|
|
|
|
|
|
Düğün alışverişinin cenneti Fatih
Evlilik sezonu açıldı, düğün telaşı başladı. Milyarları bulan düğün hazırlıklarından borçsuz çıkmanın yolunu arayan çiftler, 750 adet modaevine ev sahipliği yapan İstanbul'un eski semti Fatih'e gidiyor. Bugün sona erecek olan İstanbul'daki iki evlilik fuarına da Fatih'teki modaevleri damgasını vurdu.
Pek çok genç şu günlerde harıl harıl evlilik hazırlığıyla meşgul. 'Gelinlik kaça alınır, düğün nasıl yapılır, arabayı nasıl süsletiriz' gibi onlarca soru bugünlerde havada uçuşuyor. Evlilik sezonunun açılmasıyla birlikte evlilik fuarları da hız kazandı. Örneğin 16-17 ve 18 Nisan tarihlerinde Bursa ve İzmir'de evlilik fuarları düzenlenecek. Geçtiğimiz hafta ise hem CNR, hem de Hilton Convention Center'de evlilik hazırlığı fuarı vardı. Bugün son günü olan bu fuarlara, İstanbul'un tutucu olarak bilinen en eski semtlerinden Fatih damgasını vurdu. 15 yıl önce 3 olan Fatih'teki gelinlik ve çeyizle uğraşan modaevi sayısı, şimdilerde 750'yi aşmış durumda. Fuarlarda her kesime ve her keseye uygun olarak nişanlık, gelinlik, damatlık tanıtımları var. Düğün organizasyonuyla ilgili her türlü yan kuruluş da müşterileri kendisine çekmek için yarışıyor. Burcum Çeyiz ve Modaevi'nin sahibi Burcu Özkan, bu semtteki en eski mağazalardan. Özkan, düğün hazırlıkları mağazalarının son yıllarda Fatih'te toplandığını söylüyor: "Eskiden burada çok az dükkan vardı, zamanla çoğaldı. Burası artık düğün hazırlıkları merkezi halini aldı. Çünkü burada insanlar alışverişe çıktığı zaman nişanlık kıyafetinden gelinliğine, çeyiz eşyalarından bohça içine konacak hediyeliklere kadar her şeyi tek merkezde bulabiliyor. Hatta Edirnekapı'daki mobilyacılarda mobilyalarını bile seçebiliyor. Alışveriş yapmasa bile fiyatları kıyaslıyor." Fatih'in popülerliği başka semtlerdeki düğün hazırlıkları mağazalarını da olumsuz etkilemiş. Başka semtlerdeki pekçok mağaza, dükkanını Fatih'e taşımış bu yüzden. Başka semtlere göre daha ucuz olan Fatih'ten; tahmin edilenin aksine sadece muhafazakâr kesim alışveriş yapmıyor. Vitrinlerde bir tarafta türbanlı gelinlik modelleri dururken, diğer yanda jartiyerli iç çamaşırları dikkat çekiyor.
İşte düğünle ilgili fiyatlar: Günümüzde pek çok gelenek artık yok olmuşken, "izdivaç" söz konusu olduğunda bazı gelenekler hâlâ uygulanıyor. Hâlâ okumuş ve çalışan çiftlerin izdivacında da düğün alışverişini aileler yapıyor. Yatak odası takımını ve perdelerini, çamaşır ve bulaşık makinelerini kız tarafı, salon takımını ve perdelerini, buzdolabı ve fırını ise erkek tarafı alıyor. Gelinliği ve düğünün tüm masraflarını da pek çok yöreye ait geleneğe göre erkek tarafı karşılıyor. Gelinliklerde son yıllardaki trend, kiralama. Kira fiyatları 100 ile 500 milyon arasında değişirken, orta halli bir gelinliği satın almak için ise 500 milyon ile 1.5 milyar arasında bir rakamı gözden çıkarmak gerekiyor. Gelinlik fiyatları kullanılan kumaş, üzerindeki işlemenin ağırlığı ve dikiş kalitesine göre değişiyor. Cengiz Abazoğlu, Yıldırım Mayruk gibi meşhur modacılar ise gelinlikleri 10 bin dolardan başlayan fiyatlarla satıyorlar. Gelinlik için en uygun semt, pek çok model ve fiyatın kıyaslanabileceği Fatih'teki Fevzipaşa Caddesi'nde yoğunlaşan modaevleri. Burcum Modaevi'nin ortaklarından Saliha Özkan, "Müşterinin kalbini kırmadan gelirine göre bir gelinlik tavsiye ediyoruz. Ancak yüzde 80'i kiralamak zorunda kalıyor" diyor.
Limonata-Kuru Pasta İkilisi Beş yıldızlı otellerde yemekli düğün yapmanın kişi başı fiyatı 30 ile 80 dolar arasında değişiyor. Fiyat değişikliğini mönüye eklenen çeşitler belirliyor. Restoranlarda ise yemekli düğün fiyatları, kişi başı 15-25 milyon lira arasında değişiyor. Pek çok kişi için yemekli düğün yapmak bir hayal gibi uzakta dururken, yine en önemli düğün mekanını limonata-kuru pasta ikramlı düğün salonları oluşturuyor. Orkestra, çok katlı pasta, limonata, kuru pasta, fotoğraf ve video çekimi dahil paket hizmet pazarlayan düğün salonlarının fiyatları 500 milyon liradan başlıyor. Fiyatlar, pastalar ve içeceğin kalitesi, orkestra sayısı ve salonun mahallesine göre değişiyor. Rakamlar, 5 milyar liraya kadar çıkabiliyor.
Nikah Şekeri ve Süsleme Anadolu'da lokum ve badem şekeriyle sınırlı olan nikah şekeri, son yıllarda çok farklı şekil ve aksesuarlarla sunularak önemli bir gider olmaya başladı. Gümüş aksesuvarlısından küçük bebeklilere, lavanta torbalısından yapay çiçeklisine kadar minik düğün hatırası olarak kullanılmaya başlayan nikah şekerleri, 600 bin lira ile 5 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. En değişken fiyat, gelin arabası süslemelerine ait. Kendi alacağınız malzemelerle 15-20 milyona mal olan araba süslemesi, profesyoneller tarafından yapıldığında 50 ila 100 milyon liraya çıkabiliyor. Limuzin kiralamak artık demode. Ama buna rağmen bu hizmette ısrar ediyorsanız, ortalama 500 doları gözden çıkarmalısınız.
BÜLENT İPEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|