|
İşkenceyi bir kez yaparsan 'yasal' olur
|
|
Berlusconi Hükümeti, polisin şiddet ve tehditlerinin bir kez yapılması halinde işkence sayılmayacağını hükme bağladı. İtalyan halkı ayağa kalktı.
İtalya'da ilginç bir yasa değişikliği yapılarak, işkencenin tanımı yeniden yapıldı. Buna göre, polisin uyguladığı şiddet ve tehdidin işkence sayılabilmesi için birden fazla tekrar edilmesi gerekecek. Yani, bir kez yapılan işkence, "yasal" kabul edilecek. Ayrılıkçı Kuzey Ligi Partisi tarafından getirilen yasa teklifi, Başbakan Silvio Berlusconi'nin ittifak içinde olduğu partilerce de kabul edilirken, sol partileri ayağa kaldırdı. Yani, bir kere yapılan işkenceyi 'yasal' sayan yeni düzenleme İtalyan meclisinde 176 'hayır' ve 2 'çekinser' oya karşı, 201 oyla kabul edildi. Berlusconi liderliğindeki "Özgürlükler Evi"nden bazı üyeler, yasa değişikliğinin Kuzey Ligi ile sorun yaşamamak için onaylandığını belirttiler. Forza Italia partisinden Adalet Komisyonu Başkanı Gaetano Pecorella de, hükümetin birlik içinde olma zorunluluğundan bu maddeyi kabul ettiğini vurguladı.
"ÖZGÜRLÜK EVİ /İŞKENCE EVİ" İtalyan Ceza Yasası'nın işkence ile ilgili 316'ncı maddesinde yapılan değişikliğe göre; bir kamu görevlisi, otoritesi altındaki bir insana, bilgi almak veya itiraf ettirmek amacıyla yaptığı veya ırkçı, politik, dini, cinsel ayrımcılık amacıyla yönelttiği şiddet ve ağır tehdidin işkence sayılabilmesi için birden fazla kez tekrar edilmesi gerekiyor. Böylece, İtalya'da polisin gözaltına aldığı insanlara bir kez işkence yapması yasal hale getirilirken, BM'nin 1984 tarihli uluslararası konvansiyonu da ihlal edilmiş oldu.
EN AĞIR İŞKENCE 'YASAL' Muhalefetten Sol'un Demokratları Partisi'nin ünlü hukukçusu Anna Finocchiara, düzenlemeye muhalefet ederken Salvador örneğini hatırlattı. Finocchiara, Salvador'da işkence gören bir kadına oğluna bu işkenceyi seyrettirecekleri tehdidi yapıldığını, yeni yasa ile bu tehdit bir kez yapıldığı için işkence sayılmayacağını, oysa bu tehdidin yapılan bütün işkencelerden daha ağır olduğunu anlattı. Yeşiller Partisi de, Kuzey Ligi'ne mensup Adalet Bakanı'nı Cenova'daki G8 işkencecilerini korumakla suçladı. Sol muhalefet İtalya'nın bu yeni kanun değişikliği ile bir polis devletine daha da yaklaştığını belirttiler.
Uluslararası Yugoslavya Mahkemesinin eski başkanı Profesör Antonio Cassese de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İtalya'yı da bağladığını hatırlatarak "İşkence suçu ile suçlanmak için bir insana bir kez fiziksel ve mental acı vermek yeterli" dedi. Cassese çoğu kez işkencecinin "Karını, kızını öldürürüm, tecavüz ederim" türü ağır tehditler savurduğunu, bunların bir kez bile yapılsa çok ağır psikolojik acı verdiğinin bütün uluslararası mahkemelerce işkence kabul edildiğini kaydetti.
|