kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Siyasi liberalizmin sosyal derinliği

BRÜKSEL- AB Zirvesi, siyasi liberalizmin çeşitli siyasal krizler karşısındaki gelişiminin yeni bir örneği olarak yerini aldı. AB bir siyasi entegrasyon olarak "stratejik yapıştırıcı" siyasi liberalizm olan bir bütünlük şeklinde tüm dünyanın önünde duruyor. AB'ye dönük siyasi gözlemin iki tarafı var. Birincisi entegrasyon stratejileri, İkincisi de siyasi liberalizmin bu çağa damgasını vuran gündem maddeleri. Bu nedenle AB'nin tarihini ve geleceğini, bir bakıma siyasi liberalizmin tarihi ve geleceği olarak okumak mümkün. Siyasi liberalizm ise ekonomik liberalizmden bağımsız ele alınamayacak bir olgu. Siyasi liberalizmin içerdiği değerler, dünyanın çok önemli bir bölümü tarafından kabul edilmiş durumda. Dünyanın geri kalanında ise siyasi liberalizmin değerlerine kimi itirazlar olsa da kökten bir reddediş sözkonusu değil.

***


Bununla beraber ekonomik liberalizmin değerlerine değilse de uygulama biçimlerine dönük "tepki dalgası", refah toplumlarından yoksul toplumlara kadar pek çok yere sirayet ediyor... Ekonomik liberalizm, bu zaman diliminde neo-liberal politikalarla özdeşleşmiş durumda. Neo-liberal politikalar, devletçiliğin kötü politikalarının eleştirisinin, "piyasacılığın" kar hanesine yazılmasından güç almaktadır. Kamu'nun bütün bu süreçte aldığı rol veya Kamu'nun ötelendiği koordinat ise çok önemli. Neo-liberal politikalar ile devletçiliğin haklı olarak reddedilmesi, kastı aşan bir tutuma yerleşerek "kamu" kavramı ile hasım bir "piyasacılık" üretmektedir. Böylece "kamu" kavramı sadece etiketten ibaret hale gelmektedir. Kamu'nun "devletçilik" le eşit olmadığı unutulmaktadır. Şimdilerde "üçüncü yol" hareketinin dikkat çektiği sakıncalı durum böyle çıkmıştır ortaya. "Üçüncü yol", "kamu" kavramının sakatlanmasına yol açan neo-liberal politikaların tıkandığı noktada "teorik" ve "siyasal" bir müdahale olarak kurgulanmıştır. Devletçiliğin olumsuzluklarının sıralanmasının doğrudan "piyasacılığın" kazanç hanesine yazılmasındaki yanlışlığa dikkat çekmiştir. "Serbest piyasa" kavramı ile "piyasacılık" arasında büyük bir fark olduğunu belirlemiştir. AB "resmi gündemi" siyasi entegrasyonunu güçlendirmek için yeni stratejiler geliştirirken, bu siyasi liberalizmin pratiklerini zenginleştiriyor. AB'nin "derin gündemi"nde ise entelektüeller, siyasi liberalizmin bütünleyici parçası olan ekonomik liberalizmin "toplum" kavramına yansımalarını, bunun ne kadar sürdürülebilir olduğunu tartışıyor.

***


"Devletçilik" ve "piyasacılık" dilemması dışında yeni yaklaşımlar ve siyasi pratikler nasıl üretilebilir, bunların şimdiye kadarki "kazanımları" koruyarak, neo-liberalizmin sakıncalarını engelleme gücü nedir? Avrupa'nın "derin gündemi" ile "resmi gündemi" arasındaki bu "makas farkı" çok önemli. Siyasilerin giderek rutinleşen ve içe kapanan gündemini, yeni ve verimli bir zemine taşımanın yolu budur. Ayrıca, siyasi liberalizmin değerlerini korumak için sadece piyasa mekanizmasının kurallara uygun biçimsel işleyişinin yeterli olmadığı daha açık görülmektedir. Siyasi liberalizm, "sürdürülebilir bir kimlik" olmak için "sosyal derinliğini" artırmak zorundadır. Ekonomik liberalizmin serbest piyasa ekonomisi ile özdeşliği tartışılmaz, fakat bunun "piyasacılık" olarak görünen pratiği çok tartışmalıdır. "Piyasacılık" bir tür "piyasa fetişizmi" olarak "sosyal" olanla çatışmaktadır. Dünya, gelinen noktaya ve eldeki kazanımlara rağmen ciddi bir tıkanma ile karşı karşıyadır. Siyasal, ekonomik ve sosyal mekanizmalar, toplumları temsil etmekte yeterli olmamaktadır. Yeni siyaset arayışları, eldeki kazanımları koruyarak daha verimli düzlemlere geçme çabaları hız kazanmak zorundadır. "Siyasal", "sosyal" ve "ekonomik" alanların bağlantıları üzerine yeni düşünceler üretmenin ve bu temelde siyasetler geliştirmenin eşiğine girmiş bulunuyoruz. Bunca gürültü içinde sesi şimdilik zayıf çıksa da geleceği belirleyecek olan budur... Avrupa "derin gündemi"nin bu çatışmayı giderecek bir açılım içine girmesi son derece dikkatle izlenmelidir...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Siyasi liberalizmin sosyal derinliği   / 14-12-2003
 Coğrafyanın gücü ve riskleri   / 12-12-2003
 Sol ve yerli değerler   / 10-12-2003
 Özür ve düzeltme   / 09-12-2003
 Sağ siyaset ve değişim   / 08-12-2003
 Türkiye Sol’unu arıyor   / 07-12-2003
 Sahicilik   / 05-12-2003
 Sıradan şiddet   / 03-12-2003
 Yeni Roma ve meşruiyet   / 01-12-2003
AHMET HAKAN COŞKUN
Bir anlık acıma hissi
Tam içimden bir "acıma" hissi...
BALÇİÇEK PAMİR
Kuran kurslarına yeni isim arıyor
BAŞKAN Bardakoğlu...
ERDAL ŞAFAK
Irak pokerin sonu
Tikrit'e pek de uzak olmayan El Daur...
ÖMER LÜTFİ METE
Manda duygusuna hoşgörü
Mustafa Kemal Sivas Kongresi'nde...
EMRE AKÖZ
Deniz Seki'nin hatası
POPSTAR yarışmasını önemsiyorum...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Diktatörler titresin
Bugün Iraklılar için en mutlu gün.
SANAL PORTAKAL
SANAL PORTAKAL
Trabzonspor'a ilk golü ikram eden De Boer, bitime doğru bir de...
Yazıklar olsun
Yazıklar olsun
G.Saray'ın durumunu maç öncesi stat hoparlörlerinden çalınan Gencebay...
Erdoğan: Halk bizden estetik politika istiyor
Erdoğan: Halk bizden estetik politika istiyor
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 28 Mart yerel seçimlerinin startını...
ANAP'ta ağır toplar çekildi, yeniler geldi
ANAP'ta ağır toplar çekildi, yeniler geldi
NESRİN Nas'ı genel başkan seçerek kadın liderle yola devam...
Yeni timle Kızıl Şafak Operasyonu
KIZIL Şafak adı verilen Saddam operasyonunu, eskisinin...
SABAH pansiyonu da tamam
SABAH pansiyonu da tamam
Bingöl'de 1 Mayıs depreminin ardından yıkılan yatılı bölge okulunun...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.