|
|
|
|
|
|
Takım oyunu
Siyasi kararlılık, diplomatik yaratıcılık ve yeni politikalar üretme cesareti Ankara'yı sonunda Kıbrıs'ta çözümün mimarı yapıyor
Ankara karar odaklarının AB üyeliğini en büyük siyasi proje kabul etmedeki ortak tutum ve cesareti, Dışişleri'nin yaratıcılığı sonuç verdi. Erdoğan'ın "Kıbrıs'ta hep bir adım önde olacağız" sözü gerçekleşti.
GÜL: HER ADIMI TEK TEK PLANLADIK DIŞİŞLERİ Bakanı Gül, Denktaş'ın sunduğu yeni öneriler için kimseden baskı görmediklerini, atılan her adımın önceden ortaklaşa planlandığını ve her adımın alternatifi bulunduğunu söyledi.
3. TUR GÖRÜŞMESİ BİTMEK BİLMEDİ DÜN yapılan 3. tur görüşmelerinde ise Rum tarafı, Denktaş'ın önerisine karşılık masaya başka bir teklif getirince, Türkiye saatiyle 23.00'te bitmesi planlanan toplantı sabaha kadar sürdü.
ZİYAL PARTİLERİ HABERDAR ETTİ NEW YORK sürecinin ve Kıbrıs Tutum Belgesi'nin mimarlarından olan Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal'in de izlenen politikalar konusunda bütün siyasi partileri bilgilendirdiği öğrenildi.
*** Ankara ilk kez önde
Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Ankara'nın ortak tutumu sonuç verdi. Türk tarafı ilk kez öne geçerken, Dışişleri Bakanı Gül "Her şeyi planlamıştık. Adım adım devam ediyoruz" dedi.
ANKARA, 40 yıldır çözülemeyen Kıbrıs düğümünün çözümü konusunda "takım oyunu" oynayarak ilk kez büyük bir açılım yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın New York'ta sunduğu "sürpriz öneri", aslında Ankara'da uzun süredir hazırlığı yürütülen planın bir parçasıydı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal'in birlikte belirlediği, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da son dönemde inisiyatif aldığı "plan", Türk tarafını ilk kez Rum kesiminden bir adım öne geçirdi.
ÇÖZÜME ADIM ADIM: "Çözümsüzlük, çözüm değildir" ilkesinden hareket eden Ankara, KKTC'de 14 Aralık 2003'te yapılan seçimin ardından stratejisini adım adım uygulamaya başladı. Ziyal başkanlığındaki dar kadro tarafından hazırlanan "tutum belgesi"ne, Dışişleri ve Genelkurmay arasındaki istişareler sonunda nokta konuldu.
ZİRVEDE UYUM: Tutum belgesi 8 Ocak 2004'te Çankaya'da yapılan Kıbrıs Zirvesi'nde ele alındı. Devletin zirvesi, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 1 Mayıs 2004'te AB'ye tam üye olacağını dikkate alarak bu tarihe kadar çözüme ulaşılması konusunda hem fikir oldu.
KKTC'YE TELKİN: Bu aşamada BM Genel Sekreteri'nin "iyi niyet misyonu" ile yol alınacağı belirtildi. Başbakan, aynı gün Ankara'ya davet ettiği KKTC parti liderleri ile bir araya geldi. Erdoğan, seçimlerden birinci parti olarak çıkan CTP lideri Mehmet Ali Talat'a hükümeti süratle kurulmasını telkin etti. Erdoğan, Denktaş'a da müzakerecilikten çekilmemesi gerektiği yönünde mesaj gönderilirken, Annan Planı'nı tümüyle ret edici olmaması telkininde bulunuldu. Aynı şekilde Talat'a da "Annan Planı gözü kapalı altına imza konulacak metin değildir" mesajı verildi.
AB'YE SİNYAL: Başbakan Erdoğan, 15 Ocak'ta Ankara'yı ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'ye de "Müzakerelere başlamaya hazırız" sinyali vererek, AB nezdinde atağa geçti.
MGK'DAN ONAY: Kıbrıs'ta çözümü hedefleyen Türkiye'nin yol haritası, 23 Ocak'ta toplanan MGK'da belirlendi. Toplantıdan sonra açıklanan bildiride ilk kez, Annan Planı'nı referans alınarak çözüm arandığı dünyaya ilan edildi. Bu ifade yıllar sonra ilk kez Türkiye'yi diplomatik alanda bir adım öne taşıdı.
ANNAN'A SÖZ: Erdoğan, 24 Ocak'ta Davos'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüştü, bir "arabulucu" önerdi ve "Türkiye olarak biz hazırız. Türk tarafı, Rum kesimine göre hep adım önde olacak" dedi. Annan, bu ifadeyle cesaretlendiğini açıkladı.
VE ABD DEVREDE: 28 Ocak'ta ABD'ye giderek Başkan Bush ile görüşen Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın sorunun çözümü için devrede olmasını istedi. Erdoğan, Bush'a da "Annan'ın davetini bekliyoruz" dedi.
DENKTAŞ TEPKİLİ: ABD dönüşü KKTC yetkililerini 4 Şubat'ta Ankara'ya çağıran Erdoğan, "Masaya oturmaya hazırlanın" dedi. Annan'ın davet mektubu da, KKTC heyeti Ankara'dayken ulaştı. 5 Şubat'ta gelen davet mektubundaki "referandum ve boşluk doldurma" şartları, Denktaş'ı rahatsız etti. Denktaş, müzakerecilikten çekilme işareti bile verdi. Erdoğan, Denktaş'ı, Annan'ın şartlarının aşılacağını belirterek ikna etti ve New York'a gitmesini sağladı.
VE NEW YORK: Annan, Denktaş ve Papadopulos ile 10 Şubat'ta yapılan ilk görüşmede çekinceler ortaya konuldu. Ancak Denktaş, ikinci gün Ankara'da hazırlanan planı ortaya sürerek sürprizini yaptı. Böylece, Rum tarafı öneriye "hayır" dese de, Türkiye AB'nin Kıbrıs'ta çözüm için görmek istediği çabaları ortaya koymuş oldu.
HER ŞEY HAZIRDI: Dışişleri Bakanı Gül, dün gazetecilere "Biz ne yaptıysak daha önceden tespit etmiştik. Adım adım planlanan şeyler devam etmektedir" diyerek durumu özetledi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|