Tabakta balık, fonda fasıl ve manzarada Galata
Balığın binbir çeşidi, fasıl müziği, bir de Galata'dan İstanbul manzarası... Galata Köprüsü'nün altında bulunan New Galata Restaurant, ortaklarının da dediği gibi 'köprüye yeni bir soluk getirdi'.
İstanbul'un en önemli simgelerinden olan Galata Köprüsü, köprü görevinin yanı sıra altındaki dükkânlar ve balık restoranları ile İstanbul'un en güzel mekânlarından biri. Köprünün yapılışı ise epey eskilere dayanıyor. İlk girişimleri II. Beyazıt Dönemi'nde yapılan Galata Köprüsü için Leonardo da Vinci, padişahla temasa geçerek bir Haliç Köprüsü tasarımı sundu. Gerçekleştirilmesi teknik olarak imkânsız görülen bu tasarımın üzerinden 350 yıl geçtikten sonra, ilk Galata Köprüsü 1845 yılında, Sultan Abdülmecid zamanında Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırıldı.
1863, 1875 ve 1912 yıllarında yenilenen ve 27 Nisan 1912'de açılan son köprü, 16 Mayıs 1992'de yandı. Yanan köprü onarıldıktan sonra Balat- Hasköy arasına yerleştirildi ve Karaköy-Eminönü arasındaki eski köprü yerine ise bugünkü Galata Köprüsü inşaa edildi. Yeni köprü, bugün tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi altındaki dükkanları ve balık restoranlarıyla hizmet vermeye devam ediyor. Ardahanlı iki ortak Kemal Yıldız ve Asker Altun tarafından 2002 yılında açılan New Galata Restoran, hizmet ve kalite anlayışı ile adını köprüye yazdırıyor.
İş hayatına 1973 yılında tarihi Galata Köprüsü'nde bulunan restoranlarda çalışarak başlayan ortaklar, aşçılık, şeflik, garsonluk gibi işler yaptıktan sonra New Galata Restorant'ı açmaya karar vermiş. Ortaklardan Kemal Yıldız, "Eski Galata Köprüsü'nde çalışarak aldığımız hazzı tekrar yaşamak istedik" diyor. Ardahanlı olmalarına rağmen balık işinden çok iyi anladıklarını söyleyen Yıldız, restoranlarının köprüye yeni bir soluk getirdiğine inanıyor. Sağda Topkapı Sarayı, solda Kız Kulesi manzarası ile New Galata Restoran, dekorasyonu ile rahatlık ve konforu bir arada sunuyor.
Restoranda kalkan, kırlangıç, levrek, çupra, dil, lüfer, lipsos gibi her türlü mevsim balığını tatmak mümkün. Restoranın spesyalleri arasında tuzda balık, pazı sarma balık dolması, kalamar dolması, hamsi lahmacun, mısır ununda hamsi, fırında ahtapot, levrek dolma içi karidesli soya soslu, kalamar dolma, balık kokoreç gibi yemekler bulunuyor.
Bir bölümü cafe bistro diğer bölümü restoran Restoranın ortaklarından Kemal Yıldız, işin mutfağından geldikleri için kimin başarılı olabileceğini bildiklerini ve işinde profesyonel olan deneyimli elemanlarla çalıştıklarını söylüyor. Restoranın şef aşçısı Yunus Dinç de bunlardan biri. Karadenizli şef aşçı, iş hayatına 1986 yılında Sirkeci'de Gar restoran'da başlamış. Birçok balık restoranında çalıştıktan sonra yolları Kemal Yıldız ile kesişmiş. İki salonu olan restoranın, bir bölümü cafe bistro, diğer bölümü ise restoran olarak hizmet veriyor. 300 kişinin ağırlanabildiği restoran, öğlen 12.00, gece 02.00 saatleri arasında müdavimlerini bekliyor. Yemeklere, restoran bölümünde her akşam canlı fasıl müziği eşlik ediyor. Restoranda kişi başı yemek her şey dahil 25-45 milyon lira arasında değişiyor. New Galata Restoran, Sami Alkışlar, Ahmet Mete Işıkara, Şemsi İnkaya, Mehmet Ali Alabora gibi ünlü isimlerin de uğrak yeri... Tel: (212) 292 62 15
ZEYNEP GÜLER
|