kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BOLLYWOOD Paris'e taşındı
BOLLYWOOD Paris'e taşındı

Hint ortaoyunundaki müzik, dans ve masal öğelerini bir araya getiren Bollywood sineması, Paris'e geldi. Güzel olmasına güzeller ama hepsi mücevher değil.
Bir gözyaşı, müzik ve kahkaha denizinde, fillerin sırtlarında, yanar döner dekorların, parlak kostümlerin içinde süzüm süzüm süzülen huriler...

Binbir gece masallarından fırlamış sahneler, yüzlerce figüranın rol aldığı koreografiler, akılda kalıcı müzikler, özel efektler...

Nüfusun dörtte birinin fakirlik sınırının altında yaşadığı bir ülkede yılda 5 milyar bilet satışı, 12sinema salonu, kimi kez on beş ayrı versiyonu çekilen aşk hikayeleri, üç ya da dört saat süren filmler: Bravo, bildiniz. Mahabharata gibi destanlardan esinlenen, Hint ortaoyunundaki müzik, dans ve masal öğelerini bir araya getiren nev'i şahsına münhasır bir sinemadan, Bollywood'dan söz ediyorum.

Hint Sineması'nın bu çok özel estetiğinin Paris'e misafir olması bir tesadüf değil elbette. En trendy Parizyenlerin sariler giymesinden, burnundan kıl aldırmayan Fransız aşçıların bol curry'li karışımlar pişirmesinden de anlaşılacağı üzere, burada sokaklar bir süredir buram buram Hint kültürü kokmakta. Eh, hal böyle olunca, dünyanın en sıkı kültür politikalarından birine sahip olan Centre Georges Pompidou yöneticileri de düşündüler, taşındılar ve bu akımdaki yerlerini almaya karar verdiler: Paris'liler 2004 yılı boyunca Hint sinemasıyla yakınen haşır neşir olacak.

Artık bilmeyen kaldı mı bilmiyorum, ama ben uzun bir kış uykusundan uyanan okuyucularımız olabileceğini varsayarak hatırlatmayı bir görev biliyorum: Bollywood, yetmişli yıllarda bir BBC sunucusunun Kuzey Hindistan sinema endüstrisini tanımlamak için uydurduğu bir deyim: Bombay'daki muhteşem sinema stüdyolarında Hollywood melodramları tarzında ama tamamen Hint estetiğiyle çekilen filmlere verilen bu isim bu yıl Oxford sözlüğünde de yerini almış bulunuyor. Batının uzun süre uzak durduğu ve zevksiz addettiği bu tarz, şahsiyetini kabul ettirmeye başlayınca Amerika ve Avrupa'da genel bir Hint kültürü çılgınlığı başlıyor. Hele bir de geçtiğimiz yıl Bollywood tarzı iki Hint filminin, Lagaan ve Devdas'ın Avrupa'da gerçekten iş yapmasıyla entelektüel sinemaseverler de Hint Sineması'nı takip etmeye başlıyorlar.

15 MİLYON İZLEYİCİ
Günde 15 milyon izleyiciye ulaşan Hint sineması artık yalnızca yoksul halkın afyonu değil, gerçek bir moda akımı. Geleneksel değerlerle modern hayatın çarpıştığı dinamik Hint toplumu, tanrılaştırdığı aktörleri, aşk hikayeleri, aile dramları, mitolojik uyarlamalarıyla Batılıların aklını iyiden iyiye çeliyor artık. Bu sosyolojik laboratuvarın en ilginç aynası da kendine has estetiğiyle Bollywood.

Elbette her yıl fışkıran Hint filmlerinin hepsi birer mücevher değil. Ama otuzlu yıllardan günümüze Bollywood sinemasını tanıtacak olan bu festivalde gerçekten kaçırılmayacak birkaç film var. Bana sorarsanız, Raj Kapoor gibi bir dahinin sosyal taşlamaları ve Charlot uyarlamaları ya da geçen yıl Cannes jürisine davet edilen Hint Sineması'nın yıldızı Aiswarya Rai'nin yeşil nemli gözleri yeter de artar bile...

''Gayet kitsch bir sinema kültürüyle büyümüş olan biz Türklere hafif gelir'' diyorsanız inanın yanılıyorsunuz. Bir iki Bollywood klasiği gördükten sonra Türk Sineması'nın en şaşaalı filmlerinin gazino sahneleri bile gözünüze minimalist bir Japon filmi gibi görünüyor. Bu kitsch falan değil, kitschissimo. Yemin ederim.

Sedef Ecer

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Mobilyalarla dans
 Hediye seçmek artık kolay
 Genç flüt ustaları
 Kısa...kısa...kısa...
 Duraksız uçuşta rekor
 Sanki film gibi
 Eski şarkılarla bir kez daha tazelenen anılar
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Günde iki bardak yeşil çay sağlık iksiri
Günde iki bardak yeşil çay sağlık iksiri
Kanserin nedenlerinden biri de vücudumuzdaki serbest...
Özürlülere ücretsiz estetik
Özürlülere ücretsiz estetik
Başarılı plastik cerrah Onur Erol başkanlığında doğuştan damak ve...
Buz pistlerinin Türk kraliçesi
18yaşındaki Tuğba Karademir, yedi buçuk yıldır Kanada'da yaşıyor.
Aşık olmak kendini cesur hissettirir
Paulo Coelho, dünyanın en eski mesleği üzerine kurulu bir aşk masalı olan son...
Ah Linda ah...
Aziz Nesin'e ünlü öyküsü "KOLTUK"u oyun yapalım da bizim tiyatroda sahnelensin"...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.