|
|
|
|
|
|
Başarılı ikizlerden finale özel şov
1985 yılında yarışma, uydu aracılığıyla ilk kez Avrupa televizyonlarında yayınlandı. 1986 yılında, "J'aime la vie" adlı parçasıyla birinciliği kazanan Belçikalı Sandra Kim, sadece 15 yaşındaydı. Bu başarısıyla Eurovision kazanan en genç sanatçı ünvanını da aldı. Aynı yıl Türkiye de o zamana kadarki en büyük başarısını elde etti; Klips ve Onlar'ın seslendirdiği "Halley" adlı parçayla 53 puan toplayarak dokuzuncu sıraya yerleşti. 1988 yılında birinciliği ülkesi İsviçre'ye götüren isim ise bugünün ünlü yıldızı Celine Dion oldu. 1991 yılında birincilik ipini Fransa ve İsveç birlikte göğüsledi ama ödülü, daha fazla 12 puan topladığı için İsveç aldı. 1996 yılında yarışmacı ülke sayısı 23 ile sınırlandırıldı ve yine o yıl İrlanda tam yedinci kez birinciliği kazandı.
1997 ise Türkler'i sevindiren bir yıl oldu. Şebnem Paker ve Grup Etnik, 121 puan topladıkları "Dinle" adlı parçalarıyla ilk kez ülkemize üçüncülük sevincini yaşattı. 1998 yılında televoting sistemine geçildi, böylelikle izleyiciler de ülkelerinin puanlamasına katılma şansına sahip oldu. O yıl Eurovision için bir ilk daha gerçekleşti ve İsrail'den transseksüel şarkıcı Dana International birinciliği ülkesine götürdü. 1999 yılına gelindiğinde yarışmacılara tekrar şarkılarını istedikleri dilde söyleyebilme serbestliği tanındı. 2001 yılında Kopenhag'taki Parken Stadyumu'nda düzenlenen yarışmayı 38 bin kişi canlı izledi. Bu rakam belki de Eurovision Şarkı Yarışması'nın o güne kadar kazandığı en büyük başarıydı. 2002 yılında katılımcı ülke sayısı 24'e çıkarıldı.
2003 yılında ise Türkiye'nin yıllardır dört gözle beklediği bir ilk gerçekleşti. Yarışmalara ilk kez İngilizce bir parçayla katılan Türkiye'yi "Everyway that I Can" şarkısıyla Sertab Erener temsil etti. 167 puanla ülkemize ilk Eurovision Şarkı Yarışması birinciliğini getiren Sertab Erener, aynı zamanda Türkiye'nin bu yıl 12 Mayıs'taki yarı final ve 15 mayıs'taki final gecelerine de ev sahipliği yapmasını sağladı. 12 Mayıs'ta Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenecek yarı finalde 22 ülke yarışacak. Yarı finalde ilk ona giren ülkeler 15 Mayıs gecesi, geçen yılın ilk on dörde giren ülkelerine eklenerek yine aynı salonda izleyici karşısına çıkacak. Türkiye geçen yılın birincisi olduğu için yarı finale katılmadan doğrudan finalde yarışacak. Yarı final ve final akşamlarında ayrı ayrı 9 bin kişinin izleyeceği yarışmaya giriş biletlerinin ücreti, oturma düzenine göre 172, 132 ve 105 milyon TL. Final gecesinin sunuculuğunu ise Meltem Cumbul üstlenmiş durumda. Cumbul'a kimin eşlik edeceği henüz kesinleşmiş değil ama dünyaca ünlü Latin şarkıcı Enrique Iglesias'la görüşmelerin devam ettiği biliniyor.
Final gecesinde yarışmacıların dışında sahneye çıkacak olan bir diğer isim ise Eurovision için özel bir gösteri hazırlayan Anadolu Ateşi. "For Real" adlı parçayla Türkiye'yi temsil edecek olan Athena, ülkemize yeniden birincilik kazandırmak için ter dökecek.
Çocukluklarından beri iyi birer Eurovision izleyicisi olduklarını söyleyen Athena grubundan Hakan, kendilerine gelen teklif üzerine Türk müziğini biraz daha farklı bir biçimde insanlara dinletmeye karar verdiklerini anlatıyor. Gruba göre, halkın oyuyla birinci seçilen 'For Real', Türk müziği ezgilerini tanıttığı için doğru bir parça. Her üç parçayı yaparken de Eurovision formatına uygun olsun diye düşünmeyen grup, kendi tarzlarına uygun, içlerinden geldiği gibi parçalar hazırlamış. Yarışmada her ülkenin aynı oranda şansa sahip olduğunu düşünen Athena, bu yıl ikinci kez gelecek bir birinciliğin imkansız olmadığı görüşünde. 15 Mayıs gecesi için özel bir sahne şovu hazırlığında olan Athena'nın "ikiz"leri Hakan ve Gökhan Özoğuz, Türkiye'ye aynı sevinci yeniden yaşatmayı umuyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|