kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Kimin TÜSİAD'ı?

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Başkanı Ömer Sabancı'nın yaptığı açıklamaları her gazete, kendine uygun tarafıyla gündeme taşıdı.
Konuya geniş yer veren Hürriyet, eğitim ve üniversite cephesinden bakarken Zaman birinci sayfada Kıbrıs konusundaki görüşleri haberleştirmiş. Sabah, eğitimi, Milliyet, İmam Hatip Liseleri'ni kısa olarak dikkate almış.
TÜSİAD gibi Türkiye geneline hitap edemeyen, taraflı, dar çerçeveli kuruluşların manifestoları ancak bu şekilde dolgu malzemesi olabiliyor.
Gazetelerden Sabancı'nın tam olarak ne konuştuğunu öğrenememek ise neden bu hallere düştüğümüzün, niçin aynı şeyleri problem olarak göremediğimizin en güzel işareti. Diğer bir ifadeyle ültimatom verme merakıyla yatıp/kalkan TUSİAD'ın raporlarıyla geldiğimiz yer burası.
Objektif olma adına hem nalına hem mıhına misali, Kıbrıs konusunda hükümeti öven TUSİAD, eğitim ve üniversite konusunda eleştiri dozunu artırıp klişeleşmiş ve çıkışı olmayan Kemal Alemdaroğlu çizgisini tercih ediyor. Başbakan ise Ukrayna'da 'Ailece türban mağduruyuz' diyor. Halbuki ülkece mağdur olduğumuzu TÜSİAD bilmiyor mu? Ortaya koyduğu çözüm ne; 'Tek tip eğitime karşıyız' mesajıyla tek görüş hakimiyeti. Şimdi düşünün, bir ülkenin Başbakanı o ülkenin eğitim ve üniversite mağduru TUSİAD'ı ise bundan bir nevi zevk alan mağruru. Sosyal barış olmadan, aynı şeylere gülüp, aynı şeylere üzülmeyi bilmeden nasıl ileri gideceğiz? Ben 3 metre kumaş yeter diyorum, TUSİAD 2,5 feet kumaştan bana kostüm yapmaya çalışıyor. Peki sanayimiz nasıl, iş dünyası son aylarda niçin durgun?

İran 'Tahkim'den anlar mı?
Türkiye'nin İran'dan aldığı pahalı, sevkıyat problemli ve kalitesiz (formülasyon sebebiyle) doğalgazda sorun yaşayacağına dair bu köşede işaret edilen hususlar aynen gelişiyor. Maalesef, İran ile mutabakata varılamadığını ve mevcut durumun aleyhimize olduğunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler de birinci ağızdan ifade etti. Doğal gaz anlaşmalarının gözden geçirilerek, iki ülkenin de faydasına uygun hale getirilmesi hususunda gayretler gösteren bakan ve bürokratlarının bu meseleyi tek başlarına aşmaları zor gibi görünüyor.
Çünkü, İran, Rusya gibi iyi niyet göstererek anlaşmaya yanaşmıyor. Türkiye adına işi bağlayan zevatın yaptığı hatalar, kendi lehlerine olduğu için bilinçli ve keyfi olarak düzeltmek istemiyorlar. Dolayısıyla tek yol olarak 'Tahkim' görünüyor.
Şu ana kadar İran ile yapılan bütün işlerde adeta bu ülke sanki korunmuş ya da kollanmış. Mantıklı işbirliği hiçbir şekilde kurulmamış. Bunda Türkiye'de her şeye rejim sorunu gözüyle bakan, siyasetçinin, bürokratın, askerin ve devlet adamlarının büyük kabahatleri var. Bir nevi uzak durup boş verme ya da gereği kadar hassasiyet göstermeme gibi Türkiye'nin hatalarını sıralamak söz konusu.
Bu köşedeki İran yazılarını bazı kaygılarla eleştiren etkili ve yetkili zatların mesajlarına gelince; cep telefonu pazarında Turkcell, hava meydanı işletmeciliğinde Tepe Afken Vie (TAV) konsorsiyumu ve İstikbal Mobilya gibi şirketlerimizin son zamanlarda İran'da iş alması elbette güzel. Ama yetersiz. Arkasında devletinin varlığını hisseden başka şirketlerimizin de İran'da olmasını gerekli kılan bir çok sebep var.
Özetle, İran doğalgazında yaşanılan problemi 'Tahkim'e götürmek yetmez. İran'la ciddi bir işbirliği için sadece bir bakanlığın değil hükümetin hatta devletin uyanık olması gerekir. Lütfen dikkat buyurun; İran'la selamı sabahı keselim mantığı mevzuu değil.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Denizciler ileri, filoları geri gidiyor   / 12-04-2004
 Metropolitan'dan bilimsel açıklama!   / 07-04-2004
 Kimin TÜSİAD'ı?   / 05-04-2004
 Kritik bir ay   / 03-04-2004
 Tüp Bebeğe Yönlendirme   / 31-03-2004
 TOBB ve şürekası   / 29-03-2004
 İran taviz vermiyor   / 27-03-2004
 İran, Rusya'dan çetin çıktı   / 24-03-2004
 İstanbul Erdoğan'ın kanatları altında...   / 22-03-2004
 Kaçak yakıt sorunu   / 20-03-2004
İLKER SARIER
Gazete batıranlar bize akıl veriyor
Şimdi size ilginç...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Hangi denizcinin filosu?
'Denizciler ileri, filoları...
YAVUZ SEMERCİ
Doğan ile yapılan protokolün tarihleri, gerçeği yansıtıyor...
Emircan babasının kurşunuyla öldü
Ruhsatsız tabancasıyla evinde "doldur-boşalt" yaparak oynamaya...
Ürdün Prensesi Türk usulü çarpıldı
Ürdün Prensesi Basma Bint Talal, Kapalıçarşı'da alışveriş yaparken...
Albüm isimleri çok felsefi ama sözler arabesk
Albüm isimleri çok felsefi ama sözler arabesk
Önce Tarkan albümüne 'Karma' ismini verdi. Sonra Deniz Seki'nin...
Özgörkey'in hızı!
Özgörkey'in hızı!
Halil Bezmen'in eski eşi Selma Türkeş, kendisinden 6 yaş küçük...
IMKB
E: 18,678 D:% -2.23
DOLAR
S: 1,354,000 D:% -1.17
EURO
S: 1,611,000 D:% -1.29
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.