|
 |
|
 |
  |
|
Önce insülin sonra madalya
Uğur İyigün Türkiye'deki beş milyon şeker hastasından biri. Diyabeti yenebilmek için sörfe başlamış. Şimdi madalyalı milli sporcu. Her yarış öncesi insulin iğnesi yapıyor.
*** Şeker gibi sörfçü
Diyabet hastalığını yenmek için sörfe başlayan Uğur İyigün, şimdi Türkiye'yi uluslararası yarışlarda temsil ediyor. Sörf tartası üzerinde insülin iğnesi yapan rüzgarın çocuğu, şaşkın bakışlar arasında madalya kazanmayı sürdürüyor..
GİRİŞ Diyabet ya da Türkiye'de daha yaygın adıyla kullanılan şeker, dünyada en sık görülen kronik hastalıklar arasında bulunuyor. Dile kolay 180 milyon insan bu hastalıktan etkileniyor. Türkiye'de 5 milyon insanın ortak sorunu. Ancak her üç diyabetliden biri hasta olduğunu bilmiyor. Yaşamını sürdürürken diyabet son derece sinsi davranarak vücuduna zarar veriyor.
Kan şekeri yüksekliği olarak tanımlanan bu hastalık ağır organ hasarlarına, erken ölümlere neden olduğu için en tehlikeli hastalıklardan biri olarak kabul ediliyor. Oysa teşhis edildiğinde düzenli takip ile tedavi edilip kontrol altına alınması mümkün. Hastalığın üzücü sonuçlarından korunmak için özel bir yaşam stiline alışmak gerekiyor. Bu yazı dizisinde yakından tanıdığınız insanlar, sanatçılar, politikacılar hatta sporcular hastalığı ve sürdürdükleri yeni yaşam stilini anlatacaklar.
Uyguladıkları yöntemleri, çektikleri sıkıntıları dile getirirken diyabet hastalığı hakkında ipuçları verecekler. Tıp dünyasında diyabetle ilgili yapılan son gelişmeleri uzmanlar anlatacak. Türk Diyabet Vakfı Başkanı Temel Yılmaz, her gün sizlerden gelen ve doktorunuza bile sormaya çekindiğiniz sorularınıza yanıt verecek. Her yaştan insanı çoluk, çocuk demeden etkileyen şeker hastalığı ya da diyabet hakkında herşeyi bulacaksınız...
Diyabete savaşabilmek için başladığı sörfte milli oldu. Türkiye'yi yurtdışında temsil eden 21 yaşındaki Uğur İyigün insülün iğnesini yarışlardan hemen önce sörf tartasının üzerinde yapıyor. Yarış sırasında sırtında taşıdığı şekerli su ile kontrolünü sağlıyor. Akdeniz üçüncüsü olduğu yarışı şeker komasına girmek üzereyken tamamlayan genç sporcu, "Koma benim için bir spor kazasıdır. Genelde sağlığıma iyi bakıyorum ve diyabet için gerekli olan disiplin spor hayatımda işime yarıyor. Yaptığım spor da sağlığıma iyi geliyor" diyor. Onu sahilde iğnesiyle görenlerin zaman zaman doping yaptığını sandığını da anlatan İyigün, spor dünyasının diyabeti tanımadığını söylüyor.
Dünyada pek çok diyabet hastası yaşamlarını bu sorunlarına karşın sürdürmeye çalışıyorlar. Uğur İyigün'de Türkiye'deki 5 milyon diyabet hastasından biri. Onun hastalığa karşı verdiği savaş madalyalarıyla belgeleniyor. Diyabeti için sürdürdüğü mücadeleyi spor hayatında da uygulayan İyigün, hastalıkla yeni tanışanlara örnek gösteriliyor.
İyigün'e, beş yıl önce Saint Benoit Lisesi'nde okurken gece sık sık tuvalete gidip, çok su içmesi, ağız kuruluğu gibi sorunlarının ardından diyabet teşhisi konulmuş. Yapılan bir dizi testten sonra teşhisi kesinleştiren doktorlar hem Uğur'u hem de ailesini şaşırtmışlar. Uğur İyigün, "O güne kadar ailemde hiç diyabet hastası olmadığı için böyle bir olasılığı düşünmemiştik bile. Hastalığı daha sonra hem ben hem de ailem öğrendi" diyor.
SÖRF İLAÇ GİBİ GELDİ! 1999 yılının nisan ayında hastalığının teşhis edildiğini ve sürekli egzersiz yapması gerektiği için haziran ayında rüzgar sörfüne başladığını anlatan Uğur İyigün, "Sonra sörf ben de tutku halini aldı" diyor. Lise eğitiminin ardında dünyada yapılan pek çok uluslar arası organizasyonda Türkiye'ye temsil eden Uğur İyigün, Yelken Federasyonu tarafından milli sörfçü olarak seçilmiş. Avustralya, Fransa, Atina, İspanya, Tayland, İtalya gibi pek çok ülkede Türkiye adına yarışan Uğur İyigün'ün yaptığı spor o denli hayatını kaplamış ki Marsilya'da Spor İşletmesi okumaya başlamış.
Diyabet nedeniyle son derece disiplinli bir hayat sürmesi gerektiğini anlatan Uğur İyigün, "Bu yaşam stili spor hayatımda işe yarıyor. Sörf zor bir spordur, vücut kondüsyonu gereklidir. Bazen saatlerce dalgalarla, rüzgarla boğuşmamız gerekiyor. Bunun için yaptığımız egzersizler hastalık için de ilaç oluyor. Diyabet için de spor için de mücadeleci olmak gerekli" diyor.
BİR YAŞAM STİLİ Yarışlara çıkmadan önce en büyük korkusunun şeker komasına girmek olduğunu anlatan Uğur İyigün, "Bir kez kulüpte antrenman yaparken dikkat etmediğim için komaya girmişim. Denizde kendimden geçtiğimi arkadaşlarım anlamış. Bir saat sonra beni buldular" diyor.
Diyabeti nedeniyle yaşadığı tatsız olayların onun için spor kazası olduğunu vurgulayan İyigün, "Geçen yıl Fransa'da yapılan Akdeniz sörf şampiyonasında şekerim düşmüş. Ancak bu yine benim ihmalimden kaynaklandı. Yarışı yarı koma halinde bitirdim. Aslında yapmamam lazımdı ancak üçüncü oldum" diyor. Bu gün bu tür risklere girmekten çekindiğini ve şeker ölçümlerine çok daha dikkat ettiğini anlatan Uğur İyigün, "Stres bazen şekerimin oynamasına neden oluyor. Bu konuda artık uzman oldum.
Esra TÜZÜN
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|