Azerbaycan doğalgazını Viyana'ya kadar boru hattı ile taşımayı planlıyor. Projenin 2010 yılında devreye girmesi hedefleniyor.
Türkiye'nin enerji köprüsü' olması yolundaki adımlar, teker teker atılmaya başlandı. Bursa Karacabey'den, Yunanistan'a uzanan doğalgaz boru hattı projesinin ardından, Botaş şimdi de Avusturya'ya kadar uzanacak yeni boru hattı projesi 'Nabucco'yu hayata geçirmeye hazırlanıyor. Nabucco Projesi ile Türkiye'nin İran, Gürcistan ve Irak sınırlarından başlayıp Bulgaristan, Romanya, Macaristan üzerinden Avusturya'ya uzanan yeni bir boru hattı ile Hazar, Ortadoğu gibi kaynaklarda üretilecek gazın Orta ve Batı Avrupa ülkelerine taşınması amaçlanıyor. 2010 yılında ilk gaz naklinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği projenin 4.4 milyar Euro'ya mal olması bekleniyor. İlk yıl için 4-5 milyar metreküp gazın aktarılmasının öngörüldüğü proje ile Türkiye'nin kullanmasa da almak zorunda olduğu ve 2010 yılı için toplam 51 milyar metreküp gazın bir kısmının Avrupa'ya satılması öngörülüyor. Botaş'ın projeksiyonlarına göre 2010'da Türkiye'nin toplam doğalgaz tüketimi 41 milyar metreküp seviyesinde olacak. 6 yıl sonraki projeksiyonlara göre Türkiye'deki gaz fazlası 10 milyar metreküpü bulacak. İşte Nabucco projesi ile hem stratejik olarak Türkiye bir enerji köprüsü haline gelecek, hem de elinde kalan 10 milyar metreküplük gazın en az yarısını AB ülkelerine satmış olacak. Türkiye ile AB arasında en büyük doğalgaz hattı projesi için aralarında Botaş'ın da bulunduğu, Bulgaristan'tan Bulgargaz, Romanya'dan Transgaz, Macaristan'tan MOL ve Avusturya'dan OMV'nin eşit ortaklıkla kurdukları, Nabucco Study Company Pipeline GmbH şirketi çalışmalarına start verildi. Botaş yetkilileri, AB'nin Rusya'dan her yıl 130 milyar metreküp doğalgaz aldığını ancak birliğin, son raporlarında doğalgaz tedarikçilerinin çeşitlendirilmesi yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı. Nabucco projesini toplam kapasitesinin 25 milyar metreküp olduğunu hatırlatan yetkili, "Türkiye bu proje ile gerçek anlamda bir enerji koridoru olabilir. Bu yolla Rus doğalgazına alternatif hale gelebilir" dedi. Aynı yetkili şu bilgileri verdi: "Avrupa Komisyonu raporuna göre, 2000'de 224 milyar metreküp olan AB ülkeleri doğalgaz üretim rakamının 2020'de 196 milyar metreküpe gerilemesi beklenmektedir. Bu durum, AB üyesi ülkelerin bugün yüzde 40'lar düzeyinde seyreden ithalata bağımlılık oranının, önümüzdeki 20 yıl içinde hızla artarak yüzde 67'ler civarına çıkmasına neden olacak. Türkiye bu imkanı iyi kullanmalı." Nabucco Projesi için, 26 Şubat 2004 tarihinde Viyana'da yapılan Yönlendirme Komitesi toplantısında CB&I John Brown şirketi, projenin fizibilitesini yapmak üzere seçildi.
İTALYA'YA AYRI HAT Bu arada geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklanan Bursa Karacabey'den Yunanistan'a uzanan 295 kilometrelik hattın da Adriyatik üzerinden İtalya'ya kadar uzatılması öngörülüyor. 2006 yılında Yunanistan'a yılda 3.6 milyar metreküplük bir gaz akışının başlanacağı projeye İtalya'nın dahil edilmesiyle miktarın 11,6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.
Nabucco 2010'da Uzunluk: Yaklaşık yüzde 70'lik bölümü Türkiye sınırları içinde olmak üzere 3400 km Yatırım tutarı: 4.4 Milyar Euro finansman maliyeti dahil) Toplam kapasite: 25 Milyar M(baz alınan maksimum taşıma miktarı) İşletme: 2009-2010