|
|
|
|
Neslihan Ağa 'Altın kadın'oldu
Denizli'de yaşayan 67 yaşındaki Neslihan Akça, "Yılın altın kadını" seçildi. Onu 8 Mart'ta ödül alan diğer kadınlardan ayıran ise sıfırdan zirveye tırmandığı yaşam mücadelesi oldu.
Denizlili Neslihan Akça, bu yıl sivil toplum örgütleri temsilcilerinden ve kent meclisinden oluşan 'Yerel Gündem 21' kuruluşu tarafından 'Yılın altın kadını' ödülüne layık görüldü. Bu ödülü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen yüzlerce ödülden ayıran ise 67 yaşındaki Neslihan Teyze'nin filmlere konu olabilecek yaşam mücadelesi. Neslihan Akça'nın 34 yılda geldiği nokta, birkaç üniversite bitirmiş işletmecileri bile gölgede bıraktı. Kocasıyla birlikte bir çıkın ve 8 çocuğu ile köyünden ayrılan Neslihan Teyze, Şimdi emrinde 400 kişinin çalıştığı, yıllık 35 trilyon lira cirosu bulunan Akça Şirketler Topluluğu'nun sahibi. Neslihan Akça'nın hayatının dönüm noktası 1970 yılında gerçekleşti. Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Hisar Köyü'nde yaşayan Abdullah- Neslihan Akça çifti, kıt kanaat geçiniyor, art arda dünyaya gelen 8 çocuğun geleceği için endişe duyuyorlardı.
GÖÇLE GELEN ZENGİNLİK Kiraladıkları tarlalarda yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satarak geçimlerini sağlayan çift, bir gün göçmeye karar verdi. Aynı köyde, aynı gün doğup hayatlarını birleştiren çift, yaşları 3 ile 15 arasında değişen 8 çocuğunu da önlerine katıp, Acıpayam'ın Karakurt Beldesi'ne yerleşmek üzere yola çıktı. Göç kararından sonra Akça ailesinin imdadına enişteleri Salih Kalaycı yetişti. Kalaycı, evlerinin kapısını Akça ailesine açarken, karı-koca tarlalarda yevmiyeli işçi olarak çalışmaya başladı. Fedakar çift bir yıl boyunca gece gündüz çalışarak para biriktirirken, Neslihan Hanım, yaşamlarını döndürecek ikinci kararı verdi. Aile 1959 model bir kamyon satın alarak kum taşımacılığına başladı. Eli iş tutacak yaştaki çocuklarını çalıştıran Neslihan Hanım, bir yıl sonra bir kamyon daha satın aldı ve hafriyat işleri yapmaya başladı. Neslihan Akça, daha sonra kamyonlara rahatça kum yükleyebilmek amacıyla o yıllarda Türkiye'de yeni kullanılmaya başlayan traktör kepçelerden satın aldı. 1975 yılında yeni bir atılım daha yaptı ve sürücü belgesi alarak kepçenin direksiyonuna kendisi geçti.
MÜTEVAZI HANIMAĞA Çocukları büyüdükçe işi genişleten Akça ailesi, daha sonra kendi şirketlerini kurmaya başladı. Hafriyat işinin yanı sıra briket imalathanesi, demir ticareti, kum ocağı işletmeciliği, hazır beton fabrikaları ve otomotiv sanayiine giren 67 yaşındaki 32 torun sahibi Neslihan Akça, şimdi 400'den fazla elemanın çalıştığı, yılda 35 trilyonun üzerinde ciro yapan şirketlerde halen tek söz sahibi olarak otoritesini sürdürüyor. Çevresinde "Hanımağa" olarak bilinen, Neslihan Akça, "Yılın Altın Kadını" ödülü hakkında ise "Beni başarılı bulmuşlar ve altın kadın seçmişler. Benim yaptığımı çocuklarını yetiştirmek isteyen her anne yapar. Çalışmayı severim ve çok çalıştım. Böyle bir paye aldığım için mutlu ve gururluyum" diyerek mütevazılığını da sergiliyor.
'AİLECE ÇOK ÇALIŞTIK' Hanımağa Neslihan Akça, çocuklarını yetiştirebilmek için çok uğraş verdiğini belirtirken "sıfırdan zirveye" ulaşmasının ilginç öyküsünü şöyle anlatıyor: "1970 yılında geldiğimizde dikili ağacımız bile yoktu. Çocuklarım bazen başkalarının verdiği yiyeceklerle karnını doyuruyorlardı. Bir tarla kiralayıp sebze üretmeye başladık. Üretilen sebzeleri Denizli'ye getirerek satıyor, kazanılan paraları biriktiriyorduk. 1973 yılında eski bir kamyon aldık. Bir gün bir briket fabrikasına gittik. 'Bizim kamyonumuz var. Size kum taşıyabiliriz' dedik ve iş istedik. Fabrikanın sahibi bize iş verdi. O yıllarda gecemizi gündüzümüze katarak, çalıştık. Kamyonumuz bir iken, ikiye çıktı. Şimdi ise iş makinelerimizin sayısını bilmiyorum. Biz aile olarak yıllarca tırnaklarımızla kazıyarak buralara geldik. Ancak sonunda başardık."
Arif ZOR - MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|