|
|
|
|
Koç Müzesi rekor ziyaretçi bekliyor
Klasik araçların sergilendiği müzeye gelenler sadece gezmiyor, bağış da yapıyor. Müzeye, 2004'te 200 bin ziyaretçi bekleniyor.
*** Koç Müzesi'ni bu yıl 200 bin kişi gezecek
Rahmi Koç Müzesi'ni gezen bir kezle yetinmiyor. Üstelik herkes birşeyler bağışlamak istiyor. Müzeyi bugüne kadar 400 bin kişi gezdi. Şimdi ki ise hedef çok daha büyük.
Rahmi Koç'un açıldığı günden beri özel önem verdiği Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi'ni gezerken adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz. Hem eğlendirici hemde eğitici özellikleriyle yaşayan sosyal bir mekan olan müze, karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, havacılık, denizcilik, makineler, iletişim ve bilimsel aletlerin gelişimi hakkında ziyaretçilere müthiş bir koleksiyon sunuyor. Müzede en çok ilgimizi çeken bölüm ise klasik otomobillerin sergilendiği yer oldu. Rahmi M. Koç Müzesinin Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Zeytinoğlu, 2001 yılından beri müzeyi 400 bine yakın kişinin gezdiğini ve koleksiyonlarda sürekli değişim yaparak, ilginin devamını sağladıklarını belirtti. Müzenin en çok ilgi gören bölümünün klasik otomobiller olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, 2004 yılı hedeflerinin 200 bin ziyaretçi sayısına ulaşmak olduğunu dile getirdi. Bir müzeye bir kere gelinir inancını kırdıklarını vurgulayan Zeytinoğlu, müşteri memnuniyetinin önemli olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
Bağış yapmak istiyorlar "Müzeyi gezip gören herkes bir bağışta bulunmak istiyor. Bu bağışlar gramafondan otomobile kadara çeşitlilik gösteriyor. Nesneleri gelecek nesillere aktarmak ve herkesle paylaşmak için müzemize bağış yapan insanlar, aynı zamanda isimlerinin sergilenen nesnelerle birlikte yaşamasını sağlıyor. Artık müzemiz sadece Koç Grubu'nun değil ülkemize mal olan bir kurum haline geldi. Hatta Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri yabancı misafirleri müzemizde ağırlamaya başladı". 70 civarında klasik otomobilin sergilendiğini ve bir kısmının restorasyon bölümünde olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, koleksiyonun büyük bölümünün rahmetli Erdoğan Gönül tarafından müzenin kuruluş aşamasında bağışlandığını, Rahmi Bey'in araçlarının ve Barış Manço'nun 3 klasik otomobilinin de halen koleksiyonda yeraldığını belirtti. Ayrıca Klasik Otomobil Kulübü'ne ait olan klasik otomobillerin de süreli olarak sergilendiğini ifade eden Zeytinoğlu, yine vatandaşlar tarafından süreli olarak sergilenmek üzere verilen otomobillerin koleksiyonu oluşturduğuna dikkat çekti. Rahmi Bey'in başından beri müzeye çok büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Zeytinoğlu, kendisinin birkaç günde bir müzeyi ziyaret ettiğini söyledi. Her türlü aktivitenin yapıldığı bir sosyal mekan olan müzede konferans salonu, toplantı salonları, Akdeniz ve Fransız mutfakları bulunan 2 restoran ve İngiliz pub bulunduğunu anımsatan Zeytinoğlu, müzenin bahçe kısmındaki açık alanlarda her türlü toplantı ve davetin yapılabildiğini söyledi. Şimdiye kadar defileler, müzayedeler ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan müzenin yaşaması için belirli bir geliri sağlaması gerektiğini ifade eden Zeytinoğlu, herkesin faydalanması için bilet gelirlerini düşük tuttuklarını belirtti.
Dikkat! Antika aranıyor Rahmi Bey'in klasik otomobillerin hepsine ayrı bir önem verdiğini söyleyen Mahmut Zeytinoğlu, Erdoğan Gönül'ün koleksiyonuna ilk kattığı 1933 model aracın ayrı bir yeri olduğunun altını çizdi. Amerikan otomobilleri, Avrupa otomobilleri ve yerli klasik otomobillerden oluşan sergi için hala arayış içinde olduklarını belirtti. Yerli klasikler için 71-73 Renault 12, 77-79 Murat 131 ve 73 model spor Anadol aradıklarını söyleyen Zeytinoğlu, koleksiyona en son olarak orjinal 76 model Murat 124 kattıklarını ifade etti. Zeytinoğlu, 7'den 77'ye herkesin "Harikalar Diyarı" misali bir masal ortamından çıkmış ifadelerle müzede dolaştığına işaret ederek insanların büyük keyif aldıklarını söylüyor. Bu ilginin devam etmesi için yeni projeleri olduğuna değinen Zeytinoğlu, "Türk otomotiv sektörü nereden nereye" konseptinde Tuzla'da üretilen 1954 model Türk Willy's Jeep'ten bugüne örneklerle sergi yapmayı amaçladıklarından bahsetti. Bugün gelinen noktanın tesadüf olmadığına değinen Zeytinoğlu, çeşitli aşamalardan geçilerek gelinen sektörde 50 yılı gözler önüne sereceklerini belirtti.
FURKAN ALP
|
|
|
|
|
|
|
|
|