kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Eğitim ve demokrasi

Erzurum Milletvekili Doç. Dr. Ömer Eryılmaz ziyaretimize geldi... Ve "siyasetçi kimliğimle değil, bir eğitimci olarak sizinle konuşmak istiyorum" dedi. Doç. Eryılmaz sohbete bir "ricayla" başladı: - Ne olur, eğitim konularını daha sık yazın. Doğru... Bu konu "en önemli konumuz." Her gün konuşmalıyız. Biz de ondan bir ricada bulunduk: - Ne olur, siz siyasetçiler de eğitim konularını gündeminize alın... Konuyu sürekli canlı tutun... Tartışın. Milletvekilinin tepkisi: - Bunu biz yapamadığımız için, sizden istemeye geldim. - Siz neden yapamıyorsunuz? - Biz siyasetçiler bu konuyu ele aldığımız anda, işin içine ideoloji giriyor... Tartışma verimsizleşiyor... Bu bir tartışma kültürü konusu... Demokrasi kültürü konusu.

***


Ömer Eryılmaz'ın "özeleştirisi" hoşumuza gitti. - Sahi siz siyasetçiler eğitim konusunu neden verimli, sağlıklı şekilde konuşamıyorsunuz? - Bu konunun 150 yıllık geçmişi var... 150 yıldır sağlıklı tartışılamamış... İşin içine ideoloji girmiş... Ve kısır tartışma DNA'larımıza kadar işlemiş... Sorunlar da biriktikçe, birikmiş... Geri kalmışlığımızın temel nedeni, eğitimin ihmali.

***


- Biz de sizin "eğitimci kimliğinize" şunu soruyoruz... Tartışma kültürü, demokrasi kültürü neden yok? Eryılmaz dedi ki: - Yanıt veririm ama, çok zamanınızı alırım. - Önemli değil... Bütün gün eğitimi, demokrasiyi, kültürü konuşabiliriz. Ve Doç. Eryılmaz başladı anlatmaya...

***


Demokrasi kültürü ailede başlar. Bizde aile çocuğa ya aşırı sevgi gösteriyor... Çocuk bencil oluyor... Bencil insan, demokrat olamaz. Ya da aile aşırı baskıcı oluyor... Kaba güç uyguluyor... O çocuk da demokrat olamaz... Otorite yanlısı olup çıkıyor... Kural tanımıyor. Veya aile çocuğu kendi haline bırakıyor... O çocukta da demokrasi kültürünü ara ki bulasın. Konuya çocuğun eğitiminden başlamalıyız. Ne olur eğitim konularını daha sık yazın.

***


Tekrar "aynı şeyleri" söyledik: - Siz siyasetçiler de eğitimi daha sık konuşun. Ve yine "aynı yanıtı" aldık: - Çok doğru söylüyorsunuz... Fakat biz eğitim konusunu bilimsel biçimde konuşamıyoruz... Hemen ideoloji tartışmasına giriyoruz... Birbirimizi suçluyoruz... Ve eğitime bir türlü odaklanamıyoruz... Bu yıllardır böyle sürüp, gidiyor... Ve zararını ülke görüyor.

***


Doç. Dr. Ömer Eryılmaz ayrılırken bir "zarf" bıraktı: - Boş zamanınızda bakarsanız sevinirim. Baktık, 37 sayfalık bir rapor. "Türk Milli Eğitim Sisteminin Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri." "Özelleştirme gelirlerinden, eğitim yatırımları için en az yüzde üç pay ayrılmasını" öneriyor. "Yerinde" bir yaklaşım. Ama biz özelleştirmeyi bir türlü beceremiyoruz ki, oradan eğitime kaynak aktarılabilsin.

***


Rapordan bir başka bölüm: - Pek çok ülkede yüksek öğretimde okullaşma oranı yüzde 35-40'tır... Bizde ise hala yüzde 12-15 arasında... Yeni üniversitelerin kurulması şarttır.

***


Ülke olarak "Avrupa Yüksek Öğretim Alanı" projesine imza koyduk. Bu projeye göre "üniversite çağındaki nüfusun yüzde 50'sine, üniversiteye gitme olanağı sağlayacağız." Bunun için "yeni üniversiteler kurmaya mecburuz." Ama ne yazık ki, bugün "bu konuları konuşmuyoruz."

***


Eğitim sorununu çözmüş Avrupa ülkelerinde bile "Üniversite Araştırma Enstitüleri" var. "Üniversite reformu... Eğitim sistemi" üzerinde çalışıyorlar. Bizde ise "böyle bir enstitü bile" yok. Kurma konusunda en ufak gayret" de yok.

***


Bir milletvekilinin "ne olur, eğitimi daha çok yazın" demesi hoşumuza gitti. Ah konuyu bir de kavga etmeden "eğitimciler ve siyasetçiler" gündemlerine alabilseler.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir başkadır benim memleketim   / 21-12-2003
 Eğitim ve demokrasi   / 20-12-2003
 Mevzuat hazretleri   / 19-12-2003
 Olga hanımın köyü   / 18-12-2003
 Hülya Avşar'ın köyünden...   / 17-12-2003
 Kars sınıf atlıyor   / 16-12-2003
 Ardahan... "fakir ama dimdik."   / 15-12-2003
 Ankara ile İstanbul'un farkı   / 14-12-2003
 Bir bürokrasi masalı   / 13-12-2003
 Özal'ın yapamadığını.....   / 12-12-2003
YAVUZ DONAT
Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti
70 bin nüfuslu Karadeniz...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 17.00
"Şansa Dansa"
 TRT 1 18.05
"Bizim Evin Halleri"
 TGRT 17.00
"Türk Sineması"
Didem Çapa’ya bir dava da eski eşinden
Didem Çapa, önce Beykoz'daki yalısına düzenlenen operasyonda ele...
Yüreklerindeki ateş sönmeyecek
Elektrik sobasının perdeleri tutuşturduğu odada yalnız olan Mert, bir...
İş mi, aşkı mı?
İş mi, aşkı mı?
Kanal D'de spikerlik yapan sosyetik güzel Aslıgül Atasagun ile...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.