|
 |
|
 |
Noter şiir yazdı linçten zor kaçtı
Konya'nın Hadim ilçesi noteri Akman'ın yıllar önce yazdığı şiir halkı ayaklandırdı
Hadimi'ye hakaret Noter Akman'ın şiiri, Kurucu Şeyh Hadim"e küfürlerle dolu. Halk, söz konusu şiirin ilçeye adını veren Hz. Hadimi'ye hakaret olduğu düşüncesiyle ayaklanıp noterin bürosu önünde öfkeli gösteriler yaptı.
'BU BAŞKA HADİMİ' POLİS yardımıyla kaçan noter ise, Hz. Hadimi'den değil 10 eşli bir şeyhten bahsettiğini söylüyor. Kayseri'de akrabalarına sığınan noter halkın yatışmasını beklerken hakkında bir de ceza davası açıldı.
*** Hadim'de şiir krizi
Yazdığı şiirle ilçeye adını veren Din Alimi Hadimi'ye hakaret ettiğini iddia eden Hadimliler sokağa döküldü, Noter Akman çareyi, ilçeyi terk etmekte buldu.
Konya'nın Hadim İlçesi'ne sekiz ay önce atanan noter Muammer Akman'ın çıkardığı 40 sayfalık şiir kitabı, ilçeyi karıştırdı. Kitapta yer alan bir şiirde, Akman'ın ilçeye adını veren Hz. Hadimi'ye hakaret ettiğini iddia eden vatandaşlar tepki gösterdi. Hz. Hadimi'nin Konya'nın Mevlana'dan sonra en büyük din alimi olduğunu belirten vatandaşlar, noteri cahillikle suçladı. Yapılan suç duyurusuyla mahkemelik olan şair noter hakkında "Halkı galeyana getirmek" ten dava açıldı.
ORTALIK KARIŞTI Her şey avukatlıktan emekli olan ve sekiz ay önce Hadim'e noter olarak atanan 46 yaşındaki Muammer Akman'ın şiirlerini "İlk Yirmi Şiirler" adını verdiği bir kitapta toplamasıyla başladı. 40 sayfalık kitap, mart ayının ortalarında piyasaya çıkar çıkmaz ortalık karıştı. Çünkü ilçe halkının iddiasına göre kitapta yer alan, "Kurucu Şeyh'e" adlı şiir Hz. Hadimi'yi anlatıyordu.
HAKKINDA DAVA AÇILDI Noter bu iddiaları şiddetle reddetti ama kimseleri ikna edemedi. Hemen bir şikayet dilekçesi hazırlandı ve yüzlerce imzayla savcılığa verildi. Bunun üzerine noter hakkında Hadim Asliye Ceza Mahkemesi'nde "halkı yayın yoluyla galeyana getirmek, hakaret ve korsan yayın basmak ve dağıtmak" suçlamasıyla 1 ila 2.5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Ayrıca korsan basıldığı belirtilen kitap da vakit geçirmeden toplatıldı. Ancak "ret"çiler bununla da tatmin olmadılar ve şiiri fotokopiyle çoğaltarak tüm ilçeye dağıttılar. Fotokopiyi okuyan soluğu noterin bürosunun önünde aldı ve protesto gösterileri başladı. Bunun üzerine ilçeden ayrılmaya karar veren noter, güvenlik güçleri tarafından Konya'ya kadar getirildikten sonra, ailesinin bulunduğu Kayseri'ye doğru yola çıktı.
ŞİMDİLİK SAKİN GİBİ Hz. Hadimi'nin, döneminde 23 din eseri yazdığını, türbesine de bir çok ilden ziyaretçilerin geldiğini söyleyen Hadim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdemir, "Bu zat, Mevlana'dan sonra Konya'nın en büyük din alimidir. Çevre il ve ilçelerden hacca gidecek olanlar önce buraya uğrarlar. Günde en az yüz ziyaretçisi gelir. Bu sayı bayramlarda ve dini günlerde daha da fazla olur. Yani Hz. Hadimi bizim için kutsal bir insandır" dedi. Hadim'den ayrılmak zorunda kaldıktan sonra Kayseri'ye ailesinin yanına giden noter Muammer Akman ise gençlik yıllarında şiire ilgi duyduğunu, yıllar önce yazdığı şiirlerini de evliliğinin 20. yılında eşine armağan etmek için ''İlk Yirmi'' adını vererek bastırdığını anlattı. Akman, "Bu şiirin Hadim ilçesiyle, Hz. Hadimi'yle hiçbir ilgisi yoktur. Ben bu şiiri yazdığımda Hadim'in haritada yerini bile bilmiyordum. Ben Hadim halkını çok seviyorum. Onlara karşı bir saygısızlığım olamaz" dedi.
"KURUCU ŞEYH'E" Kaç yüz sene önce banapusu mu kurdun?O kadar yerler varkengeldin burada durdun Be hey dümbük! Ne buldunbu kayanın başında?Cahil de değilmişsin pir-ifena yaşında
*** O kadar çalışmışsın,olmuşsun koca bir kazaNe kadar üretkensin vallahiakla seza. Hadi buyur biz geldik buyaptığın ilçeyeHiçbir günahım yoktu,dokunmadım serçeye. Ama şimdi yokluğu bensensiz çekiyorum.
*** Mezarının önündengeçerken her öğlende, Bil ki fatiham gitmez, binküfürüm var sende.
Kemal SOYLU - Aliye TİNKAYA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|