kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Urfa'nın ustaları ne diyor?
Kebabın en lezzetlisi nerede yenir?
Kebapçılar ne diyor?
Ünlüler ne diyor?
Urfa'nın ustaları ne diyor?

Urfa'nın ustaları ne diyor?

"Biz aramızda yarışıyoruz"
Urfa kebabının yerini hiçbir yemeğin dolduramayacağını belirten Şanlıurfalı kebap ustaları bu işte iddialı olduklarını söylüyorlar. Patlıcanlı, ciğerli, domatesli, soğanlı olmak üzere pek çok çeşidi bulunan kebaplar yapılırken taze kuzu eti tercih ediliyor ve mangal ateşinde pişiriliyor. Urfa'nın kebabının yanı sıra isotu ve tatlıları da meşhur.. Şanlıurfa Konuk Evi Müdürü Abdülhamit Ünalan, konuk evinde kebabın yanı sıra mahalli yemeklerin de yapıldığını belirterek, "Yaptığımız kebaplardan uluslararası dergilerde her zaman övgüyle bahsedilmiştir. En çok kebap çeşidi Şanlıurfa'da bulunmaktadır. Bunların başında patlıcanlı, domatesli, biberli, soğanlı, kuşbaşı etli, kıyma etle yapılan Urfa'ya has sade kebap ve pirzola gibi birçok çeşitlerimiz var. Hepsi usta ellerden çıkıyor." diyor.

Taze kuzu eti tercih ediliyor
Etlerin mutfağa gelmeden önce veteriner kontrolünden geçtiğini belirten Ünalan, "Genellikle taze erkek kuzu eti tercih edilir. Kebapların yanında yine Şanlıurfa'ya has bostana (karma salata), lebeni, içli köfte ikram ediyoruz. İl dışından ve yabancı ülkelerden gelen birçok misafirimiz yemeklerimize özellikle kebaplarımıza doyamıyorlar. Gittikten sonra bile bizlere mektup ve telefonla memnuniyetlerini iletiyorlar" diyor.

Mangal ateşinde pişiyor
Konuk Evi Kebapçısı Salih Alakuş ise, etlerin çekildikten sonra bile sinirlerinden bıçakla ayrıldığını belirterek, et çekme işlemini bile kıyma makinası ile değil zıh denilen 2 özel bıçakla karşılıklı ve düzenli hareketlerle yaptıklarını söyledi. Eti Urfa biberi ile terbiye ettikten sonra kebap yapmaya hazır hale getirdiklerini ve mangal ateşinde pişirdiklerini anlattı. Şanlıurfalı 60 yaşındaki kebabçı Bedih Aloğlu, baba mesleği olan kebapçılığı 55 yıldan beri sürdürdüğünü belirterek, "Kebabı yiyenlere sormak lazım. Turizm Bakanlığı tarafından takdir belgemiz var. Ünüyle, tadıyla belgelenen ve kitaplara geçen kebabımızı hiç kimse kötüleyemez" diyor.

Kendi aramızda yarışırız
Urfa'nın ünlü kebapçılarından Haşimiye Meydanı'nda bulunan Kervan Kebap Salonu sahibi ve ustası Kadir Yedikardeş, yaptıkları kebabı beğenmeyenlere meydan okuyarak, "Bizler Urfalı kebapçılar olarak kendi aramızda yarışırız. Bu da kebabımızı daha güzel ve lezzetli kılar. Kebabımızı beğenmeyenlere hodri meydan diyorum. Bizim kebabımızı beğenmeyen beğendiği kebabı göstersin de bilenler, bilmeyenler kararını versin. Urfa kebabının ayrı bir yeri vardır." diyor.

Beğenmeyene bedava
Urfa'nın ünlü kebap ustası Bedir Suvari ise "Kebaplarımız sağlıklı olduğundan işyerimize de Sağlık Kebap Evi adını verdik Kebaplarımız çok lezzetli. Çünkü kebaplarımızın etleri mağaralarda tabii olarak beslenen, serbestçe kırlara bırakılan genç kuzu etinden yapılmaktadır. Kebabımızı yiyip de beğenmeyenden parasını almıyorum" diyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Caddenin değişmeyen adresi
 Hayatınıza keyif ve tat geliyor
 Masamızda İtalyan şarap dünyasından bir asil var
 Yemeklerimizin gizli mesajı
 Kursiyerleri devrede
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
İskoç bisküvisine rakip Beypazarı Kuru'su
"Kuru" diye...
Seçimlerin galibi şimdiden belli
Seçimlerin galibi şimdiden belli
Armageddon, Averted: The Soviet Collapse adlı kitabın yazarı,...
Usta ve çırak
Usta ve çırak
Geçen hafta, kırk yıllık dostum Oğuz Aral'ın Ebru Çapa'yı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.