  |
|
Prof. Dr. Murat Tuncer'in kanserden korunma listesi
Artıları mutfak kültürünüze taşıyın (Eksiler kanser riski taşıyan yiyecekleri, artılar kanserden korunma sağlayan besinleri gösteriyor) * Anne sütü (+) * Soya (+) * Yağ asitleri (+) * Vejetaryen beslenme (+) * Bulgur, kabuklu pirinç, kepekli ekmek, esmer ekmek gibi işlenmiş tahıllar (+) * Probiyotik süt ürünleri (+) * Kalsiyum ve D vitamini (+) * Riboflavin (+) * Kükürtlü besinler (sarmısak, soğan, pırasa) (+) * Yeşil çay- siyah çay (+) * Zeytinyağı (+) * Yanmış gıdalar, akilamid (-) * Yapay tatlandırıcılar (-) * Sebze-meyve pigmentleri (turunçgiller, kayısı, kara dut, kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, kiraz, vişne, kara ve kırmızı üzüm, kuş üzümü gibi) (+) * Sülfürlü yiyecekler (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp, şalgam) (+) * Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller, soya (+) * Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar (+) * Omega-3 asitleri, uskumru, sardalya, mezgit ve morina balıkları, keten tohumu yağı (+) * Kullanılan katkı maddelerinin etkisi (nitrit ve nitrat, salam, sosis, sucuk, füme et) (-) * Aşırı tuz tüketimi (-) * Küf ve toksinlerin etkisi (-) * Sigara ve alkolün etkisi (-) * Aşırı ve yetersiz beslenmenin etkisi (obezite gibi) (-) * Alınan antioksidan vitamin-mineral etkisi (A, C, E vitamini, selenyum, çinko, magnezyum) (+) * Hayvansal yağ, protein, doymuş yağ (tereyağ, katı yağ, iç yağ, yumurta ve çeşitli hayvansal yiyecekler) (-) * Pişirme yöntemlerinin olumsuz etkisi (-)
|