kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ya çocuğum da bir bağımlıysa!..
Ya çocuğum da bir bağımlıysa!..


ÇOCUKLAR anne babayı izler ve taklit eder. Sigara ve içki alışkanlıklarınızı değiştiriverin. Bazı bazı da olsa içkinizden tatmasına asla izin vermeyin "BABAN seni öldürür" gibi gerçekçi olmayan tehditlerden kaçının. Bunun yerine sakin tepki verin ve daha önce kararlaştırmış olduğunuz cezayı uygulayın.

Sevgili okurlar. Bu yazı dizisi başladığından beri özellikle konuya duyarlı aileler ve eğitimcilerden yağmur gibi mesaj yağıyor. Özellikle çocuk-genç ve ebeveyn üçgeninde tıkanmış sorularsorunlar yumağını açacak formülleri satır aralarında bulduğunu söylüyor okurlarımızın çoğu. Daha da fazla bilgi ve ayrıntı istiyorlar. Bunu büyük bir onurla yaparım elbette. Şimdi lafı daha da uzatmadan bu hassas konuyla ilgili yazılara devam edelim dilerseniz.

ÜRKÜTEN RAPORLAR

Bakın şimdi... Aşağıda karşılaşacağınız tüyler ürpertici veriler devletin en önemli istihbarat kaynaklarının yıllar süren araştırmaları tarafından yayınlanıp ilgili birimlere dağıtılmıştır. Bu verilerin ortaya çıkmasına Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Ve AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ile yapılan ortak çalışmalar da baz teşkil etmiştir.

SARSICI SONUÇLAR

Uyuşturucu kullanan her 10 çocuk ve gençten 9'unun düşük ve orta gelirli ailelerden geldiği dikkat çekiyor. Dikkat çeken bir başka konu da, bu gençlerin çoğunluğunu, parçalanmış aileden gelenler değil, ailesiyle birlikte yaşayanlar oluşturuyor. Ve en kötüsü her iki çocuktan biri uyuşturucuya arkadaşı yüzünden başlıyor ve çoğunlukla da tedaviyi reddediyor.

EJDERHAYLA ÇARPIŞMAK
Aşağıda okuyacağınız satırlar uzmanlar tarafından ailelere önerilen altın formülleri kapsar. Yapılması belki zor, meşakkatli ancak sonuca götürücü formüller bunlar:

*Çocuklar kendi anne-babalarının davranışlarını taklit eder. Sigara içme, alkol ve yatıştırıcı ilaçları alma davranışlarınızı yeniden gözden geçirin.

*Sorumluluk alma ve kendine güvenin neden önemli olduğunu, bu değerlerin iyi kararlar vermede nasıl yardımcı olacağı hakkında konuşun.

*Çocuğunuzun yaşını sosyal çevresini, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ne kadar harçlık vereceğinizi belirleyin. Belirlenen bu rakam ihtiyaçların üzerinde ya da bu ihtiyaçları karşılayamayacak miktarda olmasın.

KURALLARIN NELER ANNE?..
*Çoçuğunuzu asla sizin içkinizden tatmasına izin vermeyin. Böylece çocuk, erişkinler için yasal ve kullanılabilir olan alkolün çocuklar için yasal olmayan bir madde olduğunu görebilir.

*Çocuğunuz sizi model alır. Kendi söz ve davranışlarınız arasındaki uyuma dikkat edin.

*Açık olun. Kuralların nedenlerini açıklayın. Kuralların neler olduğunu ve nasıl bir davranış beklediğinizi söyleyin. Kurallara uymamanın sonuçlarını, yani yaptırımın ne olacağını, nasıl uygulanacağını ve ne kadar süreceğini tartışın.

*Maku olun. Daha önce kararlaştırılmamış yeni kuralları ve cezaları çocuğunuzla tartışmadan uygulamayın. "Baban eve geldiğinde seni öldürür" gibi gerçekçi olmayan tehditlerden kaçının. Bunun yerine sakin bir şekilde tepki verin ve daha önce kararlaştırmış olduğunuz cezayı uygulayın.

ÖĞRENİRSİNİZ AMA...
*AİLELER; alkol ve uyuşturucu maddeler hakkında bilgilenmeli, tehlikeyi kendilerinden ve çocuklarından çok uzaklarda görmemeli, tehlikeden uzak kalabilmek için tedbirler geliştirmelidir.

*Birçok aile, çocuğuyla alkol ve diğer maddelerin kullanımını konuşmaktan kaçınır. Bazıları kendi çocuklarının böyle maddelerle karşılaşmayacağını düşünür. Bazıları ise bunu nasıl konuşacağını bilmediği için veya böyle fikirleri çocuğun kafasına koymak istemediği için konuşmaz.

*Çocuğunuz böyle bir problem yaşayıncaya kadar beklemeyin. Tedavi programlarına giren birçok genç ailelerin öğrenmesinden önceki en az iki yıldan beri madde kullandıklarını açıklamaktadır. Çocuğunuzla madde ve alkol hakkında daha erken konuşmaya başlayın ve iletişim kanallarını açık tutun.

*Tüm cevapları bilmeme olasılığından endişe etmeyin. Çocuğunuz bununla ilgili olduğunuzu bilsin yeter. Birlikte cevapları araştırabilirsiniz.

* İyi bir dinleyici olun. Çocuğunuzun problemlerini veya sorunlarını getirebileceğinden emin olun. Çocuğunuzun size söylediği şeyleri dikkatle dinleyin. Öfkenizi kontrol edin, şiddetten kesinlikle kaçının. Gerekiyorsa, sakinleşmek kendinize süre verin. Çocuğunuzun ne söylediğine çok dikkat edin. Eğer çocuğunuz sorunlarından bahsediyorsa, okulda veya arkadaşlarıyla işlerin nasıl gittiğini siz sorun.

*Hassas konularda da konuşabileceğinizi hissettirin. Gençler, kendileri için önemli konularda ailelerinden bilgi alabileceklerine inanmak isterler; emin olun.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Deniz Yıldızları' geliyor kirletmeyin
 Hukuk, sekreterin 'imaj'ını onayladı
 Kürtçe yasağı bana duyulan ilgiyi artırdı
 Boş salon ünlü mezatçıyı ağlattı
 Meyve bıçaklarını yıkatarak izleri sildi
 23 kayıplı kazaya 11 yıl hapis cezası
 Gaspçı polis intihar numarası ile kandıramadı
 Yanlış Aıds Teşhisi Öldürdü
 Bedava ‘Giy Git’ defileyle açıldı
 AY BALIĞI yolunu şaşırdı
 Uzak, Fransa'da gösterime girdi
 Gaye'nin okulunda yas
 Canavar kurbanı Aşan'a son görev
ERDAL ŞAFAK
Kurbanda ateşkes
Buna da şükür! Her maddesi barut fıçısı...
MANSUR FORUTAN
Hatalı bir liste
Tüyoyu Memed Güler'den aldım. Bülent...
MEHMET BARLAS
Bayramda, Küba'ya veya Kuzey Kore'ye gitsenize!..
Kurban...
ÖMER ÇELİK
Sol'un toparlanması
Yine bir seçim zeminindeyiz ve yine...
HINCAL ULUÇ
Devletin tükendiği sokak..
Ayazma Deresi Caddesi'ni bir...
MEHMET TEZKAN
İstanbul'da parti mi önemli aday mı?
Son günlerde...
EMRE AKÖZ
Devekuşunun züppe türü
Geçenlerde, "İslami medya...
Fener hâlâ geri viteste! 1-1
Fener hâlâ geri viteste! 1-1
Ligin ilk yarısını hayal kırıklığı ile kapatan sarı-lacivertliler,...
Terim'den Tehdit
Terim'den Tehdit
Sözleşmesi biteceklerin hemen imza atması gerektiğini belirten Fatih...
İncirlik Üssü sorun oldu
İncirlik Üssü sorun oldu
ABD askerlerinin İncirlik Üssü'nden rotasyonuna izin verilmesi AKP'de...
AK Parti rekora koşuyor
AK Parti rekora koşuyor
4 bin 107'si İstanbul'da olmak üzere AK Parti'ye başvuran 8 bin aday...
Komşudan Başsağlığı
Komşudan Başsağlığı
Şehit yüzbaşı Mehmet Ali Yandım'ın cenaze törenine NATO Güneydoğu...
Konya Havaalanı ABD'ye açılıyor
İncirlik Üssü'nün kullanımı ile ilgili tartışmalar sürerken,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.