İşte kalp krizini haber veren belirtiler
Kalp krizlerinin büyük bölümünün sabahları gerçekleştiğinin altını çizen Kayuka, tansiyon ilaçlarının özellikle sabahları kalkar kalkmaz alınmasını salık veriyor. Kalbe büyük etkisi olan kolestrol ilaçlarının ise gece yatarken alınması gerekiyor. İnsanların kalp hastalıklarının belirtileriyle bir çok rahatsızlığı birbirine karıştırabildiğini vurgulayan Kayuka, bilinen en önemli kalp krizi belirtilerini şöyle sıralıyor: "İtiraf etmeliyim ki zaman zaman öyle şikayetlerle gelen hastalar var ki, bunlar ancak doktor tarafından ayırt edilebilir. Göğüs boşluğunda bir çok organ olduğu için safra kesesi ağrıları göğse vurabiliyor. Fakat her halükârda özellikle yorulmakla, sinirlenmekle, yemek sonrasında göğüs bölgesinde sıkıntı hissi, yanma, batma, ağrı gibi şikayetleri olanlar, çarpıntısı olanlar, nefesinde darlık ve sıkışma hissedenlerin mutlaka doktora başvurmaları gerekiyor."
İLK BİR SAAT ÇOK ÖNEMLİ Kişilerin tüm bu önlemlere karşın kalp krizi geçermeleri durumunda ilk bir saatin en önemli altın saat sayıldığını hatırlatan Kayuka, "İlk saatlerde dil altı ilacı kullanıyorsa, hemen alabilir. En azından ilk önlem alarak bir de Aspirin çiğnemek önemli bir ilk müdahaledir" diyor. Hasta ne kadar erken bir hastane şartına başvurursa, kalbin hasar görme oranının kadar düşebileceğini hatırlatan Dr. Kayuka'ya göre ilk bir saatte doğru müdahale yapılan hastalarda ölüm oranları ciddi şekilde düşüyor.
25 yaşında check-up'a başlayın 50 yaşından önce anne ve babası kalp krizi geçiren kişilerin kalp hastalıkları için birinci dereceden riskli duruma geldiğini anlatan Dr. Kayuka, "Genetik, kalp hastalığında çok çok önemlidir" diyor. Ailesinde kalp krizi riski bulunanların 20'li yaşlardan itibaren kolestrol seviyelerine baktırmalarını; 35-40'lı yaşlarda kalp elektrosu çekilmesini öneriyor. Böylece kalbi besleyen damarların durumu hakkında bilgi sahibi olunması sağlanıyor.
Yapılan tetkikler sonucunda daha ileri bir tetkik istenirse, son yıllarda gelişen bir testten yardım alınabilir. Sanal anjiyo adı verilen yöntem, kalp damarlarındaki kalsiyum miktarını saptayarak bir tıkanıklık olup olmadığını gösteriyor. Dr. Kayuka, "Bu da kalp dokusunun beslenme durumunu gösterir" diyor. Kroner anjiyografinin damarların yapısı hakkında önemli ipuçları verdiğinin altını çizen Dr. Kayuka, "Anjiyo kalp hastalıklarının tanısında son noktadır. Hastada bir sorun tespit edilirse, tanıyı kesinleştirmek ve tedavi yöntemini tespit etmek için anjiyografi yapılır" diye konuşuyor.
|