|
|
|
|
Yavrumu nasıl iyi uyuturum? (2)
Değerli okurlar, bir önceki yazıda sağlıklı bir uykunun nasıl olması gerektiğinden ve öneminden bahsetmiştik; bugün ise bunun yöntemlerinden bahsedeceğiz. Her yaşta düzenli saatlerde yatmak ve yatarken, dişini fırçalamak, tuvalete gitmek, duş yapmak, kitap okumak gibi belirli alışkanlıkları yerine getirmek, derin bir uyku çekmeye ve vücudun iyi çalışmasına yardımcı olur. Benzer alışkanlıkları çocuğumuza kazandırmak, onun da kolayca uykuya dalmasına, uykusunu sürdürmesine, dinlenmiş ve yenilenmiş uyanmasına yardımcı olur. Bunun yanında ileride ortaya çıkabilecek uyku problemlerini de engeller. Bunun nasıl yapılacağına dair kesin ve katı kurallar yoktur ve her zaman bireysel farklılıklar vardır. Eğer sizin kendi yöntemleriniz çocuğunuzun düzenli bir uyku uyumasına yardımcı oluyorsa, o zaman en iyi yöntem sizinkidir. Aşağıdaki öneriler etkili olduğu bilinen yöntemleri içerir. Düzenli ve sağlıklı bir uyku alışkanlığı oluşturabilmek için:
YARDIM PROGRAMI İstikrarlı olun. Anne babalığın her alanında olduğu gibi istikrarlı ve tutarlı olmak burada da şarttır. Aksi halde bir düzene erişmeyi hayal bile edemezsiniz. Takım çalışması yapın. Anne ve baba daha önce nasıl bir strateji izleyeceklerini kararlaştırıp, ona göre davranmalıdır. Çocuğunuz anlayacak yaşta ise ondan ne beklediğinizi anlatın.
Sabit bir saat belirleyin. Bu hem sizi hem de çocuğunuzu düzene sokacaktır. Esnek bir zaman belirlemek uyku saatlerini her gün biraz daha geçe kaydıracaktır. Gün 24 saatken, insan biyoritmi yaklaşık 25 saattir; dolayısı ile düzenli olarak her gece tekrarlanan alışkanlıklar olmaz ise, geçe kaymaya eğilim gösterir. Her çocuk için tek bir ideal uyku saati yoktur, çünkü uyku ihtiyacı, günlük ritim ve gündüz uykuları çocuktan çocuğa fark eder. Buna karşılık, yaşına uygun yaklaşık uyku ihtiyacı size yol gösterebilir.
Rutinler oluşturun. Çocuklar buna bayılır ve bu her gün tekrarlanan alışkanlıklar, rutinler onların uykusunu getirir. Bunun yanında çocuğun stresi ortadan kalkarken, yatak odasında kendini güvende hisseder. Ilık bir banyo, hafif bir masaj ya da bir hikaye okumak, onu sakinleştirecektir. Fakat her gece bunların ne kadar süreceği bilinmeli ve bu sınır aşılmamalıdır. Rutinlerin yardımı ile çocuk kendi kendine uykuya dalmayı öğrenecektir.
Uygun giysi ve oda sıcaklığı sağlayın. Bunun için de bir standart yoktur. Fakat genel kural; küçük çocukların üstlerini açtığını ve tekrar örtemediklerini unutmadan, çocuğunuzu kendiniz kadar giydirmektir. İnsanlar sıcaktan çok, serin yerlerde daha iyi uyur. Oyuncağı ile uyutun. Uyku zamanı, aynı zamanda ayrılık zamanı demektir. Çocuğunuz daha önceden alışık olduğu bir bebek, ayıcık ya da battaniye gibi bir obje ile kendini daha güvende hissedecektir.
Farklı odada uyutmaya çalışın. Çocukla aynı odayı, hatta aynı yatağı paylaşmak bazı anne babaya daha doğal ve çocuğun duygusal gelişimi için önemli gelebilir. Fakat imkan varsa, hem ebeveynlerin hem de çocuğun özel yaşamı için ayrı odalar gereklidir. Bir odayı paylaşma uzadıkça, kendi odasında uyumaya başlaması o oranda zorlaşacaktır.
Son bir şey her zaman vardır. Çocuklar bir bardak su içme, tuvalete gitme, bir öpücük gibi son bir şey çıkartma konusunda ustadırlar. Bunları elden geldiğince hoşgörü ile karşılayın; ama çocuk bir kez yatağa girdikten sonra, çıkmaması gerektiğini öğrenmelidir. Sağlıkla kalın.
|
|
|
|
|
|
|
|
|