| |
Demirel'den seçim yorumu
Cuma, sabah saat 09.30... Güniz Sokak- 31'de durum: Süleyman Demirel "gazetelerini okumuş" ve günlük çalışmasına başlamış. "Önünde" kitaplar yığılı. Örneğin: "Takım Çalışması Teknikleri." Örneğin: "Osmanlı Siyasetnameleri... Prof. Dr. Ahmet Uğur." Bir başka örnek: "Yönetim ve Yükselme Sanatı... Thomaj j. Peters, Robert H. Waterman, Jr." Kitaplar hep "Yönetime... Siyasete... Seçime... İktidar gücüne... Gücün kullanımına" dair.
*** Gıdasını siyasetten alan Demirel'e, tabii ki "siyaseti" sorduk. Soru "güncel siyaset" üzerineydi. "İktidarın gücü" ile ilgiliydi. Ama aldığımız yanıt bir "Demirel klasiği" oldu. Hem "günceli" kapsıyor hem de "genel" siyaseti. - Bir siyasi iktidar elindeki güçten dolayı ne kadar hazımlı olursa, o kadar az hata yapar.
*** AK Parti iktidarı "parlamentoda güçlü." Yaklaşan seçimler gösteriyor ki, buna bir de "yerel yönetimlerin gücü" eklenecek. Ve 28 Mart'tan sonra, AK Parti "sınavdan" geçecek. "Hazım" sınavından. Demirel'e göre "bu güç hazmedilemezse, hatalar peş peşe gelmeye başlar."
*** Yerel seçimlerin "kendine göre özellikleri" var. "Adayın kişiliği" önemli faktör. Ama buna rağmen bir de "genel çizgi" söz konusu. Demirel: - Genel seçimi birisi alınca, yerel seçimde de oraya bir akım oluyor. Bu konuda Demirel "1983 genel ve 1984 yerel seçimini" örnek gösteriyor. İkisinin de "galibi" Özal'ın ANAP'ıydı.
*** Süleyman Demirel'e "birisi" gelmiş. Gelen "aktif siyaset yaptığı dönemde, Baba'nın peşinde koşturanlardan." Demiş ki: - Efendim ben de adayım... Belediye Başkanlığı'na talibim. Süleyman bey "hayırlı olsun" derken... "Eski adamı" konuşmasını sürdürmüş: - AK Parti'den.
*** Demirel "gülerek" bu olayı anlattı: - İyi tanıdığım bir adam... Yılların particisi... Bizi hiç yalnız bırakmadı... Şimdi bana bilgi veriyor, benim desteğimi istiyor... AK Parti'denim diyor. Ve "bu olayın" yine Demirel'in ağzından yorumu: - O tarafa (AK Parti'ye) doğru bir akış olduğu anlaşılıyor.
*** 3 Kasım 2002 seçimlerinde Tayyip bey DYP'den de oy aldı, ANAP'tan da. "Diğer" partilerden de. Süleyman beyin de gözlediği gibi "durumda bir değişiklik yok." "Giden oylar" eski adreslerine dönmüş değil.
*** Bu "sözleri" söyleyen, bu "yorumları" yapan Demirel "AK Parti destekçisi" mi oldu? Bir başka soru: Milletin hiç şikayeti, sorunu yok mu ki "AK Parti'nin oyunda artış olacak?" Demirel'in yanıtı: - Ben bir tablo çiziyorum... Siyaseten gördüğüm bu... Milletin sorununa gelince... Olmaz olur mu? Ve "ana sorunu" anlatıyor: - 18 Şubat Çarşamba günü 71 kişiyi kabul ettim... 50'sinin sorunu aynı: İşsizlik.
*** Her seçimin "kendine özgü bir havası" vardır. "Heyecanı" vardır. Ama bu hava da heyecan da "geçici." 28 Mart akşamı sandıklar açılacak, heyecan geride kalacak. Ve Türkiye tekrar "ana gündemini" konuşacak. Ana gündem "yatırım, üretim, istihdam." Aslında "seçimin gürültüsü, bu ana gündemi unutturmamalı."
|