kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tabakta balık, fonda fasıl ve manzarada Galata
Tabakta balık, fonda fasıl ve manzarada Galata

Balığın binbir çeşidi, fasıl müziği, bir de Galata'dan İstanbul manzarası... Galata Köprüsü'nün altında bulunan New Galata Restaurant, ortaklarının da dediği gibi 'köprüye yeni bir soluk getirdi'.

İstanbul'un en önemli simgelerinden olan Galata Köprüsü, köprü görevinin yanı sıra altındaki dükkânlar ve balık restoranları ile İstanbul'un en güzel mekânlarından biri. Köprünün yapılışı ise epey eskilere dayanıyor. İlk girişimleri II. Beyazıt Dönemi'nde yapılan Galata Köprüsü için Leonardo da Vinci, padişahla temasa geçerek bir Haliç Köprüsü tasarımı sundu. Gerçekleştirilmesi teknik olarak imkânsız görülen bu tasarımın üzerinden 350 yıl geçtikten sonra, ilk Galata Köprüsü 1845 yılında, Sultan Abdülmecid zamanında Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırıldı.

1863, 1875 ve 1912 yıllarında yenilenen ve 27 Nisan 1912'de açılan son köprü, 16 Mayıs 1992'de yandı. Yanan köprü onarıldıktan sonra Balat- Hasköy arasına yerleştirildi ve Karaköy-Eminönü arasındaki eski köprü yerine ise bugünkü Galata Köprüsü inşaa edildi. Yeni köprü, bugün tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi altındaki dükkanları ve balık restoranlarıyla hizmet vermeye devam ediyor. Ardahanlı iki ortak Kemal Yıldız ve Asker Altun tarafından 2002 yılında açılan New Galata Restoran, hizmet ve kalite anlayışı ile adını köprüye yazdırıyor.

İş hayatına 1973 yılında tarihi Galata Köprüsü'nde bulunan restoranlarda çalışarak başlayan ortaklar, aşçılık, şeflik, garsonluk gibi işler yaptıktan sonra New Galata Restorant'ı açmaya karar vermiş. Ortaklardan Kemal Yıldız, "Eski Galata Köprüsü'nde çalışarak aldığımız hazzı tekrar yaşamak istedik" diyor. Ardahanlı olmalarına rağmen balık işinden çok iyi anladıklarını söyleyen Yıldız, restoranlarının köprüye yeni bir soluk getirdiğine inanıyor. Sağda Topkapı Sarayı, solda Kız Kulesi manzarası ile New Galata Restoran, dekorasyonu ile rahatlık ve konforu bir arada sunuyor.

Restoranda kalkan, kırlangıç, levrek, çupra, dil, lüfer, lipsos gibi her türlü mevsim balığını tatmak mümkün. Restoranın spesyalleri arasında tuzda balık, pazı sarma balık dolması, kalamar dolması, hamsi lahmacun, mısır ununda hamsi, fırında ahtapot, levrek dolma içi karidesli soya soslu, kalamar dolma, balık kokoreç gibi yemekler bulunuyor.

Bir bölümü cafe bistro diğer bölümü restoran
Restoranın ortaklarından Kemal Yıldız, işin mutfağından geldikleri için kimin başarılı olabileceğini bildiklerini ve işinde profesyonel olan deneyimli elemanlarla çalıştıklarını söylüyor. Restoranın şef aşçısı Yunus Dinç de bunlardan biri. Karadenizli şef aşçı, iş hayatına 1986 yılında Sirkeci'de Gar restoran'da başlamış. Birçok balık restoranında çalıştıktan sonra yolları Kemal Yıldız ile kesişmiş. İki salonu olan restoranın, bir bölümü cafe bistro, diğer bölümü ise restoran olarak hizmet veriyor. 300 kişinin ağırlanabildiği restoran, öğlen 12.00, gece 02.00 saatleri arasında müdavimlerini bekliyor. Yemeklere, restoran bölümünde her akşam canlı fasıl müziği eşlik ediyor. Restoranda kişi başı yemek her şey dahil 25-45 milyon lira arasında değişiyor. New Galata Restoran, Sami Alkışlar, Ahmet Mete Işıkara, Şemsi İnkaya, Mehmet Ali Alabora gibi ünlü isimlerin de uğrak yeri... Tel: (212) 292 62 15

ZEYNEP GÜLER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Çocuk istemeyenler birleşin
 Kapalı gişe oynamamın nedeni: Fısıltı gazetesi
 11 Eylül Amerikalı'yı Mevlana ile tanıştırdı
 Bu reklam iç gıcıklıyor
 Bir İstanbul Masalı yine zirveyi kaptı
 Ressamın önce tablosuna sonra kendisine aşık oldu
 Elifçe ve hobi dünyası
 Vitrin Meleği
GÜLSE BİRSEL
Kırmızı halı bizi bozar!
Hamdolsun bu yılki Oscar'ları...
REFİK DURBAŞ
Bir Trakya masalı...
Ev, kişinin bir özel tarihi değil...
AYŞE TÜTER
Sirkeli köfte
Bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, bayat...
Şimdi de kızını kaçırdı
DGM'de ifade verdikten sonra serbest bırakılan Niran Ünsal'ın ilk...
26 ay boşuna hapis yattı...
Aylarca cinayetten tutuklu olarak yargılanıp müebbet hapse...
Kadın ruhu erkekten iki kat ince...
Kadınlar depresyona erkeklerden iki kat daha fazla yakalanıyor.
Kültürel takıldık
Kültürel takıldık
Ressam Remzi İren'in, deniz, kır ve genel olarak doğayı yansıttığı...
Cem bunu hep yapıyor
Cem bunu hep yapıyor
Geçen hafta cuma günü Cem Yılmaz'ın 2004 model yeni Porsche Cayenne...
Bebeğine yeni sevgilisi bakacak
Bebeğine yeni sevgilisi bakacak
Geçtiğimiz 14 Şubat Sevgililer Günü'nde, kendinden 23 yaş büyük...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.