|
|
|
|
Ceza: En iyi Türkçe rap'i ben yapıyorum
Rap müziğin yıldızı Ceza, yeni albümünün arifesinde Esquire dergisinin nisan sayısına röportaj verdi. Ceza, "Kendini beğenmişlik yapmayayım ama Türkiye'de bu işi en iyi ben yapıyorum" diyor.
"Gerçek adım Bilgin, Ceza lakabım. Rapçi'ler arasında atışmalar olur, ozanların atışması gibi. Bu konuda başarılı olduğum için bana Ceza dediler"
Gençliğin yeni idollerinden Ceza, "Med Cezir" isimli albümü ile adını büyük kitlelere duyurmuştu. Şu sıralar yeni albümünün hazırlıkları içerisinde olan genç rapçi, ünlü erkek dergisi Esquire'in son sayısında Yalım Aydın'ın sorularını yanıtladı.
* İnsanlar "Ceza"yı grup olarak algılıyor. Ama tek tabanca takılıyorsun galiba... Lakap olarak kullanıyorum. Rap müzikte freestyle diye bir olay vardır. Herkes nick name kullanabilir. Ceza çok uzun zamandan beri kullandığım bir isim. Gerçek adım Bilgin ama Ceza ismi daha çok kullanılıyor artık. Daha bilinir oldu. Bence çok hoş bir isim. Ayrıca rapçi'ler arasında atışmalar olur, bizdeki ozanların atışması gibi, bu konularda başarılı olduğum için adıma Ceza dediler.
* Peki rap'in enstrümanı var mı? Her şey rap'in enstrümanıdır. Rap ilk başta insanın içinden ve ağzından gelir. Sonra müziğe dökülür ve devam eder. İllaki klasik rap ritimlerinin olmasına gerek yok. Mesela ben yeni albümümde deneysel bir şeyler yapmaya çalıştım. Farklı soundlar denedim. Her türlü müziğin üstüne rap yapılabilir zaten.
* "Med Cezir" albümünde yaylı enstrümanlar kullanmışsın. Yeni çıkacak olan albümünde bu tip tatlar var mı? Yeni albüm sound kalitesi olarak daha profesyonelce diyebilirim ama müziğe verilmek istenen ruh, yine aynı. Kayıtlar sırasında gitar ve bas gitarı canlı kullanmaya çalıştık. Sonra birkaç yerde Ramazan davulu kullanmaya çalıştık. Yeni albüm, Med Cezir'e göre sound olarak daha sert ve seri. Alışılmışın dışında konu ve ritimler olacak.
* Genelde inanış olarak 'gurbetçiler bu tür müziği yapar' derler. Sende böyle bir 'gurbetçi' durumu var mı? Hayır, yok. Ben 1977'de Üsküdar'da doğdum. O zamandan beri İstanbul'da yaşıyorum. Türkiye dışına da sadece konserler vermek için çıktım. Bu işle uğraşan insanların yurtdışından gelme sebebi açık. Orada her türlü imkana sahipler. Stüdyo olsun, maddi olsun, medya olsun bu işin tüm yönlerini görüp öğrenebiliyorlardı ve Türkiye'ye empoze ediyorlardı. Türkiye'de olanaklar olmadığı halde biz bu işi başardık. Kendini beğenmişlik yapmayayım ama kendime güvendiğimden dolayı Türkiye'de en iyi Türkçe rap'i yaptığıma inanıyorum. Çünkü yabancı ülkelerdeki konserlerde Türkçe söylememize rağmen insanların eşlik etmeye çalıştığını, Türkçe bir şeyler öğrenmeyi arzuladıklarını görüyorum.
* Albümlerindeki şarkı sözlerinin hepsi sana ait. Nasıl bir süreçten geçiyor? Öncelikle insanın içindeki ritim duygusunun gelişmiş olması lazım. Ayrıca kendimde ozanlık olduğunu hissediyorum ve bu müziği tanımanız, uzun süre incelemeniz, dinleyip çalışmalar yapmanız gerekir. Söz yazma hadisesine gelince... Albümdeki tüm müzikler bitince oturup bir şeyler yazarım. Bu da en fazla yarım saatimi alıyor.
* Sorunlu musun peki? Her insan kadar. Aklıma gelen her şeyi söyleyebilirim. Bunlar ırkçılığa karşı, doğanın yok olmasına karşı olabilir. Yahut başka bir rap grubuna gıcık olmuşsam, onlara şarkı yazıp dalga geçebilirim. Çekindiğim bir şey yok.
* Rap müziğinde kullanılan mimik ve hareketler var. Bunların özel bir anlamı var mı? Hayır, herhangi bir anlamı yok bu hareketlerin. Ben de yapıyorum şarkı söylerken bu hareketleri ama içimden geldiği için yapıyorum. Psikolojik olarak araştırılması gerekebilir belki. Ama benim yaptıklarım Amerika'daki sokak müzisyenlerinin yaptığı hareketler gibi değil, biraz daha farklı.
* Hip-hop, rap bunlar hep karıştırılıyor. Bu türlerin temel farklılıkları nedir? Dünyada hip-hop, neşeli müzik olarak anlamlandırılabiliyor. Hip-hop'u bir ağaç olarak düşünün. DJ'lik, rap, grafiti de bunların bir dalı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|