  |
|
Güldürün bu çocukları
Onlar dünyaya geldiklerinde hiç anne sütü ememedi. Dudaklarındaki yarık, yaşları büyüdükçe yüreklerine de uzandı. Prof. Dr. Onur Erol'un kurduğu vakıf sayesinde hepsi gülmeyi öğrendi.
SÜT BİLE EMEMEDİLER Ufuk Levent Balcı, Aleyna Aydın, Can Tokdemir, Yılmaz Özyelkenci ve Kübra Kartal, Türkiye'de dudak ve damak yarığı ile doğan binlerce çocuktan sadece birkaçı. Hayatla mücadeleleri, dünyaya gözlerini açtıkları ilk andan itibaren başladı. Yaşıtları annelerinin süt kokan göğsünde uyurken onlar hortumlarla besleniyordu. Dünyayı tanımaya çalışırken, meraklı ve acıyan gözlerin kaçamak bakışlarına da alışmışlardı. Büyüdükçe sorunları da çoğaldı. Tam umutsuzluğa kapılacakları sırada, imdatlarına Prof. Dr. Onur Erol'un yardım eli yetişti. Prof. Dr. Erol, tavşan dudaklı bu çocukları gülümsemeyle tanıştırdı.
ERKEN MÜDAHALE ŞART 25 yıldan beri maddi durumu yetersiz dudak ve damak yarıklı çocukların ameliyatını ücretsiz olarak yapan Prof. Dr. Onur Erol, üç ay önce bir de vakıf kurdu. 'Plastik Cerrahi Özürlü Hastalara Yardım ve Plastik Cerrahiyi Geliştirme Vakfı' ile daha çok çocuğu hayata bağlamayı ve güldürmeyi hedefleyen Erol, "Duyarlı insanları bu çocukların geleceği için yardıma çağırıyoruz. Çocuklar yeniden hayata gülsün" diyor. Prof. Dr. Onur Erol, bu tedavinin çok masraflı olduğunu belirterek, "Erken müdahale çocuğun hayat akışını değiştirir. Tedavi bebeklikten ergenliğe kadar uzanır" şeklinde konuşuyor.
'Zamanında yapılmalı' Dudak yarığı ameliyatlarının 2.5 aylıkken, damak yarığı operasyonlarının ise 1 yaşında yapılması gerektiğini vurgulayan Erol, "Damak, hem gıdaların yönlenmesine yardımcı olan hem de konuşmanın düzgünlüğünü sağlayan bir organ. Ameliyat zamanında ve düzgün bir şekilde yapılmazsa, çocuğun konuşması bozuluyor" dedi. Prof. Dr. Onur Erol'un eşiyle birlikte kurduğu vakıfta, bu çocuklara ortodontik ve psikolojik destek de veriliyor.
PINAR ŞENGÜL
|