kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Yalın bir tablo

Kıbrıs sorunu sadece Türkiye için değil, tüm ülkeler için bir müzakere laboratuvarı haline dönüşüyor. Tarih ve siyasal psikoloji bilgisinin gerekliliği kadar, müzakere sanatının yeni dinamiklere uygun modellerini üretmeden bu yoldan ilerlemek mümkün değil.
Geçmişte Kıbrıs sorunu ele alınırken müzakere sanatının ileri teknikleri uygulansa da, bunu uluslararası siyasal psikolojiyi yönetecek yöntemlerle ifade etmekte yeterli olunamamıştır. Bu nedenle de Türk tarafının -haksız biçimde- çözüm istemeyen taraf gibi gösterilmesi kolay olmuştur.

***

Kıbrıs'ın birleşik bir cumhuriyet haline gelmemesi Türk tarafının da, Rum tarafının da aleyhinedir. Rum tarafı AB üyeliğini garantilediği için, aleyhine gelişebilecek durumları daha "hafif maliyetler"le geçiştirebilecek imkanlara kavuşmuştur. Buna karşılık Türk tarafı haksız bir şekilde çözüm istemeyen taraf olarak etiketlenmeye çalışılmıştır.
Yeni dönemde bu durumu tamamen tersine çevirmeye dönük bir strateji Türkiye tarafından uygulamaya konuldu. Fakat bu strateji sadece bugünü idare etmek ve haklı görünmek için üretilmiş bir tutum değildi. Haksız durumu tersine çevirmek ve stratejik üstünlük elde etmek için sahici bir çözüm stratejisi izlenmeye başlandı. Bu da karşı tarafın çözümden kaçmasına rağmen çözüm taraftarı gibi gözükmeyi başaran çizgisini kolayca "deşifre" etme imkanı yarattı.
***

Şu anda içine girilen "yol haritası" ise bambaşka bir tablonun ortaya çıkmasını sağladı. Bugün Türkiye, uluslararasılaşmış bir sorunun çözümünde "stratejik ve siyasi yaratıcılığı" temsil emektedir. Buna karşılık Yunan-Rum tarafı ise, ya Türk tarafının gerisinde kalmaktadır, ya da statükoyu temsil eden taraf durumuna düşmektedir.
Kıbrıs Türkleri'nin var oluş davası ve Türkiye'nin tezleri içerik olarak değişmemekle beraber, bunların korunma ve savunulma biçimleri değişen şartlara göre farklı yöntemlerle mümkün olmuştur. Federe devlet ilan edilirken de, KKTC kurulurken de, içerik aynıydı fakat bunlar yeni şartların gerektirdiği yöntemler olarak ortaya çıkmıştı. Bugünkü uluslararası konjonktür dikkate alındığında Annan Planı "referanslı" olarak Kıbrıs Türkleri'nin haklarını garanti altına almayı ve Türkiye'nin tezlerini korumayı yeni bir yöntem olarak değerlendirmek gerekir.
***

Ortaya çıkan "denklem" içinde Kıbrıs Türkleri'nin egemenlik haklarının vurgulu hale gelmesi ve iki kesimliliği koruyan bir birleşme düzeninin ortaya çıkması, Türk tarafının aktif politika üretimiyle gerçekleşmiştir. Öte yandan kendi tezlerini korurken, aynı zamanda "kazan-kazan" stratejisi ile müzakere sürecinin devamlılığına dinamik katkıları yapan da Türk tarafı olarak dünya kamuoyunun önünde tescil edilmiştir.
Bu süreç sağlıklı bir şekilde devam ederse, dünya tarafından siyasi varlığı KKTC temelinde -haksız biçimde- tanınmayan Türk tarafı, Birleşik Kıbrıs Devleti'nin eşit iki parçasından biri olarak AB'ye girecektir. Böylece "tanınmayan" statüsünden, "tanınan devletlerin birinci ligi"ne sıçrama başarısını elde edecektir. Türkiye hem bu başarının mimarı olacak, hem de Kıbrıs'taki federal yapı ve Türk tarafı eksenlerindeki garantörlüğünü devam ettirecektir. Bu statünün Türkiye'nin önüne açacağı imkanlar dizisi ise çok ciddidir.
***

Kuşkusuz, son nokta koyulmadan hiçbir müzakere süreci tamamlanmış olmaz. Hatta ciddi siyasetler açısından müzakere sürecine son nokta koyulsa bile, bu, işin "masa"da sonuçlandığı anlamına gelir ama "saha"da etkinlik üretmek sonsuza kadar sürecektir. Bu nedenle ortaya çıkan her dengeyi soğukkanlılıkla değerlendirmek ve derinlemesine karara bağlamak gerekir. Fakat her şeye rağmen gelinen noktanın siyasal ve stratejik bir başarı olarak kayıtlara geçtiğini tespit etmek gerekir. Çok karmaşık ve zorlu bir sürecin ortasında beliren "yalın tablo" budur...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yalın bir tablo   / 02-04-2004
 Hangi parti değil, hangi siyaset kazandı?   / 31-03-2004
 Merkezi ele geçirmek mi, merkezi inşa etmek mi? (3)   / 24-03-2004
 Merkezi ele geçirmek mi, merkezi inşa etmek mi? (2)   / 22-03-2004
 Merkezi ele geçirmek mi, merkezi inşa etmek mi? (1)   / 21-03-2004
 Halkları korumak   / 17-03-2004
 Milyonlar yürümeye devam etmeli...   / 15-03-2004
 Meşruiyetin güvenliği   / 14-03-2004
 Güvenlik ortak bir değer midir?   / 12-03-2004
 Kural, kuralsızlık ve meşruiyet   / 10-03-2004
ERGUN BABAHAN
İslam cumhuriyeti ve reklamlar
Sanayi ve Ticaret Bakanı...
ERDAL ŞAFAK
Bir vize Öyküsü
Bilgisayarın başında parmaklarımın geri...
AHMET HAKAN COŞKUN
Manifesto
Artık normalleştik! Artık seçimlerde gözümüz...
MEHMET BARLAS
Kıbrıslı Türkler, neden "Hayır" desinler ki?
Bazıları,...
ÖMER ÇELİK
En stratejik beşeri kaynak: Siyasi irade
Türkiye'nin son...
ÖMER LÜTFİ METE
Siyasi kangrene yüzbaşı reçetesi
Balçiçek Pamir'in...
REFİK DURBAŞ
'Yuvada dehşet' araştırılıyor
SABAH Gazetesi'nin 23 Mart...
SAVAŞ AY
Uyuşturucuya karşı milli seferberlik ilan...
Beşiktaş joker kullandı:2-1
Beşiktaş joker kullandı:2-1
Hagi yönetimindeki G.Saray daha atak oynayan taraftı. Net pozisyona...
Beşiktaş'ın penaltı dışında şutu yoktu
Beşiktaş'ın penaltı dışında şutu yoktu
Siyah-beyazlı takımın, Galatasaray kalesine attığı iki penaltı golü...
Adı biliniyor ama kendisi bilinmiyor
Adı biliniyor ama kendisi bilinmiyor
Seçimlerde sandık başına giden seçmen il genel meclisleri için de oy...
Kıbrıs'ta 'hayır' zora sokar
ABD Dışişleri Bakanı, Kıbrıs'ta "hayır" çıkarsa "Uzun bir süre için...
Bu canın bedelini kim ödeyecek?
Bu canın bedelini kim ödeyecek?
Kendisinden para istedikleri gerekçesiyle şikayetçi olduğu üç gencin...
Karakış fındığı dalında vurdu
Karakış fındığı dalında vurdu
Karadeniz’de kar yolları kesti. Kışın sürpriz geri dönüşü fındığı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.