Koçbank Genel Müdür Yardımcısı Gordon: "Intesa'nın Garanti ile ortaklığının gerçekleşmesi Türkiye'ye gelecek yabancı sermayenin önünü açar" dedi.
İtalyan Unicredito Italiano SPA'nın ortak olduğu Koç Finansal Hizmetler Grubu'na dahil olan Koçbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Didem Gordon, bir başka İtalyan bankası olan Banca İntesa'nın Garanti Bankası ile ortaklık kurması durumunda, yabancı sermayenin hem bankacılık hem de reel sektöre ilgisinin artabileceğini söyledi. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Gordon, "Eğer Garanti Bankası ile anlaşma sağlanırsa, Intesa Türkiye'de ikinci İtalyan banka olacak. Türkiye'nin hem finansal sektör olarak hem de reel ekonomi olarak iyileşmesi ve daha dengeli, istikrarlı bir ortama sahip olması, sadece bankacılık sektöründe değil, reel sektörde de direkt yatırımların artmasını getirecektir. Bankacılık sektörü ciddi bir gelişme potansiyeline sahip. Dolayısıyla Intesa'dan sonra diğer yabancı bankalardan da ilgi artacak" dedi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen bankaların durumuna ilişkin bir yol haritası ve kamu bankacılık sisteminde de ne tip adımlar atılacağının belirlenmesi gerektiğine işaret eden Gordon, "Bu iki konuda da olumlu gelişmeler paralelinde yabancı ilgisi daha da artacaktır" diye konuştu. İtalya'nın aktifler açısından en büyük bankası olan Banca Intesa'nın Garanti Bankası'na daha önce olan ilgisi, Türkiye'deki makro ekonomik çalkantılar ve ABD'deki 11 Eylül 2001 saldırıları sebebiyle durmuştu. Ancak Banca Intesa uzun süren bekleyişin ardından, bu hafta başında görüşme kararı aldığını açıkladı.
AKTİF BÜYÜME 2004'TE Bu yılın, hem enflasyon hem de bütçe açısından düzelme sağlanacak bir yıl olacağını söyleyen Gordon, faizlerin düşüşünün marjları daraltacağına işaret etti. Gordon, şöyle konuştu: "Bankalar karlılıklarının artan bir bölümünü komisyon gelirlerindeki artıştan sağlayacaklar. Yani bankaların gelirlerinin yapısı değişmeye devam edecek. Aktif büyümesi olarak baktığımızda da geçen seneden daha olumlu bir yıl olacağını düşünüyorum." Gordon, bankaların kredilerinde tutarlı büyüme ve sistemin daha sağlıklı işlemesinin yanı sıra daha fazla kişinin valıklarının bankacılık sistemine dahil olacağını belirterek, "Orta vadede bankacılık sektörünün performansını gayet olumlu görüyorum. 2004'ten sonra artık esas faaliyetlerden gelen daha kaliteli bir gelir yapısı olacağından, sektörün orta vadede performansı olumlu olacaktır" dedi.