'Myastenia Gravis' bir kas hastalığı
Ben Konya'dan bir hanım okurunuzum. 40 yaşındayım ve üç yıl önce bende 'Myastenia gravis' diye bir kas hastalığı teşhis edildi. İlaç ile tedavi oluyorum. Tırnaklarımda şekil bozukluğu, ellerimde sürekli ağrılar oluyor. Sayın doktor, ben bu hastalık hakkında detaylı bilgi istiyorum. Genetik bir yönü var mı, çocuklarım risk altında mı? İlerde beni neler bekliyor öğrenmek istiyorum. Saygılarımla.
Değerli okurum, Myastenia Gravis kasların kolaylıkla yorulup tükenmesine sebep olan kronik bir durumdur. Örneğin myastenik iseniz, yemek sırasında çene kaslarınızın çabucak yorulduğunu, lokmaları çiğneyemediğinizi fark edersiniz. Biraz dinlenince kaslar güçlerini tekrar kazanır ve yemeğe devam edebilirsiniz. Kullanınca artan, dinlenince düzelen kasların bu zayıflığı Myastenia için tipiktir. Belirtilerin daha kötüleştiği alevlenme dönemleri ya da çok seyreldiği hafifleme dönemleri olabilir.
SOLUNUMU ETKİLEYEBİLİR Bu hastalık sıklıkla önce gözü ve göz kapağını hareket ettiren kasları tutar. Bu yüzdendir ki, ilk dikkati çeken belirti göz kapağının düşmesi veya bulanık ve çift görmedir. 'Oküler Myasteni' denilen bu durumu, genellikle 12 yıl içinde vücudun diğer kas gruplarının tutulması izler. Tutulan kas gruplarına göre çiğneme, yutkunma, gülümseme, omuz silkme, kolu yukarı kaldırma, kavrama, doğrulma veya merdiven çıkma zorlaşabilir. Solunumu yapan kaslar tutulduğunda ise, zaman zaman nefes alıp verme etkilenir. Yaşamı tehdit edebilen bu halin adı 'Myastenik kriz'dir. Myastenia Gravis hemen tüm yaşlarda görülebilmekle beraber, sıklıkla kadınlarda 20-40, erkeklerde ise 50-70 yaşları arasında başlar. Hasta annenin doğurduğu bebekte, anneden geçen antikorlar (vücut savunmasında rol alan protein) yüzünden doğumdan sonraki ilk birkaç hafta süresince hastalık belirtileri görülebilir. Vücudun kanı temizlemesi ile düzelen bu duruma 'Neonatal Myastenia' denilir.
SAVUNMA SİSTEMİ HATASI Hastalığın mekanizmasını anlamak için fizyolojiye göz atmakta fayda var. Kasların nasıl çalışacağı emrini, beyin sinirler vasıtası ile kasa iletir. Mesajı kaslara kadar taşıyan sinir hücreleri, asetilkolin denilen kimyasal haberciler ile kas üzerindeki reseptörleri (alıcı) uyarır. Alıcıları uyarılan kas, kasılması gerektiğini anlar ve harekete geçer. Myastenia Gravis'te hastanın kaslarını harekete geçiren alıcı miktarı azalmıştır. Sebebi araştırıldığında vücudun kendi savunma sistemi ile, kendi alıcılarını tahrip ettiği görülür. Bu tahribat yüzünden kaslar yeterli uyarıyı alamamakta ve görevlerini yerine getirememektedir. Normalde sadece dışardan giren bakteri, virüs gibi yabancıları yok etmesi gereken savunma sistemi, kesin olarak bilinmeyen nedenlerle zaman zaman böyle hatalar yapmaktadır. Bu tür hastalıklara 'otoimmun hastalıklar' denilir.
KALITSAL OLABİLİYOR Bazı hastalarda timüs denilen antikor yapan salgı bezinde tümör bulunmuş ve cerrahi olarak çıkarıldığında hastalar iyileşmiştir. Bazı uzmanlar ise, tümör olmasa bile timüsün çıkarılmasının hastaya fayda sağladığını bildirmektedirler. Tıbbi tedavide ise farklı ilaçlar uygulanmaktadır. Myastenia Gravis nadiren kalıtsal olarak da görülebilmektedir. Kalıtsal olan formda, DNA üzerindeki CHAT geninde bozukluk tespit edilmiştir. Bu formda hastalık daha sıklıkla aynı nesilde görülür. Bir alt nesile, yani çocuklara geçiş çok seyrektir. Umarım bir nebze olsun size faydalı olabildim. Sağlıklı günler dilerim.
|