|
 |
|
 |
  |
|
'Görüşmecilikten çekilirim' sinyali
30 yıldır Kıbrıs müzakerelerini yürüten Denktaş, "bırakabilirim" mesajı verdi: Bu işte yıllarım gitti, illa devam edeceğim gibi bir ısrarım yok. İhtiyaç varsa, devamederim.
*** Denktaş: Müzakerecilikte ısrarlı değilim
Parti liderleriyle görüşen KKTC Cumhurbaşkanı müzakerecilikte ısrarlı olmadığını söyledi. Rauf Denktaş geniş tabanlı bir hükümetten yana olduğunu vurguladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, CTP lideri Mehmet Ali Talat, UBP lideri Derviş Eroğlu, DP lideri Serdar Denktaş ve BDH lideri Mustafa Akıncı'yla ayrı ayrı görüşerek hükümetin oluşturulması yönündeki çalışmaların başlatılmasını istedi. Geniş tabanlı bir hükümetten yana olduğunu söyleyen Denktaş, müzakerecilikte ısrarlı olmadığı mesajını verdi. CTP lideri Talat da Denktaş'la yaptığı görüşmenin ardından ılımlı mesajlar verdi. Talat, Mayıs 2004'e kadar çözüm ve AB misyonu çerçevesinde Meclis'teki tüm partilerle koalisyon seçeneklerini değerlendireceklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Pazar günü yapılan seçimler sonrası Meclis'e girmeye hak kazanan dört partinin liderlerini ayrı ayrı kabul etti. Denktaş, görüşmelerde siyasi partileri hükümeti kurmaları yönünde teşvik ettiğini söyledi.
'GENİŞ TABANLI OLMALI' Geniş tabanlı bir hükümet kurulması konusunda tavsiyelerde bulunduğunu söyleyen Denktaş, "Şimdi, birkaç gün bekleyeceğim. Kendilerinden bir haber bekleyeceğim. Kendi aralarında temaslarını sürdürecekler. Ne biçim bir hükümet kurabileceklerinin kararını verdikten sonra bana gelecekler" diye konuştu. Geniş tabanlı hükümetle " İki üç oyla yıkılmayacak bir hükümeti" kastettiğini belirten Denktaş, hükümetin üç ya da dört partiden oluşabileceğini ifade etti.
'UYUMLA HALLEDİLİR' Denktaş, CTP lideri Talat'ın gündeme getirdiği müzakereciliğin hükümet tarafından yürütülmesi konusunda ise yasal değerlendirme yapılacağını söyledi ve müzakerecilikte ısrarlı olmadığı mesajını verdi. KKTC Cumhurbaşkanı şöyle konuştu: "Görüşmecilik hayatımın yıllarını alıp götürmüştür. Dolayısıyla aman ben, tekrar devam edeyim diye bir şeyim yoktur. Bana ihtiyaç varsa devam ederim. Görüşmeci olmasam dahi, zaten görüşecek olanların ne yaptıklarını devamlı surette kontrol edecek bir durumdayım. Eğrisini doğrusunu halkıma söylerim, gereğini yaparım. Onun için bu hükümeti bozacak veya yıkacak bir mesele değildir. Uyum içerisinde bu da halledilir"
TALAT: DIŞLAMIYORUZ Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri Mehmet Ali Talat ise, Denktaş'la yaptığı görüşmenin ardından ılımlı mesajlar verdi. Talat, "Mayıs 2004'e kadar çözüm ve AB üyeliği vizyonu" çerçevesinde, Meclis'teki tüm partilerle koalisyon seçeneklerini değerlendireceklerini ifade etti. Talat bu çerçevede milli hükümet seçeneğini de dışlamadıklarını vurguladı. Türkiye'nin Annan planıyla bağlantılı bir proje üzerine çalıştığı duyumlarını aldıklarını da söyleyen Talat, "Belki böylesi bir ortamda bir paralellik yaratılabilir" diye konuştu.
EROĞLU: TALEP YOK Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu ise, Denktaş'tan hükümeti kurmayı talep etmediklerini söyledi. "Kıbrıs'ta yaşanabilir bir anlaşmadan yanayız" diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1963'ten bu yana kazandığı hakları koruyacak anlaşma için gerekli çabanın gösterileceğini söyledi. Talat'ın görüşmeciliğin Hükümet tarafından yürütülmesi gerektiği açıklamalarına ise, "Anayasa'da böyle bir madde yok" karşılığını verdi. Hükümeti oluşturmaya yönelik olarak partinin yetkili kurullarında değerlendirmenin sürdüğünü kaydeden Eroğlu, Denktaş'ın tüm liderlerle ikinci. tur görüşme talep edeceğini sandığını da belirtti.
S.DENKTAŞ: 4 PARTİ LAZIM Partisinin anahtar konumunda olduğunu kabul eden Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş da, seçimlerden"Annan planını kabul et ya da etme" şeklinde bir sonucun çıkmadığını belirterek, 4 partinin bulunduğu bir yapıyı tercih ettiğini söyledi. Serdar Denktaş öğleden sonra ortak bir hareket biçiminin benimsenmesi için UBPlideri Eroğlu'yla bir araya gelecek.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|