Gecekondu duvarını bu kurslarla yıkıyorlar
İstanbul'un gecekondu semtlerinde kurulan ve birçok kadının ilgi gösterdiği toplum merkezlerinde ücretsiz olarak verilen eğitimler, birçok kadını iş sahibi yapıyor. Kadınlar burada gerçek hayatı öğreniyor.
İstanbul Valiliği tarafından gecekondulaşmanın yoğun olduğu semtlerde; kadın, çocuk, erkek kısacası her aile ferdini bilinçlendirmek ve iş olanağı yaratmak amacıyla kurulan 8 toplum merkezinde, bugüne kadar 25 bin 500 kadına eğitim verildi. 5 yıldır yürütülen proje kapsamında ücretsiz verilen eğitimler sayesinde, hasta ve çocuk bakıcılığı, bilgisayar ve İngilizce eğitimi alan pek çok ev hanımı da iş sahibi oldu.
BİLİNÇLENİYORLAR İl Sosyal Hizmetler Müdürü Kahraman Eroğlu, 'Toplum Merkezleri Projesi' ile özellikle kadınların bilinçlenerek, gerçek hayatın farkına vardıklarını söyledi. Gaziosmanpaşa, Ümraniye, Sultanbeyli, Yakacık, Bağcılar, Zeytinburnu, Fatih ve Okmeydanı'ndaki merkezlerde, her bireye eğitim verildiğini belirten Eroğlu, merkezlerin bu bölgelerde kurulmasının sebebini şöyle açıkladı: "Şehrin merkezine uzak yaşayanlara ulaşmak istiyoruz. Bu insanlar dışlanıyor, iş bulamıyor. Yaşamdan kopuk oluyor. Şehirde iş bulamıyorsa, burada eğitim aldıktan sonra iş buluyor." Günde 200'e yakın kadının geldiği merkezlerde; annelere çocukları için okul öncesi eğitimi, insan hakları eğitimi, doğum kontrol yöntemleri, meme ve rahim kanseri, hamilelik eğitimi, el sanatları ve İngilizce eğitimi veriliyor. Psikologlarla özel görüşme sağlanıyor. Kadınları daracık bir dünyadan çıkardıklarını belirten Sosyal Hizmet Uzmanı Hüseyin Batman da, "İstanbul'un gecekondu semtlerinde oturdukları yerlerin dışına çıkmamış kadınlar var. Onları gerçek dünyayla tanıştırıyoruz" dedi.
Hizmetten memnunlar Gazi Mahallesi Toplum Merkezi'nde aldıkları eğitim sonrası çalışmaya ve üretken olmaya karar veren bir grup kadın kantin ve restoran işletiyor. Merkezin girişindeki küçük bir kulübede kendi yaptıkları kek ve börekleri satıp gelir elde eden kadınlar, çalışmaya başladıktan sonra kendilerine güvenlerinin arttığını söylüyor. "Kadın kısmı çalışır mı?" düşüncesinin hâlâ devam ettiği mahallelerde yaşayan kadınlar, "Azmettik ve evlerimizi bırakıp, buraya zaman ayırdık" diyor. Merkeze boş yere gelmediklerini de söyleyen kadınlar içten bir şekilde şöyle diyor: "Kadın ve insan olduğumuzun farkına vardık."
Zeynep İŞMAN
|