Hükümetin eğitimdeki tutumu endişe verici
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, göreve geldikten sonra yaptığı ciddi çıkışında, hükümetin eğitimde izlediği politikaları eleştirdi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, ''Hükümetin, Türkiye için hayati bir konu olan eğitimdeki tutumu, bu alandaki icraata ön yargıyla yaklaşmayan kesimleri bile endişe ve güvensizliğe sevk ediyor'' dedi. Sabancı'nın, Bandırma'da düzenlenen ''Sanayici ve İşadamları Dernekleri (SİAD) Platformu Başkanlar Kurulu Toplantısı''ndaki konuşmasında, özellikle eğitime ilişkin eleştirileri, TÜSİAD Başkanı olarak göreve başlamasından sonraki ilk ciddi uyarı şeklinde değerlendiriliyor.
TEK TİP EĞİTİM ÇAĞDIŞI Sabancı, iş dünyası olarak, gerek Türkiye'nin geleceğinin inşa edilmesi gerekse ülkenin ihtiyaç duyduğu insan sermayesinin yetiştirilmesi açısından çağdaş normlara uygun, bilgili, kültürlü, yaratıcı gençler yetiştiren bir eğitim sistemini şiddetle önemsediklerini belirterek, ''Hükümetin, Türkiye için hayati bir konu olan eğitimdeki tutumu, bu alandaki icraata ön yargıyla yaklaşmayan kesimleri bile endişe ve güvensizliğe sevk ediyor'' dedi. Eğitimle ilgili bazı hususları kamuoyu ile tekrar paylaşmak istediğini ifade eden Sabancı, şunları söyledi: ''Yüksek öğrenime değerini veren, çeşitlilik ve farklılaşmadır. Ülkedeki bütün üniversiteler için tek tip bir yapı öngörmek, çağa aykırı bir yaklaşımdır. Bu açıdan, YÖK Kanunu dikkatle tartışılmalıdır. YÖK Kanunu üzerindeki zaman baskısı kaldırılmalı, yasa, (idari ve mali yapılanma, akademik ve bilimsel kriterler, üniversiteye giriş) gibi paketlere bölünerek, farklı tartışmaların birbirini gölgelemesinin önüne geçilmelidir. Mükerrerliği önlemek amacıyla yapıldığı öne sürülen bursların tek elde toplanması, düzenlemesi, eğitim sistemimizin sorunlarından olan merkeziyetçiliği güçlendirmektedir. Bir kişinin, birden fazla kurumdan burs almasını önlemek için, karar merciini merkezileştirmek değil, burs bilgilerini tek elde toplamak mümkün olacaktır. Mesleki ve teknik eğitimin amacı, Türkiye'nin hızlı kalkınma sürecinde ihtiyaç duyduğu ara kademe insan gücünü yetiştirmektir. Bu çerçevede, yeterli sayıda imam hatip lisesi, din görevlisi yetiştirmek üzere faaliyet gösterip, isteyenlere ilahiyat fakültesine devam etme olanağını verirken, ihtiyaç fazlası olanları da tedrisat uyumu yapılarak normal liseye dönüştürülmelidir."
|