Öztürk kaçağın adresini verdi, savcı harekete geçti
OPET Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk'ün kaçak akaryakıtta adres gösterdiği Mersin'de başsavcı soruşturma başlattı Mersİn Cumhuriyet Başsavcısı, Öztürk'ü arayarak, "Bu konu ile ilgili görüşelim" dedi. Öztürk elindeki bilgileri savcıya aktaracak.
Petrolüncülerin kaçak akayakıt ile ilgili ihbarlarına aradan 24 saat geçmeden yanıt geldi. OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk'ün özellikle bazı illerin "tank çiftliği" haline geldiğine dikkat çekerek, "Adres de veriyoruz. Mersin" sözleri üzerine dün sabah Mersin Cumhuriyet Başsavısı Cemil Kuyu, Öztürk'ü arayarak bilgi istedi. Mersin Başsavcısı'nın duyarlılığının çok sevindirici olduğunu ifade eden Fikret Öztürk, Başsavcı'nın sabah erken saatlerinde kendini aradığını belirterek, "Konunun üzerine çok hızlı gidildi. Mersin Başsavcısı bana, 'bu konu ile ilgili görüşelim' dedi. Ben de memnuniyetle elimden gelen herşeyi yapacağımı söyledim. Elimizdeki bilgileri kendilerine ileteceğiz" dedi.
YÖNTEM ANLATILACAK Öztürk, "Kaçak akaryakıt getiren şirketlerin listesini mi vereceksiniz?" sorumuza ise, "Elbette burada A firması, B firması diye isim telaffuz edecek değiliz. Biz bu işin nasıl yapıldığını ve ne olduğunu anlatacağız. Bundan sonrası onların işi. Çünkü zaten yöntemlerin neler olduğu belli. Ben buradan Mersin Başsavcısı'na gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye'de artık bazı şeylerin cevapsız kalmayacağını da görüyoruz" yanıtını verdi. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) önceki günkü toplantısında Türkiye'ye kaçak yollarla yaklaşık 2.5 milyon ton akaryakıt girdiği ve bunun 2 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığı açıklanmış, ardından giriş yöntemleri de anlatılmıştı.
İSKONTO İPUCU OLDU Üstelik petrolcülerin kaçak akaryakıt için adres gösterdiği illerden biri de Mersin olmuştu. PETDAR'in kaçak akaryakıt raporunda, özetle şöyle deniliyor: "Özellikle Mersin ve Antalya civarında bazı kişi ve kuruluşların aracılar kanalı ile yüksek iskonto veya faturasız satış yaptıkları bilinmektedir. Bu şekilde faaliyet gösteren şirketlerin yurda getirdikleri miktarın altında beyanda bulunulduğu duyumları ve bu suretle fazladan yurda sokulan vergisiz akaryakıtı yüksek iskontolu veya uzun vadeler ile faturasız olarak sattıkları yönünde yaygın bir kanaat vardır. Bu şekilde gümrüksüz olarak ülkeye giren akaryakıtın rafinerilerden talep edilen bölge dışı mal tahsislerinin depolara sevkiyatı şeklinde yasal hale getirildiği düşünülmektedir. Dağıtım şirketlerinin yasalar ile tanımlı brüt kârı yüzde 4-5 civarında sınırlandırılmış olmasına rağmen, bu yöntemler ile oluşturulduğu düşünülen kaçak akaryakıt özellikle Mersin/Antalya bölgesinde bazı şirketler kanalı ile yüzde 12-14 iskontolu veya faturasız olarak satılmaktadır."