Hazine arazisi işgalcileri hükümetin çağrısı üzerine Hazine kiracısı olmak için kuyruğa girdi.
Hükümet işgal edilen Hazine arazilerinden düzenli gelir elde etmek için pratik çözüm buldu. Bu arazileri kullananlarla 5 yıllık kira sözleşmesi imzalanacak. İlk uygulama İstanbul'da.
Milli Emlak Müdürlüğü İstanbul'daki Hazine işgalcilerine kira sözleşmesi imzalamaları için 6 ay süre tanıdı. 100 trilyon gelir beklenen uygulamaya ilk başvuru lokantacılardan geldi.
***
Sahibinden kiralık 'işgalli hazine arazisi'
Hükümet, Hazine arazilerini işgal ederek işyeri ve otopark olarak kullananlara, yeni bir imkan tanıdı. Milli Emlak, işgalcilerle "kiracılık sözleşmesi" imzalayacak..
Hükümet, Hazine arazisi işgalcilerine karşı en pratik çözümü buldu ve onları kiracı yapmaya karar verdi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, işgalcilerle "kiracılık sözleşmesi" imzalamak için tebliğ yayımladı. Ayrıca, kira sözleşmesi yapmak isteyenlere "kiracı" olmaları için resmi çağrıda bulundu. Uygulama, pilot bölge seçilen İstanbul'dan başlatıldı. Hükümet, kira sözleşmesi için tanınan 6 aylık sürenin sonunda 100 trilyona yakın gelir bekliyor.
100 BİN İŞGALCİ Milli Emlak'ın start verdiği düzenleme işgalcileri heyecanlandırdı. Çoğunluğunu, otopark, lokantacılar, çay salonlarının oluşturduğu iş yeri sahipleri, kira sözleşmesi için başvuru sırasına girdi. Lokantacılar, başvuruda ilk sırayı alan kesim oldu. Milli Emlak'tan alınan bilgiye göre, İstanbul'da Hazine arazisi işgalcilerinin sayısı 100 bin kişi olarak tahmin ediliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü yılbaşında bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğle, Hazine arazilerini işgal eden ve halen kullanmakta olanlara yeni fırsatın müjdesi verildi. Milli Emlak daha önce, Hazine arazilerinde işgalci konumda olanlardan, geçmiş kullanımları için "ecri misil" adı altında tahsilat yapıyordu. Yeni uygulamada, 30 Haziran 2004 tarihine kadar Milli Emlak Müdürlüklerine başvuranlar, "Takdir Komisyonları'nın belirlediği tutar üzerinden 5 yıllık kira sözleşmesi" imzalayacaklar.
İMTİYAZ YOK Takdir Komisyonları, kiracı olmak isteyen işyerlerinin çetelesini çıkardı. Böylelikle, kiralar hazine arazisi üzerindeki işgalcilerin kira bedellerinin belirlenmesinde kriter olacak. Tüm işyerlerine yerinde inceleme yapılacak. Kira dönemi sonunda, bu kişilerle sözleşme yenilemesi mümkün olabileceği gibi yeni kiracı da bulunabilecek. Ancak sözleşmeler, işgalcilere herhangi bir şekilde gayrimenkul üzerinde hak iddia etme olanağı tanımayacak. Milli Emlak verilerine göre hazine arazilerinin en az yarısı işgal edilmiş durumda. Sadece İstanbul'da 6 bin parça gayrimenkulun işgal altında olduğu biliniyor.