kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fikret Aydemir @ SABAH
 

Çikolata Karakterler

Masumlar sütlü, materyalistler siyah, adaletliler ise beyaz çikolatayı tercih ediyor

Ve gri ve soğuk ve ıslak ülkeden başka bir ülkeye yol alacakların hediye sorunu pek olmaz. Herkesin hediye olarak almayı düşündüğü ilk şey çikolata olur. Yunan asıllı Leonidas Kestekides 1912 yılında pralini Belçika'ya hediye etti. Bir asırdır Belçikalılar hediye almak zahmetinden kurtuldu. Nereye ve kime gitseler hemen bir pralinciye uğrayıp, Leonidas paketi yaptırırlar. Çikolata deyip, geçmemek gerekiyormuş. Bilimadamları -nedense bu kişi kadın da olsa- "Çikolatanı söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" diyorlar. Yani insanın yediği çikolatadan veya çikolata kağıdını çöpe atma şeklinden karakter analizi yapılabiliniyormuş.

Yeni Zelandalı psikolog Murray Langham "Çikolata Terapi: İçindeki özü keşfetmeye cesaretin var mı?" (Chocolate Therapy: Dare to Discover Your Inner Self) adlı kitabında çikolata bilimini konuşturuyor. Langham, insanın yediği çikolatanın şekli, formu, dolgusu ve ambalajının kişiliği' ele verdiğini söylüyor. Langham yaptığı analizde, masum ve geçmişte yaşayan kişiler, sütlü çikolatayı, materyalist ve geleceğe güvenle bakan kişilerin siyah çikolatayı, adil ve dünyanın merkezi olduklarını düşünen kişilerin ise beyaz çikolatayı tercih ettiklerini anlatıyor yeni kitabında. Terapilerinde hangi çikolatayı tercih ettiklerini sorduğu müşterilerinden yola çıkan Langham, sosyal ve sekse düşkünlerin oval, sabırsız ve kişiliği oturmamış kişilerin dolgulu çikolatayı yediklerini yazıyor.

Langham sadece çikolatanın değil çikolata kağıdının da önemli olduğunu vurguluyor. Çikolata kağıdını buruşturup atanların kafalarının karışık veya çikolata kağıdını özenle katlayanların sıkıcı yatak hayatlarının olduğunu tespit etmiş Murray Langham.

MÜZESİ DE VAR
Tam "Bu kadarı da fazla, çikolatadan karakter analizi mi yapılırmış?s" diye düşünürken bir de çikolata müzesi çıktı. "Çikolatanın da müzesi mi olurmuş" demeyin. İspanya'dan yola çıkıp Hindistan'a gitmek isteyen Kristof Kolomb tesadüfen de olsa yeni dünyayı keşfetti. Kolomb, sadece yeni dünyayı değil aynı zamanda çikolatayı da biz insanoğullarına hediye etti.

Çikolatanın lezzetini ilk tadan ademoğlu Aztekler, soyluluğun bir simgesi olarak kakao çekirdeği ve baharatlarla oluşturulan acı bir içecek olarak kullanırlar. Az bulunan bu içeceği, sadece çok zenginler içebiliyordu. Kolomb, yeni dünyadan evine dönüşte yanına bir de çok değerli hediye aldı. Bu hediyeyi kralına sundu ve çikolatayı ilk tadan Avrupalı 16. yüzyılın ortalarında İspanya Kralı Philip oldu. Çikolatadaki kakao yağı ve şeker insana 'mutluluk' verdiği için eski çağlarda "Tanrıların besini" olarak adlandırıldı. Tanrıların besini benim ülkemde hala 'Aztek devri'ni yaşasa da Brüksel'de çikolata müzesi açıldı. Ağlayan şehre yolu düşenler artık çikolata müzesini ziyaret ederek, insanların karakter analizini yapacaklar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Adaleti Beklerken   / 07-03-2004
 Mesafeler   / 22-02-2004
 Sinema Zamanı   / 15-02-2004
 Büyük Balık Kaçırıldı   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Akçaabat köftesi...
Hep Karadeniz ile geç tanıştığıma...
ŞERİF ERCAN
Azra'nın gözü Hollywood'da
Birkaç ay önce Dünya Güzeli...
BALÇİÇEK PAMİR
Herkes gizlice güzelleşiyormuş meğer
Sabah yönetimine...
ALİ ESAD GÖKSEL
Değişimin acısı ve tadı
Eskiden Markiz'e giremezdik...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bu hususta anladığımdır, usta
Mason kelimesi...
AYŞE YAĞCI
Resim gibi bir şehir
Venedik'in kalbi sayılan San Marco...
ERGUN HİÇYILMAZ
Bu toprakların gayrimüslimleri
Onların dilleri, dinleri...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Geçmişi olmayan Asyalılar
Singapur-Yeni Asya'nın ada...
STELYO BERBERAKİS
İktidar da yorulur
Fiyat listesi, mönü, hatta garson da...
FİKRET AYDEMİR
Çikolata Karakterler
Masumlar sütlü,...
YASEMİN TAŞKIN
Gazetecilerin Seçimi
Roma'daki yabancı basın merkezinde,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tanrı'nın Mekanı
Amerika'nın bilinmeyen yüzünde katı...
Kebabın en lezzetlisi nerede yenir?
Kebap Urfa, Gaziantep ve Adana'da mı yenir, yoksa İstanbul'da mı? Sabah...
Caddenin değişmeyen adresi
Bağdat caddesinin klasiklerinden Carpe Diem Cafe-Bar ve Restaurant olarak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.