  |
|
Çocuklar acılarını 'Sokakta' anlattı
Sokak çocuklarının hayat hikâyeleri şimdi de bir belgesele konu oldu. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır sokaklarında yaşayan 60 çocuk kendi ağızlarından yaşadıkları acıları 'Sokakta' isimli belgeselde anlattı.
Aile içi şiddetin, sevgisizliğin ya da kimsesizliğin sokağa ittiği çocuklar, acı dolu hayatlarını bir belgeselde anlattı: "Sokağa düştüğüm zaman yaşamak istedim. Kendimi hissettim. Rüzgarın suratıma vurduğunu hissettim. Benim için, benim için estiğini hissettim. Babamın yanındayken herkese rüzgar değerdi, ama bana değmezdi..." "Sabah kalktığımda annem başımda bekliyordu. Ütüyü kızdırmış böyle, başımda bekliyor. Kafama kulağıma ağzıma nereme gelirse, ütü bastı..." "En acısını bizler biliriz. Çok şey yaşadık. Dünyamızda bir sürü hikâye var, evlenmeler, ayrılıklar. Çocuklar, bebekler, ölüler, diriler. Bir sürü hikâye var hayatımızda..."
YAŞLARI 5 İLE 20 ARASINDA İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep'te, tek tek sokaklarda dolaşılarak yapılan ve 3 yılda tamamlanan 'Sokakta' adlı belgesel filmde, işte bu cümleler döküldü çocukların ağzından. Yaşları 5 ile 20 arası değişen sokak çocukları, 90 dakikalık bir belgesele konu oldu. Aralarında mendil ya da ciklet satanların yanı sıra ailesi olmayan ve öğrenim görmeyenler de bulunuyor. 'Sokakta' belgeselinde 60 çocuk, sokağa nasıl düştüklerini, yaşadıkları tehlikeleri ve başlarına gelenleri anlatıyor. Ayrıca sosyal hizmet uzmanları ve sokak çocuklarının sorunlarıyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları yetkilileri; bu sorunu çözmek için üretilen modelleri tartışıp, çocukların en doğru şekilde nasıl rehabilite edilebileceğini anlatıyor.
RIZA:PROBLEMİ ORTAYA KOYDUK "Sokakta belgeselinde tüm bu çocukları 'sokak çocuğu' şemsiyesi altında birleştirdik" diyen belgeselin yönetmeni Enis Rıza, filme ilişkin olarak şunları söyledi: "Hepsiyle birebir konuştuk. Bize, sokağa nasıl düştüklerini, maruz kaldıkları şiddeti anlattılar. Belgeselde uzmanlarla birlikte toplam 115 kişi var. Etik kurallara dikkat ederek, problemi ortaya koyup çözümle ilgili modelleri bulmaya çalıştık."
Pervin METİN
|