|
|
Ankaralı off-road'culara dere tepe vız geliyor
Off-road yarışmalarında, ancak filmlerde görebileceğiniz aksiyon sahnelerini bizzat yaşamak mümkün. Adrenalin tutkunları da zaten off-road'u şu sözlerle özetliyor: Yolun bittiği yerde biz başlarız. Off-road'un mayası 4x4, güç ayağınızın altında.
Off-road'cular yağmur, çamur, dere, tepe demeden her türlü engeli aşıyorlar. Kimi zaman bataklıklara gire çıka, kimi zaman yüksek tepelere tırmanarak doğanın önlerine çıkardığı engellere meydan okuyorlar. Büyük binaların, beton yığınlarının, şehrin keşmekeşinin içinde bulabildikleri her ormanlık alan, engebeli arazi ve tabiatın henüz tahrip etmediği yerlerde 4x4'lerine binip doğayla iç içe, heyecan ve macera yaşıyorlar. Off-road, 4x4 arazi araçları ile kendi kategorilerine ayrılarak yapılan bir motor sporu. Arazi şartlarında, çamurlu, engebeli, su ve dere geçişlerinin olduğu parkurlarda, kendine özgü kuralları bulunan off-road sporunun diğerlerinden farkı, doğayla iç içe, gerek yarışanlar, gerek seyircilerle beraber takım ruhu içinde yapılması.
Türkiye'de sadece iki off-road kulübü bulunuyor. İstanbul Off-Road Kulübü (ISOF) ve Ankara Doğa Sporları ve Off-Road Kulübü (ANDOFF). ANDOFF'un kurucularından Dinç Şanlı, "Off-road'un mayası 4x4, güç ayağınızın altında. Off-Road öğrenilmez, yaşanır" sözleriyle bu sporu özetledi. Şanlı, kulübün amacının hafta sonları ve tatil günlerini yaz kış demeden en iyi şekilde değerlendirerek, günübirlik ve kamplı geziler yapmak olduğunu söyledi.
Eşlerinin ve çocuklarının da toplu gezilere katıldığını belirten Şanlı, şunları söyledi: "Şehrin stresinden uzakta, güvenli bir şekilde vakit geçireceğimiz bir ortam oluşturmak; hasret kaldığımız çam kokusuna, akan derelere, göl kenarına gidip doğanın eşsiz renkleri arasında mükemmel bir hafta sonu geçirerek dinlenmek hepimizin ihtiyacı. İşte off-road bu ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor."
YARIŞÇI YETİŞTİRİYORLAR Şanlı, ANDOFF'un sadece geziler düzenleyip kamp yapmakla sınırlı bir kulüp olmadığını belirtirken, hedefleri arasında bir otomobil sporu olan off-road'u Ankara'da yaygın hale getirmek ve bu spora gönül verenleri aynı çatı altında toplayıp yarışlar düzenlemek olduğunu ifade etti. Yarışçılar yetiştirmek ve motor sporlarına katkıda bulunmak amacıyla mahalli yarışlar düzenlediklerini söyleyen Şanlı, "Yolun bittiği yerde biz başlarız" dedi.
Şanlı, şöyle konuştu: "Bu seneki sezonu 28-29 Şubat tarihlerinde düzenlenen 1. Mahalli Off-Road yarışı ile açtık. Mahalli yarışlar sonrasında ekipler ulusal yarışlara katılıyor. Tüm yarışlar tamamlandığında ise Türkiye Kupası elemeleri yapılıyor. Kulübümüzün, 96-97 sezonunda Ümit Uyar isimli üyemiz ile aldığı bir de Türkiye birinciliği bulunuyor."
HEYECAN TUTKUNLARI ANDOFF Kulübü'nün şu anda 60 üyesi bulunduğunu belirten Şanlı, üye sayısının arttığına dikkat çekti. Doğa sporlarına tutkun, heyecan seven, macera ve serüven meraklısı herkesi ANDOFF'a katılmaya davet eden Şanlı, "Bazen sadece merak ettiği için gelen ya da yolu düştüğü için uğrayanlar bile bir kere off-road'un tadına vardıktan sonra bir daha vazgeçemiyor" diye konuştu.
Türkiye'de extrem sporlara yeterince şans tanınmadığını vurgulayan Şanlı, insanların önüne spor olarak sadece futbol ya da en iyi ihtimalle ralli yarışlarının sunulduğunu söyledi. Şanlı, rallide yarış arabalarının seyircilerin önünde saniyeler içinde geçip gitmesine karşın seyircinin birebir yarışın içinde olduğunu da ifade etti: "Araçların çok yakınında izlerler yarışları. Batağa saplanan veya devrilen bir araç, seyircilerin yardımıyla hep beraber kurtarılır. İzleyenler yarışa bire bir dahil olurlar."
HİÇ TEHLİKESİ YOK Off-road'da amacın sürat değil, etapları geçmek olduğunun altını çizen Şanlı, "Off-road'un tehlikesi yok. Çünkü sürat yok, hız yok. Araçlar araziye uygun. Sürüş tekniklerini bildikten sonra da bir tehlike söz konusu değil. Kimi zaman aracımız yan yatıyor, devriliyor, takla atıyor. Her seferinde tek bir yara almadan devam ediyoruz. İşin zevkli, keyifli yanı orda zaten" diye konuştu. Şanlı, ANDOFF olarak en büyük sorunlarının sponsor bulamamak olduğunu ifade ederken, gezi ve yarışların maliyetli olduğunu söyledi. Bunun da katılımı düşürdüğünü belirten Şanlı, "İstanbul'da bu tarz sorunlar yok. Ankara'da off-road'a hak ettiği değer verilmiyor" dedi.
Belgin TAŞDİREK- Özlem EROĞLU / MERKEZ
|