Galatasaray'ın halen AIG ile süren tahkim süreci yabancı ortağa yarıyor. AIG tahkimi kazanırsa, ödediği paraya Kasım 2000'den itibaren her yıl için yüzde 40 faiz işletecek 3Ortaklık için 20 milyon dolar veren şirketin Mart'ta başlayacak mahkemeyi bu yıl kazanması durumunda alacağı para 76 milyon doları buluyor.
CÜNEYİT TOROS
MALİ sıkıntılarla boğuşan Galatasaray'ın, AIG ile tahkim yoluyla çözmek zorunda olduğu sorununun boyutu 76 milyon doları bulacak. AIG ile yapılan ortaklık sözleşmesinde yer alan cezai alım şartına göre, eğer Galatasaray tahkimde AIG'ye karşı kaybederse, şirket ortak olurken ödediği 20 milyon doları, her yıl için yüzde 40 faiz işleterek tahsil edecek. Kasım 2000'de yapılan anlaşmanın ardından geçen sürede cezai alım miktarı 2003 yıl sonu itibariyle 55 milyon dolara ulaşırken, eğer 2004 sonunda AIG lehinde karar çıkarsa bu rakam 76 milyon doları bulacak.
TEMETTÜ DÜŞECEK Ancak sözleşmenin aynı maddesine göre, AIG, aldığı temettüleri bu miktardan düşecek. Geçen 3 yılda şirketin dağıtılan temettüden aldığı yaklaşık 16,3 trilyon liralık (10 milyon dolar) miktar, 76 milyon dolarlık rakamdan düşülecek. Böylelikle Galatasaray'ın tahkimi kaybetmesi durumunda, AIG'ye ödemesi gereken rakam 66 milyon doları bulacak. Bu rakam halen Galatasaray Sportif AŞ'nin 70 milyon dolarlık piyasa değerine neredeyse eşit. Bir başka ifade ile Galatasaray tahkimi kaybetmesi durumunda, AIG'ye şirket değeri kadar tazminat ödeyecek. Öte yandan, Galatasaray ile AIG arasında ilk duruşması mart ayında gerçekleştirilecek olan tahkim mahkemesi konusunda da sürecin uzayacağı belirtiliyor. Çünkü tahkimin sonucunda eğer AIG kazanırsa, bu durumda kusurun kulüpte mi yoksa şirkette mi olduğuna karar verilecek. Tahkimin vereceği kararın ayrıca Türk mahkemeleri tarafından onaylanması süreci de devam edecek. Bu nedenle Galatasaray'ın tüm bu gelişmelerin ardından AIG'nin haklı bulunması halinde üzerindeki 2003 sonu itibariyle 56, 2004 sonunda ise 76 milyon doları bulan riski gerçekleşmiş olacak. Ancak bu gelişmeler sermaye piyasası uzmanlarını rahatsız ediyor. Analistler Galatasaray Sportif A.Ş'nin borsanın nakit temettü bakımından en verimli şirketlerinden olmasına rağmen yine de performansının düşük kalmasını da yabancı ortak AIG ile olan hukuki ihtilaflara bağlıyorlar. Galatasaray kulübünün son dönemde yaşadığı mali sıkıntıların en önemli nedeni bankalara olan kısa vadeli borçlar gösteriliyor. Kulübün yaklaşık 65 milyon dolarlık borcu bulunuyor. Bunun yanında 2002 yılında halka açılan ve külübün yüzde 63'sine sahip olduğu Galatarasaray Sportif A.Ş'den elde edilen temettü gelirleri de bankalara kredi teminatı olarak veriliyor. Bir başka değişle kulüp, 2003 yılında elde ettiği 14,7 milyon dolarlık gelirin büyük bölümünü, teminat olarak verdiği için bu sıcak para kaynağını da kullanamıyor.