Umudun çocukları...
SORMUŞLAR, adı gözbebeklerinin ışığında duran küçük kıza: "Bir eşya olsaydın, ne olmak isterdin?" Cevabı, altı dizelik bir şiirde: "Ben bir kurşun kalem olmak isterdim, kitaplara yazılmak isterdim. Kuş, okul, ağaç Resimleri olmak için."
*** Minicik bedeni toprak saksıda bir demet papatya misali duran bir başka kıza sormuşlar: "Bir eşya olsaydın, ne olmak isterdin?" Onun cevabı ise altı kelimeyle sınırlı: "Yapma bir çiçek olmak isterdim. Solmadığı için."
*** Saçlarını güneşin ışığının ördüğü bir kıza da sormuşlar: "Bir eşya olsaydın, ne olmak isterdin?" Onun dileği de kardeşlerinden pek farklı değil: "Bir pencere olmak isterdim. İnsanlar baktığında görmek istediklerini görsün diye."
*** Bu sorular ve cevaplarını "Umut Çocukları Derneği"nin 2004 yılı için hazırladığı ajandadan aktarmaya çalıştım. "Umut Çocukları Ajandası"nın iki önemli özelliği var: Birincisi umut çocuklarının şiirleri ve sözcükleriyle aktardıkları umutları, ikincisi elde edilecek gelirin kendileri gibi arkadaşlarına destek olarak kullanılması... Ömrünü Türkiye'nin sokak çocuklarının hayata kazandırılmasına vakfeden "Umut Çocukları Derneği" Başkanı Yusuf Kulca, ajandadan elde edilecek gelirin, bazı kurumların desteğiyle varlığını korumaya çalışan derneğe "bir nefes daha alma" imkanı vereceğini belirtiyor ve herkesi bir adet de olsa ajanda edinmeye çağırıyor. Ajandanın fiyatı mı? Neredeyse bir paket sigara parası, sadece beş milyon TL. Adem'in yazdığı şu şiir hangi parayla ölçülebilir: "Almış eline bir çiçek Sevicek, sevmicek Ama çiçek nereden bilecek." Peki, Mesut'un yazdığı şu şiirin değeri... "Düşüncelere dalmışım Bunu da sana gözlerimden düşen damla damla gözyaşlarımla anlatmaya çalışmışım." "Umut Çocukları Ajandası"nı çevrenizdeki kitapçılarda bulamazsanız derneğin (0212 245 67 47-237 44 55) nolu telefonlarını arayarak edinebilirsiniz. Sokak çocuklarının umuda yolculukları sürüyor. Sizin de bu yolculuğun menzilinde bir tutam azığınız olsun istemez misiniz?
|