Sanayicinin geleceğe güveni ocak ayında yüzde 2.9 azaldı
Merkez Bankası'nın Reel Kesim Güven anketine göre, imalat sanayinde bitmiş üründe stok yapma eğilimi de artış gösteriyor.
MERKEZ Bankası, tarafından yapılan Reel Kesim Güven Endeksi anketi ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2.9 oranında azalarak 104.7 seviyesine gerilediğini gösterdi. Sanayi üretim endeksinin devreleri ile karşılaştırılan ve ekonomik faaliyetlerdeki dönüş noktaları için öncü gösterge niteliği taşıyan endeks, önümüzdeki dönemlerde bu eğilimini sürdürürse sanayi üretim endeksi artış hızının bir miktar yavaşlayabileceği görülüyor. Reel Kesim Güven Endeksi'ne göre, ocakta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 oranında artış gösterirken, Aralık 2003'e göre ise yüzde 2.9 oranında azalarak 104.7 oldu. Merkez Bankası, Reel Kesim Güven Endeksi ile birlikte İktisadi Yönelim Anketi aralık ayı sonuçlarını da açıkladı. Anket sonuçlarına göre toplam sipariş eğilimi yüzde 8.5 düşüşle en fazla azalan kalem oldu. Bunu yüzde 4.3 düşüşle iç ve dış talep göstergeleri olan iç pazara satılan mal hacmi eğilimi ile yüzde 3.1'lik düşüş gösteren ihracat imkanları beklentisinde gerçekleşti. Kasım ayından beri gerileyen hammadde stok eğilimi ise son iki aydır uzun dönem ortalamasının altında değerlere ulaşıyor.
MEVSİMSEL ETKİLER TETİKLEDİ Genel gidişat kalemi yüzde 2.8 oranında azalırken, yüzde 2.1 artan mamul mal stok eğilimi, endeksin düşüş hızını yavaşlattı. Toplam istihdam ve yatırım harcaması beklentilerindeki azalışlar oldukça sınırlı kalırken, üretim hacmi beklentilerindeki düşüşün mevsimsel etkiler göz önüne alındığında daha belirgin olduğu gözlendi. 2003 yılının ocak ayına göre karşılaştırma yapıldığında, üretim hacmi beklentisi ile hammadde stok eğilimi haricindeki tüm kalemlerin geçen seneki seviyelerinin üstünde değerler aldığı görülüyor. Güven endeksi, üst düzey yöneticilerin bugünkü iş durumlarını nasıl değerlendirdiklerini ve geleceğe ilişkin beklentilerinin bir fonksiyonu olan toplulaştırılmış gösterge niteliğini taşıyor.