|
 |
|
 |
  |
|
'Halka dışkı yediriyorlar'
Gıda analizlerinde, sağlığı tehdit eden mikroorganizmalara rastlandığını söyleyen TTKD Başkanı Mehmet Barak: Beyaz peynirdeki E.coli oranı 20 bine çıkıyor. E.coli demek, halka dışkı yedirmektir.
Tüm Tüketicileri Koruma Derneği'nin (TTKD) 2001 - 2003 yılları arasında İstanbul'daki hipermarketlerden pazarlara, marketlerden bakkallara kadar farklı satış noktalarından aldığı toplam 1434 gıda numunesinde yaptığı analiz sonuçlarına göre, satışa sunulan gıdaların yüzde 51'i sağlığa zararlı. Analizlerde, TTKD bünyesindeki 3 veteriner hekim, 1 gıda mühendisi ve 1 kimya teknisyeni görev aldı.
BİN FIRININ RUHSATI YOK TTKD Başkanı Mehmet Barak, elde edilen verileri şöyle değerlendirdi: "E.coli demek halka dışkı yedirmek demektir. Beyaz peynirdeki E.coli oranı 20 bine çıkıyor. Zeytinde tekstil boyası tespit ettik. Ürünler, tüketiciye gelene kadar soğuk ortamda gerektiği gibi korunmadığı için bakteri ürüyor. Sonuçlardan gıda üretim yerlerinin tamamen kontrol dışına çıktığını anlıyoruz." Barak ayrıca İstanbul'da faaliyet gösteren 3 bin catering (yemek firması) firmasından sadece 50'sinin standartlara uygunluk belgesine sahip olduğunu, 3 bin fırından ise bin tanesinin ruhsatsız çalıştığını söyledi. Barak, "Her yönetim, firmaların standartlara uygun üretim yapması için süre tanıdı. Ancak bugün 50 firma bu işi hijyen koşullarına uygun olarak yapıyor. Bunun nedeni denetimsizlik" dedi.
GIDA TERÖRÜ YAŞANIYOR Bu arada İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü İrfan Yılmazer de üretim yerlerinin çoğunun girilemeyecek derecede pislik içinde olduğunu söyledi: "Tüm ülkede gıda terörü yaşanıyor. İç yağları boyayıp kıymaya katıyorlar. Sosisin içinde en fazla 150 miligram nitrit bulunması gerekirken 300'ün üzerinde tespit ettiğimiz numuneler var. Denetimde rüşvet söz konusu. Bu yüzden 'Deneticinin denetimi' çalışmasına gideceğiz."
Yıldız ATEŞ
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|