|
|
|
|
Diktatörün 30 yıllık saltanatı
1937 yılında Tikrit'te doğan ve aynı yerde yakalanan Saddam Hüseyin, hayatı boyunca giriştiği bütün işlerde hep intikam ve nefret duygularıyla hareket etti
*** Çiftçi babanın diktatör oğlu
1937 yılında Tikrit'te doğan ve aynı yerde yakalanan Saddam Hüseyin, hayatı boyunca giriştiği bütün işlerde hep intikam ve nefret duygularıyla hareket etti.
DÜNYANIN son diktatörlerinden Saddam Hüseyin'in iktidara yükselişi, dün yakalandığı yerde, yani başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Tikrit'te başladı. 1937'de doğduğu bu kent, yıllar boyu onun en güçlü kalesi oldu. Babasının kendilerini terk etmesinden sonra annesinin evlendiği üvey babasından yediği dayaklar ise acımasız kişiliğine şekil verdi. Anne ve üvey babasının evliliğinden Barzan (Irak'ın BM temsilcisi olarak atadı), Vatban (Genel Sekreteri yaptı) ve Sabavi (istihbaratın başına atadı) adlarında üç üvey kardeşi oldu.
ÖFKE PUSULASI OLDU Bir süre Tikrit'teki tren istasyonlarında karpuz satarak para kazandığı söylenen Saddam, 1946'da Tikrit'e gelen dayısı Hayrullah'ın yanında yaşamaya başladı. Dayısının oğlu Adnan'dan okuma yazma öğrendi. Birlikte Bağdat'a taşındılar ve burada okula başladı. Bir süre sonra da dayısının kızı Sacide ile evlendi. Bağdat Askeri Akamedisi'ne başvuran genç Saddam, eğitim düzeyi yetersiz bulunduğu için geri çevrildi. Yaşadığı bu olay, hayatı boyunca askeri üniforma giymesi ve kendisini komutan ilan etmesinin altında yatan neden olarak gösteriliyor. Saddam, 1950'lerin sonunda, yani henüz gençlik yıllarının başında Baas Partisi'ne katıldı. Dayısının partiden atılmasına yol açan kişi Sadun el Tikriti'yi 1959'da öldürmesi üzerine hapse atıldı. Delil yetersizliğinden 6 ay sonra serbest bırakılan Saddam, parti içinde kısa sürede yükselmeye başladı. Aynı yıl gerçekleşen Devlet Başkanı General Kasım'a yönelik suikast ise hayatının dönüm noktası oldu. Bu sayede parti içindeki gücü ve desteğini iyice artıran Saddam, suikast girişimi sonrası Mısır'ın başkenti Kahire'ye kaçtı.
SUİKASTLARIN ADAMI 1968'de Baas Partisi'ne, Saddam'ın da bizzat organize ettiği bir darbe gerçekleştirildi. Saddam, darbe lideri General Ahmed Hasan el Bekir'i devre dışı bırakarak 1979'da devlet başkanı olarak iktidara geçti ve Irak liderinin yıllar süren acımasız ve kanlı yönetimi başlamış oldu. 1970'li yıllarda ülkesinin büyük petrol gelirini eğitim ve yapılanmaya harcadı. Dünya adını 1988'deki Halepçe katliamıyla bir kez daha duydu. Saddam yönetimi, üzerlerine zehirli gaz atarak 5 bin Kürt'ü katletmişti... Sünni kökenli Saddam, yıllarca özellikle kuzey bölgelerinde Araplaştırma politikaları izledi. Kürtler'i yaşadıkları köylerden kuzeye doğru sürdü, yerlerine Arap aileleri yerleştirdi. Kendisine karşı çıkan ve eşlerini de alarak Ürdün'e kaçan damatlarını affettiğini söyleyerek ülkeye geri getirdikten sonra öldürtmesiyle bir kez daha dünyanın en korkulan liderlerinden biri olduğunu "kanıtladı."
EŞİ SURİYE'YE Mİ KAÇTI? 1990'da Kuveyt'i işgal etmekle, dünyanın tek süper gücü Amerika'yı karşısına aldı. İşgal üzerine başkan baba Bush döneminde başlatılan Körfez Savaşı'nda yenilen Saddam, geri çekilmek zorunda kaldı. Savaşı, ülkesine yönelik çok ağır yaptırımlar izledi. İlk ve resmi nikahlı eşi Sacide'den olan oğulları Uday ve Kusay, yönetimdeki en büyük "yardımcılarıydı." Hızlı otomobiller ve kadınlara düşkünlüğü, yaptığı işkenceleri ve akli dengesini yitirdiğiyle nam salan Uday... Babasının yerini almasına kesin gözüyle bakılan en az onun kadar sert Kusay... Savaşla birlikte kayıplara karışan Hüseyin Ailesi'nin fertlerinden anne Sacide'nin üç kızı ve torunlarını da yanına alarak ülkeden Suriye'ye kaçtığı sanılıyor. Kusay ve Uday kardeşler ise Musul'da düzenlenen bir operasyonla temmuz ayında ölü olarak ele geçirildi. Devrik liderin Irak'ın önde gelen ailelerinden birinin kızı olan Samira Şahbandar'ı ikinci eşi olarak aldığı, ondan Ali adında bir oğlu olduğu biliniyor. Çiftçi bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen, üvey baba dayağıyla büyüyen, okuma yazmayı çok ileriki yaşlarda öğrenen Saddam; Baas Partisi'ne girdikten sonra kısa sürede tırmandığı merdivenlerde yıllarca Irak'ın Başbakanı, Devlet Başkanı ve Devrim Komuta Konseyi Başkanı olarak kaldı. Ülkenin her yerini dev heykelleriyle süsleyen, doğum günü olan 28 Nisan milli bayram olarak kutlanan Saddam Hüseyin, dün ele geçirildiğinde ülkesinde ondan geriye ne bir büstü, ne kitaplarda geçen adı kaldı...
|
|
|
|
|
|
|
|
|