kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

İki kere ikinin dünü-bugünü

Geride bıraktığımız yıldan yenisine taşınan Türkiye merkezli veri ve süreçler iyimserleri de doyurabiliyor, kötümserleri de.. Türkiye'nin geleceğinden yana karamsar olmaya meyilliysek gerekçe bol: - Kıbrıs'ta çözüm gecikiyor, en azından mayısa yetişemeyecek gibi görünüyor. Bu durumda da 2004 sonuna gelinirken, cennet yol alan AB treni Türkiye'ye uğramadan geçip gidebilir. - Yine Kıbrıs bağlamında, ödemeyi kabul ettiğimiz savaş tazminatı (!?) sonrasında muazzam bir alacaklı kuyruğu, Türkiye'nin dışarıdaki bütün varlıklarına el konulmasına kadar uzanabilecek bir dönem başlatabilir. - Batı cephesinde ayrıca Ege sorunları da 2004 sonuna doğru alevlenebilir, işin Lahey Adalet Divanı'na götürülmesi için Türkiye ağır baskı yiyebilir.. - Güneyimizde fiilen kurulan Kürt devleti, iç güvenliğimizi daha da sıkıntıya sokacak özenişlere ve kaşınmalara başlangıç teşkil edebilir.. - Bütün iktisadi bunalım öncesindeki tehlikeli oranları aşmak üzere olan dış ticaret açığı yeni bir piyasa depremine yol açabilir.. Yakın ve uzak yarınlara melül melül bakmak ve baktırmak, hatta ufukları büsbütün karanlık görmek için bu kadarı kafi.. Yok eğer manzaranın görülebilen yanlarındaki olumlu sonuç ve gelişmeleri önemseyecek kadar iyicil isek yine yeteri kadar gerekçe var:

Oynamaya az kaldı
- Enflasyon canavarının üç ayağını da bağlamak üzereyiz; tekli rakama indik mi, merasimle boynunu uçurabiliriz.. - Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat rakamlarına ulaştık.. - İnsanların fesini-donunu satıp yabancı paraya hücum ettiği günleri aştık.. - Doğu Karadeniz'in kara sularında bir milyar varillik petrol bulmak üzereyiz.. - ABD'nin Irak valisi, Kürt lider Talabani ve Barzani'ye özel ziyarette bulunarak Federasyon ısrarını en azından gevşetmelerini istiyor. O arada, Türkmenler'in de benimsediği, Irak'taki her vilayetin (18 il var) ABD benzeri bir federal yapıyla içişlerinde serbest bırakılmasını ve böylece ülkenin bütünlüğünün korunmasını müzakere ediyor; böylece Türkiye'nin silinip atılmış kırmızı çizgilerinden hiç değilse biri için hayata dönüş umudu beliriyor.. Allah'ın işi bu; hangi yöne eğilimin varsa işin kolay! İnkar etmek istiyorsan aklına bin türlü mantıklı itiraz gelebileceği gibi, imana yöneleceksen de o kadar kanıt bulabiliyorsun.. Bu arada; özellikle, çoğunluğu doğuştan kötümser olan iktisatçıların kehanetlerindeki yüksek yanılma oranının tescilli olduğunu unutmuyoruz.. İktisadi istatistikler -yoksul ve dar gelirli insanlar için ne kadar anlamlı oldukları bir yanagenellikle karamsar uzmanların aksine, ya tamamen müspet gerçekleşir veya baştan ortaya konan kara tahminlerdeki kadar korkunç tablo doğmaz.. Bu durumda, hayatı ve gidişi değerlendirme meselesi, tamamen değilse bile ağırlıklı olarak kişinin yüreğine ve okumasına bağlı değil mi?.

'Hayır, vaki olandadır'
Dünyada, zannettiğimizden hatta yer yer şartlandığımızdan çok daha az objektif gerçeklik var. Düne bakarsak bu açıdan daha sağlıklı bir kanaat edinebiliriz. Mesela pek çok kaçınılmaz sayılan kabus senaryosunun gerçekleşmediğini görürüz. Eminim ki küresel ve bölgesel bin türlü komplo vardır ama bu, hiçbir güce, sisteme ve merkeze mutlak ilahi kudret yakıştırmayı makul kılmaz. Yeryüzü yaz boz tahtasıdır.. Burada iyi yazı da, kötü yazı da bozulabilir. Salt düşmanlık için üretilmiş senaryolar, iyi sonuçlar bile doğurabilir.. Bir millete tezgah kurarsınız ama bu bile döner, dolaşır o toplumun hayrına sonuçlar getirir.. Belki de Kerkük-Musul buna örnek: Misak-ı Milli sınırları içindeki bu bölgeyi Lozan'da haritamıza dahil edebilseydik, hadi orada yapamadık, Hatay gibi daha sonra çözebilseydik ne olurdu? Herhangi bir petrol zengini Arap ülkesi gibi, demokrasi kültürünü geliştirme umudundan uzak, dünya ile rekabet ihtimali sıfır, sıradan bir mirasyedi devlet olarak kalmayacağımız ne malum? Hele, dünyanın en kaliteli petrolünü oluşturan Kerkük kaynakları bizdeyken başımıza acaba neler gelecekti?. O takdirde ABD'nin savaş açıp işgal ettiği Irak'ın yerinde biz olmaz mıydık? Birey ömrü için iki kere iki her zaman dört edebilir ama milletlerin ömrü söz konusu olduğunda, hesabı tekrar gözden geçirmek gerekiyor..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İktidarla içli-dışlı eleştiri   / 23-01-2004
 Erdoğan üstüne takiye   / 22-01-2004
 Bilgin ahlakı ve YÖK   / 19-01-2004
 Dinlerarası takiye   / 17-01-2004
 Başbakan ve 'müşterek bahis'   / 16-01-2004
 Entel kavram jimnastiği   / 15-01-2004
 TOBB'u taca atmayalım   / 12-01-2004
 Eleştiriden yararlanmama teknik ve Terim'leri   / 09-01-2004
 Barutsuz YÖK savaşı   / 08-01-2004
 İki kere ikinin dünü-bugünü   / 05-01-2004
MANSUR FORUTAN
Yine sınıfta kaldık
Seksenli yılların sonlarıydı.
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye AB'ye ne kadar yakın?
Birkaç aydan beri AB...
REFİK DURBAŞ
SSK'ya devredilen hastane
TCDD Ankara Hastanesi,...
SAVAŞ AY
Cem Yılmaz Hacca gidecekmiş!..
Cem Yılmaz'la uzun uzun...
EMRE AKÖZ
Yılmaz Erdoğan sevinsin! '
GÜLBEN Ergen, Vizontele...
MEHMET ALTAN
Muhabbet...
Elektriğin son anlarına yetiştim. Elimi...
Donmamızın nedeni: Kutup Patlaması
Yalnızca Türkiye değil, tüm Avrupa donuyor. İngiliz Daily Telegraph...
"Türk ordusu Kıbrıs için hazır değil"
Yunan Bakan Papandreu, Kıbrıs'ta barışın zor olduğunu, İngiltere...
Bir zamanlar kazanırdı 0-0
Bir zamanlar kazanırdı 0-0
75 gündür ligde 3 puanı bir arada göremeyen G.Saray D.Bakır'da 2 puan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.